Orașul își va îmbrăca haina curată de odinioară
– Domnule viceprimar, la redacție au parvenit mai multe scrisori cu întrebări sau nedumeriri pe anumite subiecte, ce se atestă în oraș. Mai sus publicăm scrisoarea de la Ion Izvoreanu, care locuiește pe str. Igor Vieru și care se plânge, că nu se face ordine pe strada lor. Sunteți la curent cu această situație?
– Da, suntem la curent. Acolo chiar se crease o situație dificilă. În afară de procesul de implementare a proiectului de alimentare a orașului cu apă potabilă, care, evident, presupune unele deteriorări de teren, stradă sau trotuar, în această zonă s-a găsit o persoană voluntară, cu inițiativa de a facilita conectarea vecinilor la sistemul de canalizare. După mai multe discuții, planuri, bani colectați, lucrul a fost început, însă, lucrările efectuate de ei prin săparea șanțurilor, a fântânilor etc., au deteriorat mult mai mult sectorul decât de cei cu apa. Nu mult după demararea lucrărilor a izbucnit conflictul neînțelegerii între persoanele fizice, care au plătit bani buni pentru aceste lucrări, și inițiatorul lucrărilor, pe care le-a început cu devieri serioase, cum ar fi săparea fântânilor de colectare aproape în drum și altele. Mai mult, lucrările au fost pornite fără niciun act juridic, acum conflictul s-a aprofundat și fără intervenția organelor nu știu dacă poate fi soluționat. Noi am format o comisie din care au făcut parte: Anatol Leah, inginer, IM „Apă-Canal”, Ruslan Babin, managerul Proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia”, Mihai Doncilă, administrator, SRL „Polimer Gaz Construct”, și primăria, care, la fața locului, au analizat starea de lucruri. Mihai Doncilă, care se ocupă de efectuarea lucrărilor de renovare a apeductului, a promis că, în pofida conflictului între vecini, ia asupra sa toate lucrările de reabilitare a acestui sector de drum de pe str. Igor Vieru.
– Cunoașteți situația la zi?
– La concret – da. Era așteptat timp favorabil, fiindcă ploua întruna, acum lucrările sunt efectuate.
– Și locatarii de pe adresa bul. Independenței, 60/2 au comunicat la redacție, că, de mai mult timp, așteaptă amenajarea și reparația ogrăzii din preajmă. Și mare le-a fost bucuria când curtea mișuna de muncitori și mecanisme. Dar la câteva zile echipa de muncitori a dispărut fără să finiseze obiectul. Aici ce se întâmpă?
– Lucrările de reabilitare a curților sunt înfăptuite de SRL „Prima Tirex”, o firmă ce a câștigat licitația. Dânșii au încheiat contracte cu furnizorii de materiale, care, până la urmă, întârzie cu respectarea obligațiunilor contractuale. Iar firma dată nu dorește să folosească material necalitativ, propus de un alt producător. Din acest considerent negocierile durează. SRL „Prima Tirex” a câștigat în oraș mai multe licitații pentru mai multe obiecte. Acum ei muncesc intensiv la un alt proiect, în Parcul central orășenesc, pe care-l vor finisa într-o săptămână, fiindcă aici imediat urmează împlementarea unui proiect de proporții. Acum echipa lucrează la pavarea ogrăzii rerspective. Acolo totul este pregătit, bordurile sunt instalate, prundișul așternut, nisipul adus. Rămâne de instalat pavajul, lucrare ce nu va dura mai mult de 4-5 zile.
– Acum spuneți cititorilor ziarului ce se întâmplă cu strada Vasile Lupu, care ne comunică despre un dezastru de proporții în această regiune.
– Ei, chiar de proporții. Strada este deteriorată, știm, și a fost inclusă în programul de reabilitare și construcții capitale a drumurilor. La 19 iulie a fost desfășurată licitația pentru efectuarea lucrărilor. Firma care a câștigat concursul în curând va începe lucrările.
– Va fi reconstruită toată strada?
– Nu toată, doar de la bulevardul Independenței până la strada Alexandru cel Bun.
– De ce doar o porțiune?
– Din motivul, că pe acest segment de stradă au fost finisate toate lucrările ce duc la deteriorare și săpături. Acum această porțiune poate fi refăcută capital.
– Dar cum rămâne cu restul?
– Pentru cealaltă porțiune trebuie de făcut proiectul și de efectuat toate lucrările necesare, ce au drept consecință deteriorarea drumului. După ce va fi pregătit terenul și elaborat proiectul respectiv vom continua lucrările.
– Au început lucrările de reparație și reabilitare a sectoarelor de drum, deteriorate în urma lucrărilor efectuate în baza proiectului de aprovizionare cu apă. Firma respectivă, conform proiectului, este obligată să repare și să refacă totul la loc, precum a fost. Corect?
– Așa este.
– Săptămâna precedentă au fost efectuate lucrări de reabilitare a unei porțiuni de drum pe str. M. Varlaam, în preajma restaurantului „Oscar”. Fâșia de teren ce trebuia reparată, venea de pe trotuar și, lin, trecea pe stradă. Au fost deja înfăptuite toate lucrările de asfaltare a acestei porțiuni, însă la trecerea respectivă nu a fost instalată bordura. Ea stă aruncată alături, în iarbă. E centrul orașului, dar ce se întâmplă în alte regiuni, mai departe de ochii lumii?
– Proiectul este unul de amploare ce include multe categorii de lucrări. Poate ceva nu se reușește sau au scăpat din vedere. Dar Marin Trofăilă, responsabilul tehnic, este obligat să supravegheze respectarea tehnică a prevederilor. De același lucru se ocupă și un alt responsabil, de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, ce implementează proiectul, care supraveghează corectitudinea realizărilor prevăzute de proiect. Toți suntem cointeresati ca să fie respectate întocmai condițiile contractului.
– Dar asfaltul deja este așternut și întărit, iar pe câțiva metri de drum bordurile lipsesc. Ce se va întreprinde pentru a lichida lacunele și a evita astfel de erori sau abateri?
– Vedem ce zic specialiștii.
– Iar acum, domnule viceprimar, ce se întâmplă la gunoiștea cea mare a orașului, că de câteva zile peste oraș stă un miros puternic de fum?
– S-a întâmplat deja – s-a aprins gunoiștea, situată în partea orașului de la orășelul Fabricii de zahăr spre s. Țarigrad. De fapt, ea arde în fiecare an, dar mai puțin. Anul acesta a fost în exclusivitate, în premieră – adică de mari proporții, a cuprins aproape întreaga suprafață. Și ardea în flăcări.
– Când a pornit incendiul?
– În ajunul alegerilor, sâmbătă seara, pe la ora 22, au parvenit primele apeluri.
– Care a fost cauza aprinderii?
– Încă nu am stabilit, este greu de spus, dar sunt mai multe versiuni: în preajmă locuiește un grup de boschetari, care selectează din deșeurile aduse sârmă din cupru, iar ca s-o „dezbrace” de înveliș, trebuie s-o ardă. Probabil au fost neatenți cu focul. O altă versiune ar fi o eventuală autoaprindere. Cioburile din sticlă înfierbântate la soarele de 35-37 de grade pot provoca o autoaprindere. Dar există și o presupunere că i s-a dat foc în mod intenționat. Duminică dimineață gunoiștea ardea deja cu flăcări mari pe toată suprafața, înăbușind cu fum nu doar orășenii, ci și locuitorii satului Țarigrad. Inițial am informat Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, am solicitat intervenția pompierilor, care au încercat să stingă focul. Dar fără rezultat. A fost stinsă doar flacăra, arderea mocnindă a rămas în straturile dedesubt, în torf, care are o adâncime de 2,5-3 metri pe o suprafață de 4 hectare.
– Alte încercări de stopare a focului, fie și în formă mocnindă, ați întreprins?
– Desigur. Comisia orășenească pentru Situații Excepționale, președintele căreia sunt chiar eu, toate aceste zile a muncit la fața locului, analizând situația și căutând soluții. Fumul ce se răspândea intoxica totul în jur, lumea nu avea cu ce respira, nouri negri și grei cu miros de polietilenă și alte lucruri din materiale plastice persistau peste tot, te sufocai în căutarea unei porții de aer curat. Cu apa nu s-a primit nimic. Am încercat să înăbușim focarele cu un tractor cu șenile, dar fără rezultate, motorul tractorului s-a topit la temperatură înaltă. La fața locului au fost mai mulți specialiști și conducători, ca Mihai Doncilă, Andrian Rotari, managerul IM „Apă-Canal”, Nicolae Calinovschi, director, SA „CMM-17”, Alexandru Irodoi, Secția Situații Excepționale și mulți alții, împreună cu care căutam soluții de lichidare a focarului. Ideea lui Alexandru Irodoi a fost cea mai rezonabilă și acceptată de toți.
– În ce consta ea, ce măsuri presupunea?
– După principiul „sandwich”, termen utilizat pe larg în construcții. Stratul de deșeuri, după cum spuneam, are o grosime de până la 3 metri. Cu un tractor cu șenile îl subțiam substanțial, mașini speciale aduceau apă de la iazul din preajmă, mulțumim proprietarului, dar și lui Victor Hropotinschi, administrator, SRL Agro SZM, care ne înțeleg, ne susțin și ne ajută.
– În ce constă procedura?
– În delimitarea prin fâșii de protecție a gunoiștii, împărțită în sectoare mai mici. Straturile de gunoi mocnind, devenite mai subțiri, erau stropite cu apă până la stingere, apoi peste ele se așterneau straturi din lut cu o grosime de până la 20 cm. Astfel de straturi sunt câteva. Și dacă nu pătrunde oxigenul, focul se stinge și se izolează și singur.
– Metoda s-a dovedit a fi eficientă?
– Foarte, în câteva zile am învins stihia, marți seara focul era stins total. Noi le suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, ne-au susținut și au pus umărul în mod serios la lichidarea focarului, foarte periculos, de altfel.
– Acest caz presupune și lecții de învățat?
– Evident. Dar despre ele cu o altă ocazie. Să ne vedem salvați, calmați ca să putem analiza și concluziona.
Pentru conformitate
Valentina CEBOTARI