Oportunităţi egale, incluziunea educaţională a copiilor
Incluziunea socială se referă la respectarea statutului și drepturilor tuturor oamenilor dintr-o societate, care trebuie să aibă oportunități de a păstra în mod relevant în viața acesteia și de a se bucura de un tratament egal cu ceilalți, un început timpuriu în grupuri de joacă sau grădinițe obișnuite este cea mai bună pregătire pentru o viață integrantă.
A devenit evident, că termenul „cerințe educaționale speciale” trebuie extins și actualizat. Lărgirea sferei de cuprindere a acestui concept de bază are în vedere includerea tuturor copiilor care din motive variate nu reușesc să beneficieze corespunzător de educația preșcolară, care este deschisă, tolerantă, prietenoasă și democratică. Școala incluzivă valorizează și include pe toți copiii, adaptându-se ea însăși la necesitatea de cerințe educaționale speciale, la particularitățile de dezvoltare și învățare a fiecărui copil. Activarea potențialului copilului în mod corespunzător și abordarea pozitivă – este factorul cel mai important pentru toți actorii implicați în educație.
În fiecare an, ne concentrăm atenția asupra abilităților care se află în spatele dizabilităților în cadrul proiectului „Împreună” organizat în cadrul Săptămânii Educației Incluzive, în instituții preșcolare în ultima săptămână a lunii noiembrie, în care ne-am propus să sărbătorim diversitatea și să încurajăm participarea activă a copiilor cu CES în activitățile culturale din grădiniță.
Astfel au fost organizate un șir de activități extra – curriculare: oformate panouri informative, lucru în grup, flashmob, vizionare de filme, ședințe cu părinții, excursii la biblioteca pentru copii, ateliere de artterapie ocupațională, ludoterapie și toate acestea având ca scop dezvoltarea personalității, creșterea încrederii în sine, dezvoltarea capacităților de comunicare și socializare, însușirea valorilor morale. În urma acestui proiect de suflet au curs lacrimi de speranță, eliberare, bucurie și multă dragoste.
Noi spunem cu încredere: – Noi te iubim, copile, vin-o la noi!
Angela ABABEI, logoped-defectolog,
IE Preșcolară nr.1
„Florile Dalbe”