Nicolae Testemiţanu: excelent savant, spirit combativ, devotament şi dragoste de oameni (FOTO)
Acum trei decenii, a trecut la cele veşnice Nicoae Testemiţanu, profesor universitar, excelent savant în domeniul sănătăţii publice şi managementului, Laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii.
— Nicolae Testemiţanu a fost o personalitate inedită pentru acele timpuri. Astfel rămâne a fi el şi astăzi, – a menţionat Emilia Lopatenco, directoare, CMF „Anatolie Manziuc”, în cadrul evenimentului de comemorare a Marelui Om şi Doctor. – Profesorul universitar Nicolae Testemiţanu are merite deosebite în soluţionarea numeroaselor probleme care apăreau la Ministerul Ocrotirii Sănătăţii, în fruntea căruia s-a aflat între anii1963-1968. Un rol aparte l-a avut în selectarea şi formarea cadrelor ştiinţifice şi medicale. Astfel, între anii 1961-1969 au fost trimişi la centrele ştiinţifico-medicale din fostele republici unionale circa 250 de doctoranzi care, revenind la baştină, au devenit savanţi emeriţi, conducători de instituţii medicale, medici de diferite profiluri. Mulţi din aceştia au creat bazele ştiinţei şi practicii în domeniul ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova, – a mai adăugat E. Lopatenco.
— În calitatea sa de ministru, – şi-a completat colega Tudor Cojocaru, ex-director IMSP „Spitalul raional „N. Testemiţanu”, – el a elaborat strategii orientate spre asigurarea populaţiei republicii cu cadre medicale, spre consolidarea bazei tehnico-materiale a sănătăţii, spre perfecţionarea şi ancorarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale în special populaţiei din mediul rural.
— Nicolae Testemiţanu a fost un om cu verticalitate civică, – a subliniat şi Vasile Grădinaru, preşedintele raionului. – Avea caracter puternic şi a fost mereu devotat crezului său.
— Îndârjirea şi buna ambiţie, care lipseşte astăzi multora, – a stipulat Gheorghe Furtună, liderul sindicalist al instituţiei medicale drochiene, – l-au ajutat să devină un savant cu renume mondial, dar şi să-şi menţină dreaptă coloana demnităţii.
În alocuțiunea sa, Vladimir Calaraș s-a arătat bucuros de faptul că bustul edificat în memoria renumitului doctor pe timpul „președinției” dumisale a fost o decizie care rămâne apreciată peste ani.
Liuba BULGARU