Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Oamenii cu baston alb – Glia Drochiană

Galina BACALÂM face raportul activității pe anul 2018

Îi vedem deseori pe străzile oraşului nostru, dar mai mult pe la policlinică, Asistenţa socială, la poştă după pensie. Merg încet, pipăind drumul, desluşind cu greu ceva prin sticla întunecată a ochelarilor sau, pur şi simplu, privind undeva peste capetele noastre.

Galina BACALÂM face raportul activității pe anul 2018
Galina BACALÂM face raportul activității pe anul 2018

Sunt persoane nevăzătoare, pentru care lumina, culorile, realitatea din lumea înconjurătoare s-au şters ori s-au pierdut… Unele dintre aceste persoane şi-au găsit, însă, un refugiu spiritual şi o mângâiere în organizaţia locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din Moldova.
Despre realizările organizaţiei pe parcursul anului şi problemele existente s-a discutat la recenta adunare anuală de dare de seamă. Delegaţi din toate organizaţiile primare s-au întrunit pentru a face un bilanţ al activităţii, a afla noutăţile ce ţin de legislaţia în domeniu, de asistenţa socială, a  face un schimb de opinii.
— În organizaţia noastră primară a ANM sunt la evidenţă peste 120 de persoane, – spune Galina Bacalâm, preşedinta organizaţiei. – Numărul acestor persoane este mult mai mare, dar nu toţi sunt membri ai organizaţiei, unii din ei nu doresc, alţii nu întrunesc cerinţele de înscriere. Din păcate, rândurile noastre se cam răresc, cei vârstnici se trec din viaţă, cei tineri doresc altfel de activităţi. Cu toate acestea, ne străduim să menţinem organizaţia, să menţinem suflul de coparticipare, de asociere, de ajutor reciproc.
După cum s-a menţionat, organizaţia teritorială Drochia duce lipsă de sponsori, respectiv, de surse financiare, din care cauză nu poate participa la toate acţiunile culturale, sportive, de alt gen, organizate pe parcursul anului în cadrul asociaţiei – campionate la turism, şah, festivalul de activitate artistică.  Totuşi, drochienii sunt lideri neîntrecuţi la jocul de şah. Doi şahişti de forţă – maestrul Eugen Spânu şi Vasile Bogatu – au câştigat numeroase turnee, organizate la nivel republican, ba chiar au apărat culorile ţării şi la competiţii internaţionale. Astfel, chiar toamna aceasta E. Spânu s-a întors cu victorie de la Campionatul naţional de şah rapid între nevăzători, iar apoi a reprezentat ţara la Campionatul mondial al nevăzătorilor, ce a avut loc în Grecia.
Delegaţii la adunare au ţinut să menţioneze ajutorul acordat unor membri de vârstă înaintată, celor aflaţi într-o situaţie mai dificilă. Biroul organizaţiei a reuşit să găsească câţiva oameni cu inimă mare, care au oferit seturi de produse la sărbătorile creştine pentru 13 persoane.
De asemenea, nu a fost trecută cu vederea nici serbarea de Anul Nou, la care au participat cei 7 copilaşii cu deficienţe de vedere, dar şi copiii părinţilor nevăzători. Deşi copiii nu pot fi membri ai organizaţiei, totuşi ei sunt în vizorul biroului, care se străduieşte să le ofere câte o mică bucurie, în special de Anul Nou, când toţi aşteaptă minuni.
Participanţii la adunare au vorbit şi despre problemele lor, aceleaşi ca şi în toată ţara – lipsa locurilor de muncă, lipsa mijloacelor de existenţă etc. La unele întrebări răspuns le-a oferit Galina Popovici, specialistă principală la Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei.
Adunarea s-a încheiat pe o notă nostalgică, plină de amintiri: Galina Bacalâm preşedinta organizaţiei, în aceste zile a împlinit 20 de ani în această funcţie. Iar majoritatea delegaţilor fiind veterani ai organizaţiei, au urmat momente de frumoase amintiri: despre festivalurile la care au participat odinioară, revenind acasă cu diplome, despre întâlnirile de suflet la şezători sau la Tamara Zaharia de la Sofia, despre concertele improvizate cu „vocile de aur” ale Eugeniei Moldovanu şi Anei Porcescu… Adevăraţi stropi de culoare într-o lume întunecată… Astfel, că delegaţii s-au despărţit ducând cu ei şi un pic de speranţă, că în anul următor vor avea mai multe motive de întâlniri şi de bucurii.
Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova este o organizaţie obştească, care are ca scop socializarea persoanelor cu disabilităţi de vedere, încurajarea lor, promovarea atitudinii pozitive faţă de nevăzători şi slabvăzători. Ea a fost creată în 1946 şi numără în prezent cca 9500 de membri.
Cor. „GD”

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *