Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Nu ne plouă… Și e trist pe câmpuri…Agricultorii sunt disperați… – Glia Drochiană

Nu ne plouă… Și e trist pe câmpuri…Agricultorii sunt disperați…

0

Ion NICORA

Încălzirea globală este una dintre schimbările majore din ultimii ani. Creșterea temperaturilor duce la pierderea apei prin evaporaţie și transpiraţie, modificând major evoluţia ecosistemelor, mai ales a celor în care se face agricultură, este scris într-un studiu. Despre situația curentă în agricultură am discutat cu Ion NICORA, fondator, SRL „Nicor-agro”, Popeștii de Jos.

 

– Domnule Ion Nicora, pe parcursul anilor ați acumulat o bogată experiență agricolă, fapt ce vă permite să vă orientați în orice situație creată sau apărută în domeniul respectiv. Cum credeți, la ce nivel se află agricultura la ziua de azi?
– Peste câteva zile vine luna iulie, perioada recoltării culturilor din prima grupă, pe care agricultorii o așteaptă cu multă speranță știind, că aceasta este ora de vârf a plugarului și asigurarea cu pâinea necesară pe masă. Însă, cu mare părere
de rău, nu avem cu ce ne bucura. Situația e proastă peste tot, dar, mai ales, în raionul Drochia.
– Din cauza că nu ne plouă?
– Desigur. Ce agricultură eficientă poate fi, dăcă solul este suprauscat. Nu a plouat de dinaintea Paștelor, dacă
nu luăm în considerație un șuvoi recent pe Mândâc sau ploaia cu furtună din 2 iunie, care „a stropit” puțin câmpurile peste ambii Popești, Baroncea, Cotova, Zgurița, orașul Drochia.
– Nu a fost suficient?
– În această perioadă, după normă, trebuiau să cadă 80- 90 mililitri de apă pe 1m2, dar au fost doar 25 de mm.
– Suferă toate culturile și cele tehnice, care se mai află în creștere?
– Desigur, însă o speranță mai există. Dacă va ploua în viitorul apropiat, când înfloresc porumbul și floarea
soarelui, situația poate să se schimbe, dar nu cu mult.
Adică grâul nu mai poate fi salvat?
– Nu. Această cultură se află la sfârșitul maturității, când scade considerabil umiditatea plantei, a bobului, se
usucă frunzele și fotosinteza nu se mai poate produce. În această etapă grâul trece deja în pârgă.
– Roada din acest an, se presupune, că va fi compromisă în mod serios.
– Roada se arată destul de minimalizată, deși producătorii agricoli au investit mult. Dar se știe, că pe timp de secetă îngrășămintele, scumpe și ele anul acesta, nu au efectul așteptat. De ce să irosim dacă nu are niciun rost?
Însă unii producători nu s-au oprit, au investit în erbicide, îngrășăminte, toate crescute în preț de la 3 până la 5 ori.
Adică investițiile noastre au crescut în mediu de 2,5-3 ori, iar roada, respectiv, va scădea, la fel, de 2,7-3 ori.
– Atunci cu ce preț producătorii trebuie să-și vândă producția crescută, ca ramura să fie rentabilă?
– Rentabilă, agricultura, mai ales în aceste condiții?
E un vis. Cumpărătorii ne-au vizitat deja și nu promit mai mult de 4.20-4.80 lei pentru 1 kg de grâu. Însă acest preț e de
aproape 2 ori mai mic.
Adică?
– Eu am caculat cheltuielile pe întreprinderea mea și prețul de cost a ajuns la 7,90 lei. Iar ca să avem un venit cât de cât, trebuie să realizăm grâul cu 8,50-9 lei pentru 1 kg. Dar cine o să-l cumpere la așa preț?
Și atunci care este ieșirea din situație, cum veți recupera cheltuielile?
– În aceste circumstanțe producătorii nu vor să „dăruiască” roada, s-o vândă la prețul propus de cumpărători, cu mult mai ieftin decât au investit. Rămâne ca Guvernul RM să POATĂ subvenționa agricultorii, să-i susțină, dar nu așa cum e la
capitolul cu motorina.
– Nu este convenabil?
-Convenabil pentru agricultori? Accizele de 30% din costul motorinei le achităm noi, iar statul le acumulează, la fel și TVA. Însă în ce privește subvenționarea prețului la motorină este ineficientă – câte 0,86 lei pentru 1 litru de motorină.
La o cisternă de 5 tone eu ar trebuie să primesc 4000 de lei.
Și de ce nu e avantajos?
– Pentru că termenul de adresare a fost foarte scurt, iar pachetul de documente este dificil de făcut individual, trebuie angajați specialiști, cu plată, și nu mică, apoi drumurile cu cheltuieli majore. Așa că nu se merită, deși prețul motorinei s-a majorat de la 9 la peste 33 de lei. Eu am refuzat. Și am înțeles, că mulți agricultori disperați au făcut același lucru. E trist atât pe câmpuri, cât și în sufletele fermierilor…
– Vă mulțumesc pentru cele relatate.
-Mulțumesc.
A dialogat Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *