Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Muzica este limba pasiunii – Glia Drochiană

Muzica este limba pasiunii

0

Vitalie Lozovanu, director, Şcoala de muzică din or. Drochia, ales în anul 2014.

Distribuie Știrea

Vitalie Lozovanu, director, Şcoala de muzică din or. Drochia

 

Vitalie Lozovanu, director, Şcoala de muzică din or. Drochia
Vitalie Lozovanu, director, Şcoala de muzică din or. Drochia

Vitalie Lozovanu, director, Şcoala de muzică din or. Drochia, ales în anul 2014. Activează în această instituţie din 1997 în calitate de profesor de acordeon, ţambal, conducător de orchestră de muzică populară. A absolvit colegiul de muzică din or. Bălţi, Institutul de Arte din Chişinău.

— Dle director, prin ce motivaţi copiii să se înscrie la Şcoala de muzică?

— Reeşind din considerentul că muzica este limba pasiunii, decizia de a face studii muzicale aparţine copiiilor. Abia mai apoi, membrii colectivului pedagogic al instituţiei, ne implicăm pentru a menţine acea flacără tandră ce le susţine dorinţa de a face muzică. Motivăm copiii prin organizare de concerte, în cadrul cărora elevii îşi etalează talentul, prezintă diverse lucrări muzicale, se obişnuiesc cu scena, cu publicul. Or, şi aceasta face mult pentru untânăr muzician.

— Câţi elevi se înscriu anual la Şcoala de muzică Drochia?

— Cifra medie variază între 200-230 elevi, care au vârsta de la 7 la 16-17 ani. La moment școala de muzică, împreună cu filialele din satele Țarigrad și Zgurița, are înmatriculați 215 elevi, de buna pregătire a cărora au grijă 20 de profesori. Apropo, jumătate din profesorii instituţiei sunt foştii noştri discipoli. De altfel, mulţi dintre elevii noştri sunt încadraţi în orchestre serioase din Spania, Grecia, Italia. Ei au apariţii frecvente pe scenele profesioniste din România. Nu mai zic aici de orchestrele profesioniste din Republica Moldova, unde cântă foarte mulţi discipoli de-ai noştri. Avem cu cine şi cu ce ne mândri.

— Cum interesaţi elevii să obţină performanţe în muzică?

— Am mai zis-o, întâi de toate interesul este al lor, al fiecăruia dintre elevii şcolii. Pentru că acolo unde nu există interes propriu, dorinţă personală de a obţine succese, de a prospera în muzică, nici un fel de stimulent nu merge. Noi, pedagogii, doar îi încurajăm, îi susţinem, îi ajutăm să înainteze spre realizarea visului. Totodată, trebuie să recunosc, că avem mulţi învingători la concursurile naţionale şi internaţionale. Recent, în cadrul concursului „Tinere talente”, desfăşurat la Chişinău, elevii noştri au adus un trofeu şi câteva diplome.

O dată la doi ani, instituţia noastră găzduieşte Concursul Internaţional de muzică „Victor Paterău”. La el, de rând cu tineri muzicieni din Moldova, mai participă semeni de-ai lor din ţările vecine România, Ucraina. Circa 120 de elevi îşi prezintă măiestria de a mânui diverse instrumente muzicale.

— De unde luaţi finanţe pentru activităţile muzicale?

— Suntem finanţaţi de stat în proporţie de 85 la sută, restul 15% sunt din fondul şcolii, ceea ce este din plata pentru instruire achitată de părinţi.

Anul trecut, din implementarea unui proiect, am reuşit să termoizolăm pereţii exteriori şi faţada clădirii. Astfel acum şcoala are un aspect minunat, dar şi putem face unele economii de energie termică. Tot anul trecut am schimbat două cazane. Consiliul raional Drochia, de asemenea, ne acordă ajutor şi susţinere când este vorba de vreo reparaţie sau de organizarea unor manifestări muzicale.

— Ce aveţi punctat în planul de activitate?

— Scopul nostru principal este desfăşurarea unei activităţi interesante şi impecabile din punct de vedere artistic, fapt ce ar face să crească numărul doritorilor de a studia la Şcoala de muzică şi, prin participările ulterioare la concursuri şi festivaluri, de-a se face cunoscuţi în lumea întreagă. Desigur, avem şi doleanţe ceva mai materiale: ne trebuie un mobilier nou, sunt necesare şi nişte instrumente muzicale, şi o reparaţie… Planuri avem, de am dispune şi de finanţele necesare…

— Eu pot doar să vă urez succese şi perseverenţă.

— Iar eu vreau să vă mulţumesc pentru că „Glia drochiană” se interesează de instituţia noastră, despre discipolii ei şi reuşitele Şcolii de muzică Drochia.

Loredana CEBOTARI,
studentă-practicantă, anul II

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *