Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
O şansă pentru fiecare – Glia Drochiană

O şansă pentru fiecare

0

Mihaela CHIORESCU, studentă- practicantă, anul II, facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea „Alecu Russo”, or. Bălţi, în dialog cu Tudor GOLBAN, şef, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, Drochia.

Distribuie Știrea

Tudor GOLBAN, șef, DASPF, Drochia

Tudor GOLBAN, șef, DASPF, Drochia
Tudor GOLBAN, șef, DASPF, Drochia

Mihaela CHIORESCU, studentă- practicantă, anul II, facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea „Alecu Russo”, or. Bălţi, în dialog cu Tudor GOLBAN, şef, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, Drochia.

— Trăim timpuri nu chiar simple, însă ele sunt şi mai complicate pentru categoriile mai deosebite de oameni. Presupun că, problemele lor îşi află loc în planul de activitate al instituţiei în fruntea căreia Vă aflaţi?

— Adevărat, actualitatea de loc simplă, este deosebit de complicată pentru familiile vulnerabile, copiii rămaşi fără îngrijire părintească, pentru invalizi şi bătrânii solitari. Munca angajaţilor noştri este strâns legată anume de aceste categorii de oameni. Ne străduim, pe cât e posibil, pe cât ne permit finanţările să le uşurăm existenţa, să ţinem în vizor viaţa lor. Astfel, ei beneficiază de ajutoare materiale, de susţinere socială. Spre regret, posibilităţile noastre sunt cam restrânse, statul neavând resursele necesare pentru existenţa fără griji a acestor oameni. Dar cu tot greul, totuşi, încercăm să le acordăm măcar un mic sprijin şi susţinere.

— Aveţi suficienţi angajaţi pentru a reuşi să susțineți beneficiarii serviciului social „Asistenţă personală”?

— Serviciul destinat persoanelor cu dizabilităţi severe de gradul I, dispune de 78 de asistenţi personali. Însă pentru a putea oferi posibilitatea de îngrijire tuturor celor care au depus cereri de solicitare a unui asistent personal ar trebui să mai încadrăm în acest serviciu încă vreo 30 de angajaţi. Menţionez, că acest serviciu a fost creat în 2013. La început a fost finanţat de către Consiliul raional Drochia. În 2015, însă, a fost instituit un fond compensatoriu la nivel de Guvern, ceea ce ne-a permis obţinerea unei finaţări suplimentare în mărime de un milion şi 200 mii lei.

— Înţeleg că, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei este în subordinea Consiliului raional şi, deci, este de datoria legislativului raional de a-i asigura o activitate bună.

— Aşa este, direcţia noastră se află în subordinea Consiliului raional Drochia, ceea ce înseamnă că este finanţată din bugetul raional. În cadrul uneia dintre şedinţe consilierii raionali au aprobat o finanţare suplimentară a direcţiei, fapt ce ne permite să facem faţă, ca să zic aşa, întregului volum de lucru.

Pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă beneficiarii noştri, la nivel de minister este creat un grup interdepartamental în frunte cu Anastasia Oceriotnâi, viceministră a Muncii şi Protecţiei Sociale. Din păcate, ei nu prea acceptă propunerile noastre de plasare a beneficiarilor în instituţii sociale de înaltă specializare, astfel, că chiar nu ştiu cum urmează să ne descurcăm. Aceasta este o problemă la nivel de republică.

— Care sunt atribuţiile serviciului „Îngrijire la domiciliu”?

— Acest serviciu are circa 100 de lucratori sociali. Ei au la deservire aproximativ o mie de bătrâni solitari. Deşi articolul 48, punct 4 din Constituţia RM indică faptul, că copiii sunt obligaţi să acorde sprijin părinţilor, nu rare sunt cazurile când ultimii rămân singuri şi neajutoraţi de nimeni, copiii lor stabilindu-se peste hotare şi abandonându-şi părinţii.

Ne-am dori să deschidem un serviciu nou — „Echipa mobilă”, pentru persoanele cu dizabilităţi ţintuite la pat, inclusiv copiii, fiindcă este un serviciu foarte bun. Serviciul „Echipa Mobilă” este necesar, practic, în fiecare raion, fiindcă el dispune de transport, specialişti din diferite domenii, care, conform unui anumit grafic, ar putea merge în teren pentru a acorda servicii de calitate la domiciliu.

Desigur, probleme avem multe, dar numărul lor nu poate şi nu trebuie să influienţeze calitatea prestării serviciilor solicitate şi oferite.

— Vă mulţumesc pentru acest interviu.

Mihaela CHIORESCU,
studentă-practicantă

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *