Noul an şcolar începe cu speranţe şi realizări
Sistemul de învăţământ se află în proces de reformare. Dar acest fapt nu stagnează graficul de studii, procesul ordinar de învăţământ.
Fiecare toamnă readuce în spaţiul şcolar şi în spaţiul nostru sufletesc emoţia primelor zile de şcoală. Luni, la 3 septembrie, toate drumurile şi potecile au dus spre instituţiile de învăţământ. Copiii de vârstă şcolară, îmbrăcaţi de sărbătoare, cu flori şi ghiozdane noi, însoţiţi de părinţi, fraţi şi surori, au mers spre şcoală. Aici fiecare s-a alipit la clasa sa, unde îi aşteptau colegii şi diriginții cu un zâmbet binevoitor.
Alături de elevi, de părinţii şi bunicii, care îi însoţesc la careul solemn şcolar, pedagogii păşesc în noul an cu speranţa că el le va aduce schimbări majore în sistemul de învăţământ, care să asigure o educaţie modernă, cunoştinţe profunde şi clipe neuitate de emoţii.
Careul solemn în toate instituţiile a început la 8.30, ora matinală, când clopoţelul vesteşte începutul primei lecţii. Copiii, deprinşi în vacanţă să doarmă cât mai târziu, trebuie să se trezească mai devreme, ca să intre în ritmul vieţii şcolare. Şi nu e de mirare, că mulţi pici din clasa întâi ascultau mesajele de felicitare ale celor maturi duşi pe gânduri, căscând dulce a somn neîmplinit.
Nimic nu se schimbă, roata vremii se învârte stabil: ca în fiecare an, după vacanța mare elevii revin la ore. Așa că, după prima zi de start, după careuri şi felicitări, copiii şi profesorii au reluat activităţile, ce vor dura până la finele lunii mai 2019.
Aşteptăm, deci, de la noul an şcolar un plus de eficienţă în pregătirea şi instruirea elevilor. Pentru asta e nevoie ca procesul de învăţământ să se desfăşoare mai orientat şi mai profund. Să dezvolte elevilor interesul faţă de carte, importanţa culturii generale, ca elevii să-şi lărgească orizontul cunoaşterii, an de an, de la începutul şcolii până la sfârşitul liceului, pentru a face faţă provocărilor de care vor avea parte pe viitor.
Valentina CEBOTARI