Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Orice decizie este un risc care îşi are rădăcinile în curajul de a fi liber” – Glia Drochiană

„Orice decizie este un risc care îşi are rădăcinile în curajul de a fi liber”

0

Valeriu TIZU, primar, comuna Petreni:

„Orice decizie este un risc

care îşi are rădăcinile în curajul de a fi liber”

 

Dacă stăm să ne gândim, la un moment dat descoperim, că fiecare sau aproape fiecare dintre noi şi-a trasat în viaţă o reţea, un sistem de valori,  de principii şi convingeri după care încearcă sau insistă să-şi ghideze existenţa şi activitatea.

Astfel că, în procesul de dezvoltare personală este neapărat să ne cunoaştem cât mai bine valorile, pentru că anume ele sunt cele care ne plasează în timp şi în spaţiu. Ba mai mult chiar, datorită lor selectăm deciziile oportune, între care şi alegerea drumului în viaţă.

Astăzi, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de personalităţi, avem nevoie să ştim că există oameni care s-au impus prin calităţile lor profesionale, puse în slujba societăţii, ei fiind în continuare exemple de urmat.

Aceste concluzii mi s-au aranjat în minte în timp ce mă întorceam din satul Petreni, unde întreţinusem o discuţie cu Valeriu TIZU, primarul comunei respective.

Mai jos publicăm interviul însăşi.

 

– Domnule primar, demult nu am fost la Petreni, de aceea, schimbările ce s-au produs în localitate, cel puţin pentru mine, sunt foarte evidente. Aş zice că aveţi o comună ce se arată a fi un exemplu de dezvoltare armonioasă, de gestionare gospodărească a resurselor, dar şi de atragere iscusită a finanţărilor. Cum Vă reuşeşte? Traversăm doar o perioadă deloc simplă: pandemie, restricţiil, secetă…

– Poate să pară paradoxal, dar anume anul curent, pentru mine şi colegii din administraţia publică locală, este unul benefic. Asta deşi ne confruntăm cu o perioadă total diferită prin complexitate şi imprevizibil.  Desigur, partea sa de negativism au adus-o şi pandemia, şi seceta. Ultima, marcând, în special, oamenii, impozitele, mişcările economice. Însă, cu toate acestea, la capitolul investiţii, anul acesta este unul benefic pentru comuna Petreni. E de înţeles, munca pentru atragerea lor a început în anii precedenţi, dar reuşitele ne-au „podidit”, una după alta, anume în această perioadă.

– Sunteţi la al patrulea mandat de primar al acestei localităţi. După mine, asta presupune nu doar cunoaşterea domeniului administraţie publică, dar şi experienţă, profesionalism… Iar, judecând după înfăţişarea satului, infrastructura localităţii, asta mai înseamnă consecutivitate în decizii şi acţiuni… Se vede, sunteţi pasionat de baştină…

– Nu ştiu dacă ceea ce simt pentru comună şi consăteni se numeşte pasiune. Mai degrabă este o responsabilitate la superlativ. Pentru că, odată ales în această funcţie, nu pot să nu-mi fac datoria pe cât posibil mai bine, mai conştient şi mai gospodăreşte. Este adevărat, oamenii m-au votat, dar asta a fost şi alegerea mea, deoarece punctul de pornire a fost intenţia mea de a candida la funcţia de primar. Astfel se face, că noi suntem unicii responsabili de alegerile noastre şi, ulterior, trebuie să acceptăm consecinţele tuturor faptelor noastre, ale vorbelor şi gândurilor emise.

– Să înţeleg că este grea această misiune?

– Nu e uşoară, dar când ai alături o echipă bună (poza 6), susţinerea necondiţionată a consătenilor, apoi nici grea nu este. Norocul meu a fost să beneficiez de aceste două valori. Datorită acestui sprijin de nădejde îmi şi reuşeşte realizarea tuturor iniţiativelor.

– Cineva dintre colegii Dumneavoastră mi-a zis, că aveţi o intuiţie de invidiat, ea ajutându-Vă să iniţiaţi nişte proiecte pe cât de necesare localităţii, pe atât şi de îndrăzneţe.

– Adevărat, intuiţia este un lucru mare, de aceea trebuie să ai încredere în acel glas sfios din interior, care îţi spune cu exactitate ce să faci, când şi cum. Totuşi, nu trebuie lăsate toate la nivel de intuiţie, altfel de ce ne-am mai fi şcolit, am fi frecventat cursuri, am fi mers după experienţe?

În munca de primar contează mult libertatea în gândire. Gândirea înseamnă activitate. Libertatea, la rândul ei, constă în capacitatea de a alege. Iar puterea de a alege între bine şi rău, necesar şi inutil, primar şi secundar este la îndemâna tuturor. Simplu.

– Care din proiectele implementate întru prosperarea localităţii Vă bucură mai mult?

– Toate, fără rezerve şi fără alegere. Aceasta se referă şi la activităţile care urmează a le înfăptui. Înainte de a porni un lucru anume, am consultat opinia comunităţii şi împreună am decis asupra priorităţilor. Astfel, drumurile asfaltate sau în variantă albă, trotuarele pavate (pozele 3, 4, 5), sala sportivă ajustată, clădirea grădiniţei reparată şi utilată cu toate cele necesare, căile de acces către sediile agenţilor economici din teritoriu aduse la o condiţie cum nu există nicăieri în raion, monumentul edificat în memoria consătenilor represaţi (poza 1), împrejmuirea cimitirului cu gard,  reconstrucţia opririlor de autobus, reparaţia capitală a incintei primăriei – toate acestea sunt realizate la solicitarea oamenilor şi, desigur, pentru oameni. Precum urmează să fie şi construcţia apeductului pentru sat, amenajarea parcului din centrul localităţii, a hărţii Petrenilor imprimată în piatră cu indicarea tuturor uliţelor şi gospodăriilor consătenilor (poza 2), instalarea Kilometrului 0 cu destinaţiile şi distanţa la care se află consătenii noştri plecaţi peste hotare, crearea unor subdiviziuni unde ar putea să-şi afle un loc de muncă generaţia tânără a satului, care prin Consiliul de tineret „Petreni” caută să se implice în activităţi, cele mai actuale fiind legate de Hramul satului.

– Domnule primar, dacă aţi pomenit de hram, ce aţi vrea să le doriţi consătenilor cu acest prilej?

– Întâi de toate, vreau să le mulţumesc pentru înţelegere, susţinere, ajutor, implicare, gătinţa de a fi o inimă şi un suflet când este vorba de propăşirea baştinii. Să le urez aş vrea simplele noţiuni ce ţin de sănătate, fericire, succese, putere şi rezistenţă – toate foarte necesare astăzi.

– „Glia drochiană” se alătură acestor urări.

 

A intervievat Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *