Ingeniozitate și… maximă atenție  

Screenshot_3

 

Sistemul medical din țară, inclusiv, și cel din raion, în aceste timpuri dificile suportă nu doar modificări din mers, dar și o testare serioasă la rezistență.

 

Natalia VRABIE este una din asistentele medicale din Secția Terapie (Boli Cronice), Spitalul raional, care, sub bagheta dirijorală a Marianei MARTÂNOV, șefa secției, a celorlalte două doctorițe: Iraida IACOVEȚ și Silvia ROMANIUC, fac un lucru nobil – readuc la o viață normală pacienții bolnavi ajunși pe mâinile lor.

Am avut ocazia să mă conving în repetate rânduri de profesionalismul lor, de virtuozitatea și măiestria asistentelor, pe seama cărora cad foarte multe atribuții. Și când în secție sunt internați bolnavi într-un număr rezonabil, fetele se isprăvesc mai ușor. Însă aceasta este o raritate, în deosebi pe timpul COVID-ului, deseori numărul lor era dublu. Atunci toți sunt în alertă ca să reușească. Și, deoarece utilaj nu este suficient, fetele dau dovadă de ingeniozitate, inventează numai ca să reușească. Acțiunile asistentelor sunt dirijate de Violeta Cojocaru, sora superioară.

Și asistenta Natalia Vrabie, într-o siruație mai dificilă, a găsit ieșire din situație: cu mare atenție agăța mai multe perfuzii pe o bară, pentru două persoane din același salon, pe care, cu atenție, făce însemnările de rigoare. Astfel, câte doi pacienți, concomitent, își puteau primi dozele de medicamente recomandate de medici.

Însă, pănă când într-un salon perfuziile sunt active, în altele, cele anterioare, ele deja trebuie închise, pregătite și transferate în alte saloane. O altă asistentă, pe rând, din salon în salon, administrează injecțiile prescrise, pastilele. Deci, e nevoie nu doar de ingeniozitate, de atenție maximă, dar și de operativitate, experiență.

Infirmierele, atente și ele, liniștite, sub oblăduirea Anei Prigoreanu, sora-economă, își realizează atribuțiile exact cum se cere într-un colectiv  de pacienți, preponderent, de vârsta a treia, care au nevoie nu doar de tratament, dar și de îngrijiri speciale, de o vorbă caldă, de o atenție sporită. Lucruri mărunte, dar foarte necesare în procesul de tratament. Și fetele o fac cu tragere de inimă, cu sinceritate, uneori și cu o glumă.

Atmosferă amiabilă și conciliatoare este una benefică pentru un tratament complex.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns