Omul potrivit la locul potrivit asigură ascensiune
Școala din Sofia, grație generațiilor care s-au alimentat la izvorul cunoștințelor din localitate, absorbind din relatările, îndrumările, comportamentul, învățătura dascălilor, au format istoria și imaginea unicală a acestei localități, devenită bogată prin oamenii săi și bun exemplu pentru alții. Doar savanți, oameni de știință, personalități de mare valoare, cu un aport bogat Sofia are prin lume aproape 70 de persoane. Popularitatea și autoritatea acestui loc sfânt nu doar este păstrată, dar și promovată, educată în generațiile prezente și viitoare. Ajunsă în mâini de nădejde, această forjerie de cadre poate lansa în lume sofieni, care să poarte cu mândrie numele baștinei. Or, în Templul cunoștințelor din s. Sofia activează un colectiv profesionist, cimentat, care respectă tradițiile și care activează cu drag de discipoli, de viitorul satului.
„Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul” (Platon)
În Gimnaziul „V. Cantemir”, Sofia, procesului educativ-instructiv i se acordă cea mai mare atenție. Actualul corp didactic a preluat de la predecesori, dascăli, îndrumători, părinți-pedagogi o moștenire colosală, tradițională și eficientă în domeniul calității studiilor. Elevii acestei instituții dau dovadă de cunoștințe profunde, oriunde s-ar afla.
E de datoria actualilor dascăli să poată asigura viitorului un prezent destoinic, o continuitate, o succesiune neîntreruptă în spațiu și timp, or, ascensiunea, urcușul poate fi asigurat prin multă muncă de omul potrivit la locul potrivit.
Aurelia Mocanu, cu un stagiu în pedagogie de 34 de ani, manageră, IP Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Sofia, este considerată, pe bună dreptate, omul potrivit pentru această misiune grea, dar destoinică. Aflată în funcția respectivă, cu întrerupere, timp de 10 ani, întotdeauna a reflectat interesele copiilor, ale părinților și colegilor săi.
Cu 350 de elevi, repartizați să-și facă studiile în 18 complete (câte 2 în 9 clase), 30 de cadre didactice și 15 – personal tehnic, gimnaziul este cel mai mare în raion din punct de vedere numeric. Din an în an elevii demonstrează cunoștințe profunde, participă la concursuri și olimpiade, susțin cu brio tezele și examenele de absolvire. Anul acesta iarăși au o absolventă, Farișta Nazarov, care a obținut nota 10 pe linie la examenele de absolvire a clasei a IX-a.
În procesul de instruire și educație se implică, și este foarte activ, Senatul gimnaziului, care permanent vine cu idei constructive.
Pentru a asigura succesul instituției, buna ei funcționare, managerul trebuie să-şi proiecteze, să-și puncteze câteva repere de bază în activitate, iar ideile și prioritățile să fie aduse în concordanță cu posibilitățile de realizare. Pentru a avea condiții optime de muncă pentru elevi și personal, chiar în 2017, la „a doua sa venire” în funcție de director, Aurelia, susținută de colegi, și-a pus sarcina să repare capital ospătăria școlii. Cu posibilitățile proprii, accesând surse de la Consiliul raional și Direcția Educație, intenția le-a reușit: acum ospătăria este una model, modernizată, cu mobilier nou și plită eficientă pentru pregătire, cu vase de inox.
Urma Galeria, ce face legătura între Blocul de studii și sala festivă, de sport, ospătărie, pe unde zilnic circulă peste 400 de persoane. Au început cu schimbarea acoperișului, care se deteriorase aproape total. Din rezervele acumulate pentru acest scop rămase vreo 68 de mii de lei. Atunci Aurelia Mocanu a propus să fie inițiată reparația interioară a Galeriei, care, odată începută, i-a pus pe toți în stare de alertă prin ceea ce a ieșit la vedere: pereții îmbrăcați cu lambriuri ascungeau o deteriorare maximă și prezentau un foarte mare risc, ascuns, pentru securitatea copiilor și a maturilor. Experții au apreciat gradul distrugerii și planul de intervenție. Și a demarat reparația capitală. Acum întreg colectivul și părinții elevilor sunt foarte recunoscători lui Alexei Vasilean, președintele raionului, și echipei sale, lui Nicolae Calinovschi, șef, organizația de construcție, care a asigurat reparația capitală și a securizat obiectul prin diferite metode și forme, cum ar fi adâncirea la 2 metri a celor 13 coloane ce sprijină tavanul, lichidând pericolul avarierii.
