Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Nu orice organism poate produce suficienți anticorpi – Glia Drochiană

Nu orice organism poate produce suficienți anticorpi

0

mai nou

Atâta COVID în jurul nostru s-a răspândit, atâtea consecințe, atâta vorbe și argumente, de credeam, că am învățat cu toții „lecția COVID” și toate regulile ce rezultă din ea. Dar, ne convingem, că aproape nimic nu cunoaștem, virusul e permanent în evoluții și foarte rapid se schimbă, deși se află în proces de studiere pe masa sutelor și miilor de savanți din toată lumea… O mulțime de întrebări îi frământă nu doar pe medici și savanți, dar și pe mulți oameni simpli. L-am rugat pe Nicolae RUSU, medic, vicedirector-interimar pe  domeniul curativ, „Spitalul raional Drochia”, să ne „tălmăcească” unele din ele.

 

– Cât timp persoana infectată poate fi, și este, contagioasă?

– Studiile sugerează, că noul coronavirus încetează să mai fie infecțios la aproximativ 12 zile de la debutul simptomelor, chiar dacă testele PCR ar putea întoarce un rezultat pozitiv.

– Cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore au relevat că, în medie, virusul nu a putut fi izolat sau cultivat după 12 zile de la debutul său, deși o persoană, în ciuda semnelor evidente de vindecare, ar putea fi testată pozitiv.

– Asta înseamnă, că în lichidul respirator al persoanei există încă materiale virale detectabile, dar acestea nu sunt infecțioase.  Este posibil, ca acești viruși să nu se poată replica în alte gazde la 12 zile după debutul simptomelor, adică replicarea virală scade rapid la o săptămână după debutul simptomelor și că pacienții nu mai răspândesc viruși viabile după a doua săptămână de boală.

– El afectează preponderent persoanele în vârstă sau si cei mai tineri pot contamina?

– Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus, dar mai expuse sunt cele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile cardiovasculare, boli renale, cancerul).

– Cat timp rezistă noul coronavirus SARS-CoV-2 în aer și pe suprafete?

– Noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne viabil în aerosoli timp de 3 ore, dar a persistat o perioadă mai lungă pe suprafețe de plastic și de oțel inoxidabil: 72 de ore (3 zile). În aproximativ 7 ore de la aplicarea particulelor infectante pe suprafața de plastic concentrația virală (titrul) s-a redus la jumătate. Deci virusul are o perioadă lungă de viabilitate.

– Același pacient poate să facă COVID-19 de două ori?

– Reinfecțiile apărute la două-trei luni după „vindecare” sunt, de fapt, aceeași boală care n-a fost vindecată definitiv, eventual amplificată de un nou contact cu virusul. Sau organismul uman NU poate produce suficienți anticorpi pentru a deveni imun la coronavirus. Ar putea fi si o reinfectie în cazul când la prima infectie organizmul nu a facut o cantitate suficientă de anticorpi.

– De ce depinde cantitatea de anticorpi?

– Cercetători de la King’s College din Londra arată, că nivelul anticorpilor e dependent de gravitatea infecției si reactia sistemului imun al pacientului sau persoanei vaccinate. Și scade în timp. Medicii germani au observat același lucru: un declin în timp al nivelului anticorpilor, necesari pentru a neutraliza virusul SARS-CoV-2, e aproape sigur.

– Deci, oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de mai multe ori după recuperare?

– În timp ce specialiștii încă nu au stabilit cât timp ține imunitatea la COVID-19, apar tot mai multe cazuri de posibile reinfectări. COVID-19 este o boală prea nouă pentru a ști în ce categorie se încadrează, dar tot mai desele cazuri de posibile reinfectări sunt îngrijorătoare. Este nevoie de timp ca să spunem un rezultat veridic cu privire la durata imunității post-infecție sau post-vaccinare.

– Imunitatea la COVID-19 nu durează mult sau boala poate rămâne ascunsă mult timp în organism?

– Și una și alta.

– Cum se manifestă noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie?

– Agresiv. Și extrem de contagios. Se îmbolnăvesc persoane de vârste mai tinere. Apărută recent, are deja 17 feluri de mutații.

– A ajuns și în Republica Moldova?

– Au fost confirmate mai multe cazuri. Experții consideră, că tulpina britanică este mult mai contagioasă decât virusul original, dar evoluția bolii nu este mai gravă, iar vaccinele deja descoperite protejează și împotriva acestei variante.

 – Noul coronavirus se transmite prin utilizarea monedelor si bancnotelor?

– COVID nu intră prin piele, doar daca duceți mâna la nas, gură sau ochi după ce ați atins obiecte, puteți lua virusul.

– Ar trebui să ne dezinfectăm telefonul ca să ne protejăm de infectie?

– Da, este important ca telefonul sa fie curățat minuțios si des, cu dezinfectant pe baza de alcool și un prosop de hartie de unică folosință, dar foarte precaut.

– Lampa cu unde ultraviolete UV-C reușește să distrugă noul virus COVID?

– Efectul dezinfectant al radiațiilor UV-C este cunoscut de mai bine de 100 de ani și este utilizat în întreaga lume într-o mare varietate de aplicații. Lampa UV-C reduce virusul SARS-Cov-2 în proporție de 99% într-un interval de câteva minute, în dependență de puterea lămpii și suprafața necesară dezinfecției..

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *