Nina CERETEU, primar, oraşul Drochia: „Ne dorim un oraş curat, înfloritor, amenajat şi dezvoltat”
Nina CERETEU, primar, oraşul Drochia:
„Ne dorim un oraş curat, înfloritor, amenajat şi dezvoltat”
A ajuns la final și anul 2020, unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă. Anevoios, cu impedimente, cu obstacole, cu evenimente de tot genul, dar, oricum, el a făcut istoria. Acum ne părăseşte, plasându-ne în următorul, 2021. Despre cum a fost anul curent pentru primăria Drochia discutăm cu Nina CERETEU, primara oraşului, dânsa fiind la al doilea mandat.
– Doamna primar, aşa e primit, ca la fiecare final de an să facem unele bilanţuri. Cum a fost 2020 pentru primăria Drochia?
– Un an specific, complicat prin seceta profundă, dar şi prin epidemia de coronavirus de tip nou, ce a impus reguli noi de comportament şi de activitate, dar a generat și cheltuieli imprevizibile. Aceste două aspecte şi-au lăsat amprentele şi pe activitatea prmăriei Drochia: am fost şi noi în carantină, am activat în regim modificat, ba chiar am şi fost contaminaţi cu COVID-19.
– Ca toată lumea.
– Cam aşa.
– Cu toate aceste probleme majore angajaţii instituţiei şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu.
– Am realizat ceea ce am planificat, am lansat idei noi şi căi de soluţionare a problemelor, că ce fel de activitate fără probleme zilnice?
Sunt la al doilea mandat şi acest fapt îmi permite, împreună cu echipa și consilierii orășenești, să asigur o continuitate a lucrurilor şi faptelor demarate şi startate anterior. Cu atât mai mult, că cetăţenii văd şi pot aprecia ceea ce facem noi cu echipa. Iar în condiţiile dificile de azi acesta este cel mai tare argument.
– Şi prin ce le demonstraţi orăşenilor că le purtaţi de grijă, că doriţi ca ei să locuiască într-o urbe modernă şi frumoasă?
– Anterior am lansat o campanile de curăţare a oraşului de resturi menajere şi de gunoi. Platformele de gunoi instalate, terenurile adiacente amenajate, cărările de acces spre ele pavate, iluminarea etc. – toate au fost făcute spre comoditatea cetăţenilor.
– Şi acum culegeţi „roadele”, adică scopul a fost atins?
– În mare măsură, eu cred că da. Mai sunt cazuri de nerespectare a regulilor publice de bunăconduită, dar continuăm să educăm orăşenii nedisciplinați. La fel, încă la primul mandat, după mai multe discuţii şi întâlniri cu cetăţenii, calcule contabile, am lansat o nouă iniţiativă – reparaţia căilor de acces şi pavarea intrărilor în curţile blocurilor. Am finisat deja intrările mai mari, acum aducem în ordine celelalte ogrăzi, care nu au fost reparate şi amenajate zeci de ani.
– Am observat prin oraş sectoare mari de drumuri reparate capital, trotuare pavate în două culori, ca în toată Europa. Până şi trotuarul dintre IPLT „M. Eminescu” şi terenul monumentului Marelui poet a căpătat un alt aspect.
– Ne bucurăm, că facem şi noi primii paşi să ne apropiem mai mult de o viaţă civilizată. Trotuarele în două culori sunt pentru pietoni şi biciclişti. Iar drumurile le facem pe rând, după posibilităţi, spre comoditatea cetățenilor. Toţi orăşenii au drepturi egale şi cei de la periferii tot orăşeni se numesc, ei la fel doresc să se bucure de condiţii bune, de comodități.
– „Glia Drochiană” a scris despre mai multe realizări, de care se bucură cetăţenii oraşului, una din ele fiind implementarea unor proiecte, unele chiar vitale.
– Vă referiţi la proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”.
– Acesta este unul din cele mai necesare şi de mare valoare proiect. Ce buget are?
– Costul lui este de 82,87 mln lei, aici sunt incluse şi două cofinanţări: primăria şi Consiliul raional. Valoarea lui pentru consumatori este incomparabilă. Lucrările de implementare a proiectului vor dura un an și, evident, vor crea incomodități locuitorilor. Astfel, că apelăm la toleranța și înțelegerea dânţilor, fiindcă rezultatul final chiar merită toată răbdarea.
– La fel, am informat orăşenii şi despre alte proiecte, cum ar fi „Promovarea modului activ de viață și a interacțiunii comunitare prin crearea oportunităților de agrement în zona de revitalizare „Valea Curechiului” a orașului Drochia”, finisat recent, şi „Diaspora Acasă Reușește” DAR 1+3, recent câştigat.
