Nina CERETEU: „Am deplina convingere,
că împreună vom realiza cele preconizate”
E născută în zodia Leului, într-un colț de rai din nordul țării – satul Drochia, în familia lui Valeriu și Galina Cereteu, o familie mare și frumoasă. Fiind mezina, era înconjurată de dragostea și afecțiunea părinților, dar și a celor trei frați mai mari. A crescut, purtând în suflet amintirea copilăriei, când depăna cu mama, la gura sobei cele mai vechi povești cu Feți Frumoși, învățând de pe atunci, că forța răului poate fi învinsă numai de oameni tari, puternici și neînfricați, care nu cedează niciodată și nu se abat din calea, ce duce spre succes. Astfel o vedem și azi pe Nina Cereteu, primara orașului Drochia, care, fiind deja la al doilea mandat, a reușit în toți acești ani să câștige simpatia și admirația orășenilor și a tuturor celor, care o cunosc, prin verticalitate și onestitate, prin atitudinea față de oameni și simțul sporit al responsabilității în nobila misiune de edil al orașului.
Am susținut un dialog cu doamna primar de Drochia, Nina Cereteu pentru a putea oferi oamenilor o informație mai amplă despre munca migăloasă și responsabilă, care a generat lucruri frumoase, demne de aprecierea și recunoștința comunității.
– Doamna primar, 2022 a fost un an greu, cu multe probleme și încercări, dar, în pofida tuturor impedimentelor, ați reușit să înregistrați rezultate impresionante. Puteți să ne împărtășiți din succesele și realizările, obținute în anul 2022?
– Da, într-adevăr a fost un an deloc ușor, dar asta nu înseamnă, că trebuie să lăsăm aripile și să fim prinși de capcana incertitudinii, să uităm de responsabilitatea în fața comunității. Nu am încetat niciodată să perseverez, în pofida oricăror impedimente, deoarece aceleași greutăți le-am trecut cu toții. Prin această scurtă sinteză a activității Primăriei aș vrea să ofer orășenilor date concrete despre activitatea desfășurată, despre modul, cum au fost folosiți banii publici, despre maniera și eficiența soluționării problemelor orașului. Rezultatele atestate sunt un efort comun al întregii echipe, a aparatului primăriei și a serviciilor subordonate, care au depus o muncă considerabilă pentru îndeplinirea sarcinilor încredințate. Ne-am străduit să răspundem cu responsabilitate doleanțelor cetățenilor și să respectăm, totodată, cadrul legislativ și normativ în vigoare. În context, vreau să reiterez că activitatea în APL necesită nu doar cunoștințe profunde în diverse domenii de activitate, dar și anumite calități personale, abilități de comunicare, disponibilitatea de a sacrifica timpul personal în interesul orașului, a muncii cu dedicație etc. Din acest considerent, exprim sincere mulțumiri tuturor celor, care au muncit cu dedicație pe parcursul lui 2022 și au făcut posibil să răspundem la solicitările cetățenilor și să intervenim prompt în soluționarea multiplelor probleme ale orașului.
– Pe parcursul anilor, de când dețineți funcția de primar, ați avut întotdeauna o conlucrare frumoasă cu membrii comunității. Care sunt principiile în comunicarea cu cetățenii care marchează activitatea Primăriei?
– Pe tot parcursul anului APL a fost aproape de locuitorii orașului prin mai multe mijloace de comunicare. În fiecare zi de luni, cu mici excepții, locuitorii au primit audiență la primarul orașului, marți – la viceprimar și miercuri – la secretarul Consiliului orășenesc. Principalele probleme, care au fost semnalate de către cetăţeni în cadrul întâlnirilor în teritoriu şi audienţei la sediul primăriei pot fi divizate pe următoarele domenii de interes: infrastructură, drumuri, iluminat, canalizare şi apă; probleme referitoare la situaţia unor terenuri/imobile; solicitări de sprijin financiar; transport public local;
– Ce fel de cereri parvin cel mai frecvent din partea cetățenilor și ce acțiuni întreprindeți pentru soluționarea lor?
– O mare parte din numărul total de petiţii revine problemelor ce vizează chestiuni de construcţii, funciare, acordarea ajutorului în formă de lemne de foc, iluminare stradală şi reparaţia accesului la blocuri locative. Pe parcursul lui 2022 în Registrul de evidență a cererilor cetățenilor au fost întregistrate peste 900 de petiții și 1034 documente de la persoane juridice și instituții.
– Care este rolul Centrului de Informare și Servicii pentru Clienți din cadrul Programului „Comunitatea mea”?
– Indiscutabil, acest centru joacă un rol important în menținerea unui contact permanent cu cetățenii, iar serviciile propuse sunt: notificarea activității comerciale; solicitarea și eliberarea actelor permisive și informative în domeniul urbanismului și amenajării teritoriilor; recepționarea petițiilor; solicitarea și eliberarea autorizațiilor de plasare a publicității exterioare; alte acte, ce țin de competența primăriei.
– Ce informații ne puteți oferi privitor la reglementarea REGIMULUI FUNCIAR și URBANISTIC?
– În urma perfectării documentelor de urbanism au fost elaborate variante de amplasare și coordonate cu serviciile abilitate. În această perioadă au fost emise/eliberate: 111 certificate de urbanism, 67 autorizații de construire, 16 certificate de urbanism informativ, 9 autorizații de desființare și 2 autorizații de schimbare a destinației, 64 petiții examinate, 22 de contracte de arendă/Acorduri de modificare a contractelor de arendă a terenului, elaborate, conform prețului nou; 33 măsurări cadastrale de control a terenurilor cu stabilirea hotarelor proprietăților private în comun acord cu inginerul cadastral din cadrul ASP, 19 contracte de vânzare-cumpărare și înca 5 aflate în proces (circa 5 210 153,64 lei parveniți în buget și încă 220 mii lei urmează să parvină până la sfârșitul anului).
