Nu vreau ca examenele de absolvire să fie suspendate
Sunt în ultimul an de studii la IPLT “Ștefan cel Mare” din oraşul Drochia.
Sunt absolventă şi nu vreau ca examenele de absolvire să fie suspendate. Evident, dacă o să fie suspendate, cel mai probabil vom trebui să le susținem mai târziu. Și dacă este posibil un careva compromis cu universitățile din Moldova, în caz de cele internaționale admiterea o să fie un pic (sau mai mult decât un pic) mai complicată, precum și condițiile de admitere. Eu vreau, fiind studentă la anul întâi, să fac ceea ce trebuie să facă un student la anul întâi, dar nu să repet rezumate și citate pentru BAC.
Eu am lucrat timp de 3 ani de zile în liceu și mă simt pregătită de examene. Chiar dacă procesul de studii începând cu luna martie a devenit mai complicat, nu văd obstacole pentru pregătirea mea eficientă de examene. În afară de lecții cu profesori cu ajutorul platformelor Zoom, Discord, Viber, eu mă consider destul de conștientă și disciplinată pentru a organiza o auto-pregătire de calitate. Programul de Bacalaureat este public, pe aee.edu.md fără probleme găsesc teste și bareme din anii precedenți.
Eu am lucrat timp de 3 ani de zile ca locurile bugetare să fie ocupate de elevi slabi, dar cu note bune care vin din școli cu cerințele scăzute? Nota din catalog este subiectivă și, în opinia mea, este incorect să fie pusă media din 3 ani la subiectul respectiv în diploma de bacalaureat. BACul, cu toate că verifică mai mult nivelul de pregătire pentru examen decât cunoștințele, este mai obiectiv decât nota curentă. Noi nu avem un sistem centralizat de examene cu o anumită frecvență (de exemplu, un an) și cu o apreciere obiectivă (puncte, procente) ca în Marea Britanie. De aceea consider neadecvate propunerile de a “adapta” deciziile țărilor care au cu totul alte sisteme de învățământ.
Însă, în opinia mea, dacă situația epidemiologică va deveni foarte gravă, unica decizie corectă ar fi suspendarea examenelor, fiindcă în cazul respectiv BACul ar însemna o mulțime de vieți puse în pericol (cât de-ale elevilor, atât și profesorilor care verifică lucrări și fac parte din comisiile de contestări). Această situație este unicul caz în care suspendarea examenelor ar fi justificată și necesară.
Dar noi nu știm care situația va fi în iunie. Așa că, cum foarte corect a spus domnul Ministru, este prea devreme pentru a lua o oarecare decizie, însă toate scenariile posibile trebuie prelucrate.
Când vorbiți despre suspendarea examenelor, încercați să vă uitați la problemă dintr-o altă perspectivă. Calmați-vă, dragilor. Nu vă supuneți emoțiilor. Și gândiți-vă rațional. 🙂
Olivia CUCOS, clasa a XII-ea “A”,
liceul “Ştefan cel Mare”, or. Drochia