Muzica nu este o profesie, muzica este un destin
Eugenia Ursu, secretara Federaţiei din Moldova a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, președinta Asociaţiei „Moldova și minoritățile sale”, Club UNESCO, producătoare, organizatoare de festivaluri şi concursuri de muzică la diferite niveluri, care promovează nume noi şi talente veritabile, le susţine la început de cale prin insuflarea încrederii în propriile forţe, prin încurajare, prin ştergerea lacrimilor de pe obraz la momentul oportun, este astăzi interlocutoarea noastră.
— Doamnă Eugenia Ursu, urmărim activitatea DVS şi ne bucurăm de faptul, că sunteţi o promotoare fidelă a tinerelor talente, ca o mamă binevoitoare, le susţineţi şi le îndrumaţi pe calea devenirii.
— Şi am din această activitate o mare bucurie şi o satisfacţie sufletească imensă. Moldova chiar este o forjerie de talente, ne cunoaşte lumea întreagă ce popor muzical suntem. Iar tinerii la început de cale trebuie susţinuţi, încurajaţi şi promovaţi.
— Cunoaştem, că în propriul DVS almanah aveţi mai multe nume de drochieni-concursanți, care culeg roade bogate de succese frumoase.
— Participanţi avem din toată republica, din mai multe localităţi drochiene sau cu rădăcini drochiene. Mai bogată, totuşi, rămâne a fi Sofia, ea se poate mândri şi cu numele Ianei Bosovici.
— Cititorii noştri o cunosc deja, ea de fiecare dată revine în „patria mică”, adică în satul de baştină, cu trofee serioase, ce vin să sublinieze, să evidenţieze acest nume fumos, înzestrat cu har muzical.
— Împreună am participat la mai multe concursuri şi festivaluri organizate în ţară, în România, Bulgaria etc., de unde a adus diplome, cupe pentru locurile premiante şi mai multe GRAND PRIX. Recent, la finele lui martie, ne-am întors de la Festivalul Internaţional de cântec si modeling „Perlele mării”, desfăşurat în Israel.
— Cum s-a prezentat Iana în Israel?
— La Concursul Internaţional „Perlele Mării” a cântat extraordinar piesele „Eternitate”, din repertoriul lui George Nicolescu (versuri Angel Grigoriu, compozitor George Grigoriu), si „Writings on the wall”, a lui Sam Smith, piesa centrală din coloana sonoră a filmului „Spectre“, ambele lucrări foarte complicate, dar frumoase şi bine interpretate. Mă bucur, că de fiecare dată Iana ştie să aleagă pentru concursuri piese serioase, ce o reprezintă pe ea şi vocea-i deosebită.
— Juriul competent din Israel a observat acest lucru?
— Şi încă cum. Iana Bosovici a devenit deținătoare a două diplome, a medaliei de învingătoare şi a Cupei GRAND PRIX. Mai mult ca atât, Iana a fost observată de oaspeţii de peste hotare şi, pe lângă GRAND PRIX special, a primit invitaţii personale de participare la concursuri şi festivaluri în Italia, Macedonia, Bulgaria, Rusia si Romania.
— Ce înseamnă GRAND PRIX special?
— Felicitările au venit din partea administraţiei oraşului, care a enunţat, că Iana Bosovici, ca învingătoare, este invitată „în producţia lor”, ceea ce înseamnă, că ea, ca interpret, va fi inclusă în repertoriul lor şi va pleca cu ei în alte ţări în calitate de concurentă şi invitată specială în diferite spectacole, altfel zis, va face parte din VOCILE DE AUR ALE ISRAELULUI.
— Prin ce Iana Bosovici a cucerit publicul?
— Prin posedarea unui tembru deosebit, prin alegerea pieselor, prin interpretarea extraordinară, prin ţinuta scenică frumoasă. Pentru concurs şi-a ales lucrări-bombonică. Deşi erau complicate, Iana s-a isprăvit foarte bine, dându-le un înveliş artistic muninat.
— Deci, Israelul a lăsat impresii frumoase atât organizatorilor, cât şi participanţilor.
— E puţin spus. Nu doar succese remarcabile – tinerii noştri interpreţi au adus în Moldova aproape toate trofeele, în dependenţă de categoria de vârstă. Senzaţii tari şi emoţii până la lacrimi ne-au provocat momentele de excursie prin locurile sfinte, la Nazaret, Iordan, pe Drumul Crucii, etc. Totul a fost impresionant.
— Şi în încheiere: ce i-aţi dori Ianei?
— Iana Bosovici are ceva aparte în felul său de a apărea pe scenă. Este foarte rafinată în alegerea pieselor şi vestimentaţiei. Este muncitoare. Foarte insistentă duce orice lucru frumos început până la capăt, ajunge la final. Mă bucur mult pentru realizările ei. Şi îi doresc mult succes în viitor, deoarece drumul de artist este lung şi anevoios şi necesită foarte multă muncă. Muzica doar nu este o profesie, muzica este un destin.
A dialogat
Valentina CEBOTARI