– Ce proiecte a implementat primăria orașului Drochia în această perioadă?
– Lucrările de amenajare a căilor de acces pentru pietoni în zona Fabricii de zahăr, din cadrul Proiectului „Băștinașii drochieni împreună pentru securitatea urbană a orașului Drochia ”, Programul „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3” deja finalizate. Proiectul a prevăzut reabilitarea/amenajarea a 1400 m2 de trotuar urban pe străzile Doina, Mircea cel Bătrân si 27 August. Bugetul total pentru realizarea proiectului este de 1 555 700 lei, dintre care 250 000 lei – contribuția Cancelariei de Stat, 250 000 lei – contribuția CR Drochia, 900 000 lei – contribuția APL I, iar 155 700 lei e nevoie de a fi colectați prin contribuțiile comunității, aceasta fiind o condiție a proiectului.
Ținem să aducem mulțumiri agenților economici care au dat curs inițiativei primăriei și au donat pe contul asociației, contribuind astfel la creșterea gradului de securitate în zona Fabricii de zahăr!
Proiectul „Construcția rețelelor de canalizare în cartierul nr. 10 partea de Sud-Est a orașului Drochia” prevede extinderea infrastructurii de acces la sistemul central de canalizare cu 2,24 km în cartierul 10 al orașului.
Conform Contractului de finanțare semnat între primăria orașului și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, valoarea contractului de finanțare este de 5 108 090 lei. Proiectul a fost selectat spre implementare în cadrul Programului Național „Satul European”.
Programul „Bugetul inițiativelor civice” este finanțat din bugetul local. Prin intermediul aplicațiilor depuse de către cetățeni au fost implementate următoarele inițiative: 3 proiecte de infrastructură stradală cu un buget de 345 000 lei fiecare, dintre care 300 000 alocați de APL I, 45 000 – contribuția cetățenilor (pavarea accesului în curtea blocurilor multietajate de pe str. Gh. Vodă 1-5; reparația str. Ion Neculce 44; îmbunătățirea infrastructurii adiacente a curții bl. multietajate de pe str. 31 August 16 A); amenajarea unui teren de joacă în curtea blocului Gudanov 13 A; construcția unui bloc sanitar public pe teritoriul lacului orășenesc.
Un alt model de colaborare eficientă și fructuoasă este cea între locuitorii str. E. Gudanov, nr. 44, scara 1, și APL I.
Grație eforturilor comune între locuitorii acestei zone și a Primăriei orașului Drochia au fost finisate lucrările de reparație a ascensorului din scara 1 de pe str. E. Gudanov, nr. 44, 70 % din costul total fiind contribuția APL și 30 % – contribuția locuitorilor.
– În pofida nenumăratelor probleme cu care se confruntă întreaga comunitate, APL a avut grijă și de odihna și petrecerea timpului liber al orășenilor. Ce activități social-culturale ați organizat?
– Anul 2022 a fost unul fructuos, străduindu-ne să fim în pas cu noile tendințe, să suținem tânăra generație în cadrul mai multor evenimente: concursurile „Cântă inima”, „Ziua Familiei”, „Florile Vieții”; dar și Ziua Copiilor; Zilele Diasporei; Hramul orașului etc., Târgul Meșterilor Populari, Târgul Micilor Producători, Expo-târg de vară „Drochia – de Ziua Ta”.
O frumoasă tradiție pentru orașul nostru este și inaugurarea Pomului de Crăciun, cu jocuri și distracții pentru copii. Am sponsorizat numeroas competiții la șah și joc de dame, Gala Sportivilor.
– Știm, de asemenea, că anume DVS ați inițiat Concusul „Bursa Orășenească”, pentru cei mai dotați, mai talentați și mai sârguincioși elevi din instituțiile de învățământ și învățământ artistic. Ce scop ați avut?
– Copiii dotați din oraș trebuie stimulați. Concursul „BO” se desfășoară al treilea an consecutiv și cuprinde patru categorii: învățământ, sport, muzică și pictură. Scopul şi obiectivele acordării bursei sunt aprecierea meritelor și succeselor, stimularea și încurajarea tinerilor în procesul de obținere a cunoștințelor temeinice pentru atingerea unui înalt nivel profesionist, prin susținerea materială a tinerilor dotați din oraș.
Bursierii câștigători primesc Bursa Orășenească timp de 9 luni (septembrie-mai) în dependență de gradul atribuit: gr. I – 500 lei; gr. II – 400 lei; gradul III – 300 lei.
– Ce noutăți v-a adus finalul anului 2022?
– Primăria Drochia a fost nominalizată cu Premiul III în cadrul Programului „Bunelor Practici” în parteneriat cu IDIS „Viitorul” la secțiunea Infrastructură comunitară pentru renovarea a peste 15 curți în oraș și îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă.
– Vă aducem sincere felicitări, dorindu-Vă multă sănătate DVS și întregului colectiv profesionist, care Vă este mereu alături, consilierilor orășenești pentru implicare și activism civic, dar și pentru implementarea proiectelor comunitare, întru crearea unui mediu și aspect estetic, ce întregesc imaginea orașului Drochia. Vă dorim să trăiți din plin magia sărbătorilor de Crăciun, alături de ființele dragi și să îndreptățiți și în Noul An încrederea din partea cetățenilor!
– Mulțumesc din suflet tuturor pentru susținere și apreciere și am deplina convingere, că doare împreună vom putea realiza cele preconizate.
Elena PARASCA, specialistă, tineret și sport, primăria Drochia