– În această perioadă dificilă, când resurse financiare nu ne ajung, este eficientă susținerea ce vine de la finanțatorii externi. Primăria orașului și-a propus amenajarea unui Teatru de vară, apoi va urma amenajarea unui Complex sportiv, ambele în Parcul Central. În planul nostru de dezvoltare mai avem proiecte implementate sau în curs de lucru, astfel, că eficienţa lor încă durează.
– Doamna Cereteu, care este situaţia în instituţiile de educaţie timpurie?
– Una favorabilă, credem noi. Paralel cu toate celelalte activităţi, amenajarea teritoriilor, reparaţia încăperilor şi echiparea, dotarea cu cele necesare a IET din oraş se află pe primul loc în Agenda de lucru a primarului, care mai include şi asigurarea totală cu materiale de protecţie în perioada epidemiei curente. Avem nevoie să creştem o generaţie sănătoasă şi trebuie să investim în copii atât prin factorul uman, adică prin specialişti buni, cât şi pe toate căile posibile, cum ar fi condiții moderne, bune, asigurarea cu cele necesare pentru dezvoltarea lor armonioasă.
– Cunoaştem, că aveţi grijă de toţi copiii urbei, vă îngrijiţi de dezvoltarea şi sănătatea lor.
– Aveţi dreptate, pentru a evidenţia copiii talentaţi din oraş, împreună cu Direcţia cultură, Şcoala de arte, alte instituții organizăm diverse concursuri și expoziţii, unde menţionăm copiii talentaţi. Anul acesta am instituit „Bursa orăşenească” pentru cei mai capabili copii. Iar pentru sănătate le amenajăm terenuri de joacă, teren de fitness în aer liber și unul multifuncțional, primit în dar. Acestea şi cele existente sunt pentru toţi copiii din oraş, tot aici cresc şi fetele mele, şi mă bucur pentru ele că vor avea unde să se distreze şi să se recreeze.
– O tradiţie frumoasă în oraş a devenit şi „Târgul meşterilor populari”. Anul acesta ce v-a costat acest eveniment?
– Puţin mai multă sănătate, grijă, atenţie şi ingeniozitate, spun aşa, fiindcă nu a fost deloc simplu să organizăm evenimentul în plină epidemie de coronavirus. Trebuiau respectate toate regulile epidemiologice ca sărbătoarea să nu fie adumbrită de surprize neaşteptate, cum ar fi fost creşterea curbei infectărilor. Dar, Slavă Domnului, totul a decurs normal, fără consecințe.
– Noi, adică orăşenii, mai cunoaştem multe iniţiative frumoase şi utile, pe care primăria le-a lansat sau a început a le realiza. Dar condiţiile aspre din anul acesta le-au trecut prin sită şi dârmoi. Cu toate dificultăţile, pe care societatea se străduie să le depăşească, iar angajaţii primăriei – să creeze condiţii mai uşoare de a le trece, cum aţi califica 2020?
– Dacă e să rezumăm, a fost un an foarte complicat, cu multe probleme, cu serioase modificări la Bugetul orăşenesc, deoarece a intervenit COVID-19 în viaţa tuturor. Dar, totodată, cu realizări ce ne bucură inima şi ne încarcă de optimism, de speranţe spre mai bine.
– Sunteţi foarte activă. Cunoaştem, că aţi fost una din vicepreședinţii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), aţi participat la mai multe evenimente, la schimburi de experienţă în unele ţări unde adminstraţia publică este la un nivel mai avansat.
– În această funcţie am fost din 2016, recent, am fost realeasă. Munca obştească necesită multă implicare, iar mandatul obţinut obligă la o muncă serioasă pentru a dezvolta domeniul.
– Primăria oraşului are deja buget pentru anul 2021?
– Drochia are buget. Consilierii au votat, la 10 decembrie, în ambele lecturi, proiectele de decizii cu privire la aprobarea Bugetului oraşului Drochia pentru anul 2021: partea de venituri în mărime de 53563,9 mii lei și partea de cheltuieli în mărime de 53563,9 mii lei. Iar un buget aprobat înseamnă siguranța financiară a orașului.
– Ce le-aţi dori orăşenilor la final de an?
– Să fie sănătoşi, aceasta contează acum cel mai mult, am înţeles cu toţii. Anul acesta nu a fost anul care să ne aducă tot ce vrem, acesta a fost anul care ne-a făcut să apreciem tot ce avem. Să ne protejăm, să fim atenţi unii cu alţii, să ne respectăm şi să păstrăm bunurile, pe care noi le facem pentru orăşeni. Am mai spus-o: familia mea locuieşte în acest oraş şi noi cu soţul, ca şi ceilalţi părinţi, dorim să ne odihnim şi să ne plimbăm cu fetiţele noastre într-un oraş curat, înfloritor, amenajat şi dezvoltat. Ceea ce facem e penru cetăţenii drochieni și am dori să aibă durabilitate și viabilitate, să ne bucurăm împreună la noi acasă.
Pentru conformitate
Valentina CEBOTARI