„Parcul tinereții noastre” – nou pe harta satului Cotova  

 

Petru Flocosu din satul Cotova nu a ales să meargă peste hotare, să câștige bani, să adune valori materiale. Și-a făcut un nume destoinic prin munca sa perseverentă și ideile benefice aici, acasă, la baștină.

 

De când se știe îl frământă multe gânduri, a dorit să-și vadă localitatea Cotova unde locuiește de-o viață, primenită, mai amenjată, cu locuri interesante atât pentru săteni, cât și pentru vizitatori și oaspeți.

Fiecare localitate are locuri istorice, edificii sau monumente ale naturii, moștenite sau create, dar care prezintă o valoare istorică și ele sunt deținute și peste decenii. Doar că trebuie păstrate și promovate pentru a fi transmise generațiilor tinere.

Pe teritoriul satului Cotova curge un izvor uncal – Izvorul Mare, în care și vara și iarna apa are aceași temperatură, cu un debit impunător și constant, că acum, după ce a fost reparat, curățat, adus în ordine, se adună acolo nu doar sătenii care vin să se odihnească ori să-și spele așternuturile, să ghilească rufele, dar și tineri însurăței din tot raionul ca să-și imortalizeze momentul istoric într-un loc pitoresc și de irepetabil.

Tot din initiativa lui Petru Flocosu a luat naștere „Muzeul Fermierului” din satul Cotova, care este singurul muzeu din ţară de așa gen, creat în aer liber cu exponate rare și toate istorice. Mai târziu el a deschis „Casa fermierului”, s-a îmbogățit și cu o fermă de struți.

Petru Flocosu este președinte al „Alianței Fermierilor Drochia”, denumirile obiectelor turistice sunt alese nu întâmplător, dar în concordanță cu specificul locului și cu stilul de activitate a autorului. Iar locul ales – într-un câmp deschis, chiar a devenit specific, îndeosebi pentru turiști. Da, da, nu e o imaginație. Locurile deosebite, landșaftul, câmpul unde este așezat „Muzeul Fermierului”, Casa pentru oaspeți, totul amenajat cu multă pasiune și cunoaștere, dar și dependințele sale, atrage turiști curioși, care, aflând și despre Izvorul Mare, neapărat doresc să-l vadă. Curioase lucruri.

Pentru aceste și multe alte idei năstrușnice Petru Flocosu scrie și aplică proiecte pentru finanțare. Celor cu banii în buzunare le plac ideile, dar și modul cum el le dezvoltă de la un proiect la altul. Astfel crește credibilitatea lor. Și urmează un alt proiect, mai mare după finanțe și mai extins după compartimentele de aplicare. Realizări permanente pentru localitate.

Astfel, că în prezent Petru Flocosu implementeză un proiect de aproape un million de lei, prin care contribuie la alimentarea cotovenilor cu apă de calitate. Iar nu demult, chiar la începutul luni curente, împreună cu primăria din localitate, au demarat un lucru enorm de util pentru comunitate.

Datorita parteneriatului lucrativ între APL și AO „Alianta Fermierilor din raionul Drochia” în sat  a luat naștere o zonă de odihnă nouă, originală și foarte necesară – „Parcul tinereții noastre”.

Primăria comunei Cotova a procurat arbori și arbuști decorativi, iar Petru Flocosu a elaborat proiectul, design-ul peizagistic și a organizat procesul sădirii parcului în chir în centru.

Cotovenilor nu le rămâne altceva decât să ocrotească fiecare copăcel și să îngrijească  acest loc public pentru viitorul generației în creștere. Cotova devine din ce în ce tot mai interesantă.

Valentina CEBOTARI

 

 

Lasă un răspuns