Noul an de studii este precedat de o minivacanţă
Ieri, 23 august, întregul cadru didactic din raion s-a întrunit la obişnuita şi tradiţionala „conferinţă din august”.Această ședința a fost mereu (prezenta de asemenea) una sărbătoreasco-lucrativă. Pentru că, pe de o parte, sunt enunțate succesele obţinute în anul precedent de studii şi punctate planurile pentru anul următor de învăţământ (în cazul dat, 2018-2019), pe de altă parte, adunarea este una mai mult decât festivă și oficială.
La finele conferinței am vrut să aflăm opinia lui Ion Recean, șef, Direcția Învățământ, Tineret și Sport cu referință la „concediul” bugetarilor, între care sunt și cadrele didactice, „dăruit” de Guvern pentru acest sfârșit de august.
– Dacă profesorii, ca și toți ceilalți bugetari, dle Recean, vor trebui să recupereze cele trei zile din minivancanță, cum se va face cu elevii, că ei și fără asta sunt în vacanță?
– Pentru a răspunde la această întrebare, voi reitera explicația Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Așadar, cabinetul de miniștri a decis ca zilele de 28, 29 şi 30 august 2018 să fie declarate libere. Ulterior, aceste trei zile vor fi recuperate cu sâmbetele: 8, 29 septembrie şi 20 octombrie 2018. Precum și profesorii fac parte din cohorta bugetarilor, deci, și dânșii urmează să iasă la muncă în acele zile. În schimb, elevii nu vor frecventa instituțiile de învățământ în cele trei sâmbete.
– Opinia Dumneavoastră vis-a-vis de această decizie, care ar fi?
– După mine, miniva-canța vine tocmai în cel mai complicat și responsabil moment pentru lucrătorii din învățământ. Suntem pe ultima sută de metri în procesul de pregătire pentru noul an de studii, de altfel, cea mai încordată perioadă. Dar, ordinul rămâne ordin. Ne vom conforma și vom căuta să ne încadrăm în „parametrii” propuși.
Liuba BULGARU