O picătură de sânge oferă un strop de viaţă
Alexandru LEŞENCO, şeful Secţiei Transfuzie a Sângelui de la Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu” din Drochia, împreună cu cadrele medicale aflate în subordine, au decis iniţierea unei campanii cu sugestivul enunţ „O picătură de sânge oferă un strop de viaţă”, prin intermediul căreia să sensibilizeze posibilii donatori de a suplini rezervele de sânge pentru pacienţii care necesită acest material viu, dătător şi întreţinător de viaţă.
– Această idee a venit din necesitatea stringentă de a ajuta pacienţii cu afecţiuni grave, care, pentru a reveni la viaţă, au absolută nevoie de sânge, – ne-a spus Alexandru Leşenco. – Hemotransfuzia are un rol important în lupta pentru viaţa omului şi protecţia lui faţă de traume grele, hemoragii, şoc, cazuri de septicemie, intoxicaţii, combustii şi multe alte maladii. Actualmente, atât instituţia noastră medicală, cât şi cele din ţară, se confruntă cu adevărate probleme la acest capitol. Îndemnul de a dona sânge nu vine doar din partea noastră, ci şi a Consiliului raional Drochia, sub care a subsemnat şi preşedintele raionului, Alexei Vasilean, – ne-a mai informat şeful de la transfuzia sângelui.
Unul dintre voluntarii care recent a răspuns apelului a fost şi Iurie Melinte, directorul Liceului „B.P. Hasdeu” din Drochia.
– Îndemnul de a dona sânge a fost acel enunţ sensibilizant din „Glia drochiană”: „O picătură de sânge oferă un strop de viaţă”, – ne-a mărturisit Iurie Melinte. – Tot în acel număr de ziar am văzut şi programul de colectare a sângelui. Nu eram la prima experienţă, astfel că am mers cu încredere la secţia respectivă. Acolo a fost să aflu, că la ai mei 58 de ani, mai dispun doar încă de doi ani pentru a oferi acel strop de viaţă atât de necesar persoanelor aflate la mare nevoie. După 60 de ani nu mai poţi fi donator de sânge. De aceea, îndemn toţi concetăţenii care sunt sănătoşi şi nu se confruntă cu maladii ce nu permit donarea de sânge, să facă acest gest omenesc şi de mare ajutor celor aflaţi în suferinţă.
… Discipolii lui Iurie Melinte, din promoţia anului 2001, cărora dânsul le era diriginte de clasă, îl numeau cu drag, dar nu fără temei, „adolescentul incurabil”. Or, dumnealui totdeauna a fost şi rămâne adolescentin la capitolul energie, optimism, fapte bune, susţinere… Este un incurabil în a-şi ajuta semenii.
Liuba BULGARU