Natașa Bujor încurajează femeile să-și iubească pistruii, cicatricile sau buzele subțiri cu ajutorul fotografiei
Absolventă a facultății de jurnalism, Natașa Bujor își propune să scoată la iveală stările ființelor pline de mister cu ajutorul aparatului de fotografiat, printr-un proiect alb-negru, numit Lilith. FEMEIA — ea e ținta obiectivului. După cum spunea și marele Vieru: „Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii.”
Cum a apărut proiectul „Lilith”, ce-și propune și ce putem descoperi aflăm chiar de la Natașa Bujor.
— Cum și-a căpătat teren fotografia în activitatea ta?
— Fotografia a fost dintotdeauna pasiunea mea secretă, iar până nu demult, dacă mi-ar fi spus cineva că o să fac publice lucrările mele, probabil aș fi râs cu nerușinare. Nu am studii în domeniul fotografic, sunt amatoare, ca mulți alți tineri îndrăgostiți de arta fotografică. Tot ce știu despre fotografie și aparatul foto am aflat și învățat din tutorialele de pe Youtube și blogurile fotografilor renumiți, care încearcă să încurajeze persoanele amatoare să facă fotografii, chiar dacă nu au la dispoziție tehnică performantă.
— E lucru știut faptul că motivația e cea care face pasul cel mare. Care a fost motivația ta?
— Citisem undeva că, nu contează cât de performant este un aparat de fotografiat, ci contează în mâinile cui este pus, iar aceste cuvinte m-au motivat. Așa am decis să fac ceea ce-mi place, chiar dacă nu sunt profesionistă, chiar dacă am puțin timp, chiar dacă fotografiile mele nu vor fi întotdeauna înțelese. După lungi negocieri cu mine însămi a apărut Lilith — pagina mea de suflet.
— Ținta ta fiind descoperirea femeii cu toate stările ei, ai ales numele de Lilith, de ce?
— Despre personajul Lilith am aflat de la o prietenă pasionată de astrologie. M-a intrigat numele și istoria femeii–păcat și m-am documentat. Ulterior, am aflat, din diferite surse, că ar fi fost prima femeie a lui Adam, care a cerut de la Dumnezeu egalitate între ea și bărbatul ei. Deoarece rugămințile nu i-au fost ascultate, aceasta l-a părăsit pe Adam, iar de aici au apărut diferite mituri. Personajul ei e asociat cu noaptea, cu luna neagră și cu păcatul. În astrologie, Lilith este un element karmic, care se reflectă în perioadele când avem tendința de a ne autodepăși și se regăsește în frustrările, fricile, neîncrederea și gândurile mai puțin „cuminți” pe care le avem. Nu mi-a luat mult timp ca să decid că pagina mea îi va purta numele. M-am gândit că în fiecare femeie se ascunde Lilith, iar eu vreau să fotografiez femei care, la fel ca ea, nu se tem de hazardul păcatelor și își asumă riscul pedepsei.
— Un proiect care prevede atâtea descoperiri, ce scop are?
— Vreau ca oamenii când vor intra pe Lilith să găsească simboluri, frumusețea naturală a femeilor, nu cea clișeică și târâtă dintr-un stereotip în altul. Îmi propun să încurajez femeile pe care le am în fața obiectivului, să fie firești și umane. Să-și iubească pistruii, buzele subțiri, alunițele, cicatricele și corpul, în general. Și vreau ca discuțiile cu persoanele pe care urmează să le fotografiez, să nu înceapă cu: „Eu sunt sau nu sunt fotogenică”, ci cu: „Azi vreau să plâng, sau să râd în fața camerei, pentru că asta simt că vreau să fac. Eu nu fotografiez femeile ci stările lor.”
— Cum arată planurile și noile idei cu care ne vei delecta ochii și rațiunea în timpul apropiat?
— Am idei pentru două proiecte, prin care voi încuraja femeile să învețe a se iubi, însă nu pot vorbi acum despre ele. O voi face în viitorul apropiat, când voi avea un mesaj bine structurat, ce va transmite exact ceea ce vreau eu să „spun” prin fotografiile mele. Pentru viitor, o să combin fotografia cu scrisul. Le iubesc pe ambele și simt că o să iasă lucruri frumoase.
Îți mulțumim pentru interviu și succesul să-și intensifice viteza și aprecierile pe măsură.
Viorica Cioară, stagiară