Opera lui Grigore Vieru a fost, este și va fi un imbold spre înălțare
Cu dor de vers curat ca lacrima și miruiți de poeziile vierene, împreună cu elevii și părinții lor am poposit joi, 14 februarie, în templul regenerării spirituale – Biblioteca Publică Raională ,,Iulian Filip”, luminată de aniversarea poetului nostru național Grigore Vieru, pentru a desfășura activitatea extracurriculară cu genericul ,,Poet printre copii și copil printre poeți”.
A devenit deja o tradiție, ca în miez de făurar să ne primenim ființa cu pagini alese ale ilustrului și nobilului poet – Grigore Vieru, o voce lirică de o rară sensibilitate artistică, care a ridicat la cote valorice înalte graiul matern și comorile spirituale ale neamului.
La cei 84 de ani de la nașterea Marelui Poet împreună cu elevii mei i-am adus recunoștință ofranda noastră, constituită din cuvinte, melodii și mare respect. Simțesc că sunt onorată, dar și datoare să le vorbesc cu drag discipolilor mei despre creația sa literară și patriotismul său incomparabil. I-am îndemnat pe învățăceii mei să ne lăsăm împreună pe traiectoria imaginară a vieții și creației poetului. Cei prezenți au fost sensibilizaţi de poezia lui Vieru sunată pe vocile angelice ale elevilor. Toţi cu embleme în piept, toţi cu luminiţe în mână i-au adus un elogiu de binecuvântare poetului Grigore Vieru. Activitatea a demarat cu dramatizarea legendei ,,Pasărea păcii” care confirmă, că Dumnezeu ni l-a dăruit pe Vieru pentru a demonstra lumii că suntem un popor pașnic care avem ce oferi culturii universale. Prin interpretarea superbă a cântecului ,,Fuga, fuga, doi copii” eleva Mădălina Țurcanu l-a făcut pe poet nemuritor, dar și prin acompanimentul la chitară a domnului Victor Cemortan. A emoționat publicul și Ionela Rotaru cu melodia ,,În limba ta”, dar și prin sensibilitatea versurilor din poezia ,,Frumoși ca sfinții”. Grigore Vieru ne-a întors la Eminescu prin poezia testamentară ,,Legământ” care a fost recitată cu dăruire de eleva Ana Manea. Cu pasiune, elevii Ilie Vatamanu și Ștefan Codreanu au recitat versuri despre patrie, transmițând un sentiment de mândrie că suntem din neamul lui Vieru. Gingășia liricii vierene a fost transmisă prin intermediul versurilor ,,Mi-e dor de tine, mamă…”, ,,Făptura mamei…” recitate cu dragoste de Andreea Țurcanu și Alexandra Boghean. Copiii l-au propovăduit pe Poetul Cetăţii cu dăruire și talent și-au exprimat imaginația artistică cu referire la creația poetului prin desen, colaj și aplicații originale. Dorul de Grigore Vieru a fost suplinit prin poeziile sale pe care părinții le-au citit copiilor, căci El a avut grijă de cititor – a scris simplu și profund pentru toate vârstele. Activitatea a culminat cu melodia ,,Hulubul păcii”, elevii fiind surprinși de mămicile grijulii, care au copt hulubași pentru ei. Și elevii, la rândul lor, au pregătit surprize – un măr, adus în dar părinților pe fundalul cântecului ,,Ți-am adus un măr”. La finele activității participanții au fost distinși cu diplome.
Lucrurile frumoase se fac doar împreună, deci să stăm mereu la straja valorilor identităţii noastre naţionale. Să aprindem în inimile noastre flacăra patriotismului, a dragostei pentru creaţie, a iubirii nefariseice, după felul cum ne învaţă lirica lui Grigore Vieru.
M-am bucurat de discipolii mei și de setea lor de lectură. Asemenea unor albinuțe, ei se aplecau asupra cărții din care culeg nectarul înțelepciunii, pentru a crește frumos și armonios. Cu certitudine, opera viereană le-a servit drept imbold spre înălțare, spre devenire. Or, din suflet, suflet răsare, iar valoarea crește valoare.
Îți mulțumim, Poete, pentru versurile tale, prin care am învățat să ocrotim şi să valorizăm comorile limbii române. Grigore Vieru a fost, este și va rămâne poetul copiilor. Poetul copiilor de toate vârstele.
Succese tuturor celor ce trudesc la fortificarea spirituală a generațiilor tinere!
Viorica PLATON, învățătoare,
grad didactic doi,
IPLT ,,M.Eminescu”,
or. Drochia