„Ne inundă gunoiul!”
„Vă scriu, fiindcă mă doare inima de ceea ce se face în jurul platformei de gunoi de lângă magazinul Romstal. Primăria ne-a amenajat un loc de depozitare, a instalat tomberoane închise să nu dee câinii şi pisicile, ne-a pus şi instalaţie pentru sticle din plastic. Totul civilizat şi aranjat ca la oameni gospodari. Dar la noi lumea nu prea iubeşte curăţenia, ordinea şi esteticul. În jurul platformei pe jos s-a adunat atâta gunoi, că nici nu te poţi apropia.
Întâmplător am mers la bancă prin ograda dintre străzile Sfatul Ţării şi Mitropolitul Varlaam. Acolo, din cauza că sunt mai mulţi locuitori, platforma e dublată. Dar în jur e ordine şi curat, nu sunt hârtii şi resturi. M-am întrebat atunci, cum de se poate aşa? Nu tot oameni şi acolo locuiesc? Cum de ei pot păstra curăţenia, iar la noi ne inundă gunoiul? Doar avem aceleaşi condiţii…
Elena RUSU, locuitoare de pe str. Şoseaua Sorocii”
Din partea redacţiei:
Astfel de opinii am auzit şi din partea altor locuitori ai oraşului. Atunci ne-am propus să facem o vizită pe la mai multe platforme instalate în oraş de către administraţia publică pentru a „descărca” oraşul de gunoi menajer şi a face condiţii pentru locatari. Spre regretul nostru, autoarea scrisorii de mai sus a avut dreptate.
În afară de construcţia platformelor, cu trotuare şi lumină electrică, cu tomberoane închise, au fost puse şi instalaţii pentru recipiente din plastic. Ba mai mult, este supraveghere video, iar pe fiecare platformă sunt fixate tăbliţe cu avertizări, „să nu fie depozitate alături deşeuri şi materiale de construcţie, amenda fiind de la 900-1800 lei”. Şi un telefon în caz de necesitate.
Toate acestea sunt ignorate de cetăţeni. Pe străzile Serghei Lazo, între Sfatul Ţării şi 31 August, lângă grădinişa nr. 8 şi la Romstal situaţia este plângătoare. În jurul platformelor e un dezastru, gunoi menajer şi frunze în saci sau libere, cutii etc. La platforma de lângă Romstal situaţia e chiar strigătoare la cer, în jurul platformei stă gunoi vechi, adus de mai mult timp. Iar unii oameni răscolesc şi caută câte ceva în pungile aruncate pe jos. Şi numai lângă platforma cu 10 tomberoane dintre străzile M. Varlaam şi Sf. Țării era curat, fără resturi şi pungi prin jur.
Peste tot unde am fost, în zi de marţi, tomberoanele erau goale sau aproape goale şi numai la Romstal erau pline. Nu arhipline, ca pungile să fie împrăştiate pe jos. Posibil, că în unele cazuri sau la unele platforme autospeciala ar trebui să vină de două ori pe săptămână. Iar şoferii să fie asiguraţi cu mături pentru a strânge resturile după răsturnarea deșeurilor în maşină. Şi încă un moment: nici la o platformă nu mai sunt lacăte, uşile-s deschise, acces are cine doreşte.
Dezastrul ce s-a format în jurul platformelor este o urmare a atitudinii neîmbucurătoare atât a locatarilor, cât şi a şoferilor de la autospeciala ce evacuează gunoiul. Toţi câte puţin şi dezordine nu e greu de făcut, de parcă platformele de depozitare a deșeurilor s-ar afla pe teritoriul republicii vecine şi nu ar afecta mediul înconjurător şi esteticul curţii în care se joacă şi respiră copiii, locuiesc şi admiră împrejurimile cetăţenii ce se folosesc de aceste tomberoane.
Mai complicat este să fie menţinută ordinea şi curăţenia, să nu rămână nimeni indiferent de ceea ce se petrece în jurul lor.
Iar primăria ar trebui să afişeze pe pereţii platformelor atât imagini cu persoanele ce aruncă gunoiul la întâmplare, cât şi mărimea amenzii administrate.
Cor. „GD”