Intenția colectivului cu ideea de a construi un nodul sanitar în interior pentru copiii din ciclul primar și a celor cu dizabilități a fost susținută de FISM și APL Sofia. Apeductul era adus până în preajma școlii, însă sistemul de canalizare lipsea. Totul a fost făcut capital. Azi această lucrare constitue și o trambulină pentru realizarea următoarelor etape, la et. II și III. De acest nod sanitar se folosesc permanent 150 de copii mici, iar în perioada rece – și fetele din clasele gimnaziale.
O realizare cu care IP Gimnaziul „Viorel Cantemir” se mândrește, este proiectul „Fotbalul în școală”, realizat împreună cu Federația moldovenească de fotbal. A fost construit un teren modern, unde copiii, începând cu clasele primare, practică acest gen de sport. Pedagogii Nadejda Tighineanu și Ruslan Borș fac stagieri în cadrul FMF, care le-a făcut cadou și un covor în valoare de 300 mii lei pentru acest teren. Instalarea lui și celelate dependințe au căzut pe umerii instituției, care, susținută de consăteni, au realizat ideea și acum copiii și tineretul din sat au în posesia lor un teren modern de fotbal. La această inițiativă au reacționat: APL, GAL „Valea Cuboltei”, Artur Cojocaru ca agent economic și cu familia sa, Ion Babără, Boris Dibrianschi, familia Irina și Adrian Tighineanu, Sergiu Darie, Anatolie Grosu, familia Marianei Racu, frații Ion și Anatolie Babără, Tudor Istratii, care, împreună cu gimnaziul, au reușit să realizeze această idee frumoasă.
Și Sala sportivă din interior a fost recent reparată total, schimbate 13 geamuri, rețeaua electrică, reparați pereții și podeaua etc. Cu 50 de mii a contribuit școala, resurse au venit și din componenta Direcției Educație – 120 de mii, care întotdeauna îi sprijină și contribuie financiar.
La fel, au fost modernizate sălile de clasă, cu table și mobilier nou pentru 1 persoană, cu 2 table interactive, 2 săli de calculatoare, sală de Robotică, cabinet multimedia, de biologie și de chimie, cabinet CDS alte lucrări care au fost necesare instituției și discipolilor ei.
O mândrie a colectivului școlii este și Complexul religios, instalat în curtea școlii, unde Maica Domnului cu pruncul în brațe veghează liniștea copiilor din instituție. A fost reanimată și fântâna care nu funcționa de mai mult timp, având acum și un aspect atrăgător, grație profesoarelor Nadejda Tighineanu, Irina Chiprisean, Tatiana Grădinaru. Iar familia Ion și Mariana Colesnic au asigurat pavarea trotuarului de acces spre complex.
Multe din realizările instituției au fost posibile nu doar grație entuziasmului și implicării elevilor și corpului didactic, dar și datorită proiectelor accesate și implementate cu succes.
Aurelia Mocanu, susținută de colegii săi, nutrește planuri frumoase și pentru viitor. Prioritar este reparația totală a acoperișului Blocului principal al instituției, care a trecut deja de un semicentenar de existență. Planifică modernisazarea cabinetelor cu mijloace TIC, alimentarea elevilor din ciclul gimnazial.
Progresul și ascensiunea în instituție se înregistrează încet, însă calitativ, sigur și eficient, grație oamenilor sufletiști, pasionați și consacrați, dar și datorită managerului Aurelia Mocanu, o persoană agreabilă, inteligentă, atentă, dinamică, bună organizatoare, care, pentru o idee sclipitoare poate răsturna munți. Desigur, împreună cu elevii și părinții, susținuți de APL, agenți economici, finanțatori, care acordă atenție maximă pregătirii generațiilor de azi pentru viitorul de mâine.
Valentina CEBOTARI
În imagini: Realizări de ultimă oră ale colectivului Gimnaziului „Viorel CANTEMIR” din Sofia.