„Paiul” nu a fost unul salvator…
După alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Judecătoria Drochia, sediul Central, în baza legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova, în termen de 7 zile calendaristice, urma să confirme legalitatea alegerilor locale generale şi să valideze mandatul de primar al orașului ales în turul I.Dar, cu ceva timp până la şedinţa de judecată respectivă, a fost depusă o contestaţie din partea lui Veaceslav Lupacescu, candidat la funcţia de primar al oraşului, şi a PSRM, concurent electoral la funcţia de consilier orăşenesc. Despre acest caz am discutat cu Galina ZAVOROTNÂI, preşedinta Consiliului Electoral al Circumscripţiei electorale nr. 14/1, oraşul Drochia.
— Doamna Galina, v-aţi aşteptat la o aşa turnură a lucrurilor în pragul procesului de validare a mandatului de primar?
— Sincer – nu. În linii generale alegerile s-au încadrat în normele legale.Pe parcursul zilei de 20 octombrie erori, încălcări, abateri nu au fost înregistrate, nu am recepţionat semnale şi nici contestaţii. Aşa că această contestaţie a apărut pe loc curat, cum s-ar spune.
— Puteţi să ne spuneţi care au fost motivele invocate în adresarea către instanță, semnată de Veaceslav Lupacescu şi PSRM?
— În acest document se conţin mai multe linii de acuzare. După cum reiese din cele relatate, „secţia electorală (aşa termen nici nu există, iar dacă se subînţelege secţia de votare, atunci noi am avut 7 şi care din ele e vizată?) a admis mai multe încălcări: atât aplicarea ştampilei „votat” în mai multe patrulatere, cât şi faptul, că alegătorul a aplicat ştampila „votat” de mai multe ori în acelaş patrulater, astfel de buletine fiind considerate nevalabile. Adică nu au fost numărate corect buletinele de vot.
— Cam încâlcit gândul şi expunerea. Dar după cum ştim din rezultatele alegerilor, decalajul de voturi atribuite candidatei Nina Cereteu şi candidatului Veaceslav Lupacescu, este destul de mare: 3791 şi 765.
— Întradevăr, peste 3000 de voturi îi desparte. Şi chiar dacă în numărul total de 181 de buletine nevalabile pot fi găsite câteva bune, acest lucru în niciun caz nu poate schimbă rezultatele votării pe oraş.
— În contestaţii mai sunt şi alte invocări?
— O altă problemă, definită de autor, este „un observator rudă cu un candidat”.
— Şi aceasta este o încălcare?
— Legislaţia electorală nu interzice relaţia între observator şi candidat, doar că sunt reglementate atribuțiile observatorilor. Concomitent cu afirmarea, că buletinele de vot considerate nevalabile puteau să schimbe considerabil situaţia în favoarea lui Veaceslav Lupacescu, autorii mai spun, că „se află în faţa unei grave încălcări electorale” şi solicită „să fie dispusă renumărarea voturilor şi examinarea materialelor cu privire la confirmarea legalităţii alegerilor, validarea mandatelor şi numărarea buletinelor de vot”.
— Luni, la 28 octombrie, curent, a avut loc şedinţa de judecată pe acest subiect. Ce hotărâre a fost luată referitor la contestaţia lui Veaceslav Lupacescu şi a PSRM?
— Contestaţia privind dispunerea renumărării voturilor, constatarea valabilităţii buletinelor de vot şi anularea integrală sau parţială a proceselor-verbale privind totalizarea votării la alegerea primarului oraşului Drochia a fost respinsă ca neîntemeiată.
— Şi mandatul primarei Nina Cereteu a fost validat?
— A fost confirmată legalitatea alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 pe Circumscripţia electorală 14/1 oraşul Drochia şi, respectiv, a fost validat mandatul Ninei Cereteu, primarul ales în acest scrutin cu 64% de voturi din turul I vis-a-vis de 13% ale lui Veaceslav Lupacescu.
— Candidatul socialiştilor a afirmat, că procesul electoral a fost fraudat, dar argumentele lui, după cum a considerat instanţa, nu sunt fondate.
— Desigur. Autorul reclamaţiei nici nu a dispus de suficiente argumente consistente, doveditoare şi confirmative, dar nici nu le-a expus clar şi pe înţeles cele invocate în contestație.
— O vorbă populară spune, că ”cel de se scufundă se agață și de un pai” numai ca să se salveze. În cazul dat, ”paiul” nu a fost să fie unul salvator…
— Legislația electorală permite fiecărui actor electoral să-și apere drepturile, adică să-și facă dreptate…
— Acum urmează validarea mandatelor consilierilor orăşeneşti?
— