„Obiceiuri, Datini și Tradiții strămoșești în ajun de Sfântul Andrei”
Calitatea unei activități literar-artistice este întotdeauna rezultatul unui efort comun de inteligență, a unui efort comun de creativitate, plus multă muncă asiduă zilnică, cu multă voie bună și cu o dorință fermă de a realiza un produs cultural inedit.
Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului Sărbătorilor de iarnă. Astfel, pe 12 decembrie 2023, în Ajunul Sfântului Andrei, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie Drochia, s-a desfășurat o Clacă de promovare a tradițiilor, obiceiurilor, ritualurilor, datinelor și credințelor populare, legate de această sărbătoare, organizată într-un parteneriat de succes.
Elevii clasei a VIII-B, ghidați de diriginta Daniela Tizu, IPLT „Ștefan cel Mare”, directoare Svetlana Capcelea, împreună cu copiii din grupa pregătitoare „Bobocel”, îndrumați de educatoarele Olga Babîră și Ludmila Starii, conducător muzical Vladimir Moraru, de la IET nr.9 „Mărțișor”, manageră Rodica Mutruc, în colaborare cu Svetlana Pântea, muzeografă, Muzeul de Istorie și Etnografie Drochia, au pregătit un bogat program artistico-distractiv. În cadrul acestei clăci au fost reînviate unele din tradițiile, obiceiurile, ritualurile și datinele, legate de Ajunul Sfăntul Andrei.
Această colaborare, această uniune de talente și idei creative este o modalitate excelentă de a construi un parteneriat frumos pe viitor, în beneficiul discipolilor, care, educați în acest spirit, vor continua și peste ani să promoveze moștenirea poporului, păstrată cu demniate și sfințenie în Lada cu zestre a neamului.
Micii artiști, însoțiți de pedagogi și educatori, au prezentat publicului prezent un bogat program de tradiții și obiceiuri, iar Svetlana Pântea a demonstrat obiceiuri amuzante, legate de unele superstiții, de exemplu, de păzitul usturoiului în Ajunul Sf. Andrei.
Programul artistic de tradiții populare, pregătit cu minuțiozitate și cu drag de actorii amatori, a fost primit cu brio, iar artiștii – apreciați prin aplauze frenetice pentru artistizm, străduință și râvnă.
Suntem mândri că am avut șansa să colaborăm cu IPLT „Ștefan cel Mare” în comun acord cu Muzeul de Istorie Etnografie și Artă. Elevii și copiii au rămas entuziasmați în cadrul acestei activități, descoperind multe obiceiuri și tradiții frumoase. Acordurile de colaborare aduc rezultate binemeritate, toate în favoarea tinerii generații.
De sărbătoarea Sfântului Andrei se leagă mai multe tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Semnificația numelui Andrei își are originea în cultura grecească și înseamnă „bărbăție, curaj și îndrăzneală”. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei pe 13 decembrie, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
Olga BABÎRĂ
În imagini: secvențe de la parteneriatul cultural: IET „Mărțișor”, IPLT „Ștefan cel Mare” și Muzeul de Istorie și Etnografie Drochia