In zilele de 12-13 august 2017, am avut fericita ocazie de a vizita Republica România, fiind invitaţi la Festivalul „Mierea de aur”, ce s-a desfăşurat în comuna Albeşti, judeţul Botoşani.
Am ştiut din timp că vom participa la acest festival, deoarece este comuna cu care satul nostru Ochiul Alb s-a înfrăţit. Reprezentanţii acestei comune au participat şi ei la festivalul „Sună tălăncile”, desfăşurat la 6 mai, curent, la noi în sat.
Ne-a impresionat primirea caldă a gazdelor, dragostea lor faţă de folclorul autentic, faţă de portul naţional. Cămăşi naţionale și ii purtau nu numai participanţii la festival, dar şi spectatorii, care cu mândrie îmbracă această haină nu doar de sărbători, ci şi atunci când merg la biserică.
Festivalul cu genericul „Mierea de aur” a oferit, în semn de recunoştinţă pentru participare, tuturor câte un borcănaş de miere colectată din prisăcile apicultorilor autohtoni.
A doua zi a fost predestinată excursiei prin câteva locuri pitoreşti. Am vizitat mănăstirile Bogdana, Suceviţa, Putna, Chilia lui Daniil Sihastru. Îngenunchind lângă racla lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, ne-am simţit mai puternici, mai curajoşi, mai români.
Ne-a însoţit cu mare drag Mihail Frunze, ex-primar de Rădăuţi, care ne-a relatat lucruri interesante despre aceste locuri frumoase şi sfinte. Anume acest om scump pentru raionul Drochia, împreună cu Petru Ababei, şef, secţia cultură Drochia, au făcut ca această înfrăţire între comunele noastre să aibă loc.
Noi, membrii formaţiei „Băciţele de la Ochiul Alb”, aducem calde mulţumiri lui Petru Ababei, pentru contribuţia adusă la organizarea acestui eveniment important, cât şi lui Tudor Şonţu, primar de Ochiul Alb, care a finanţat deplasarea noastră.
Elena ARAPU,
conducătoarea Formaţiei etnofolclorice „Băciţele de la Ochiul Alb”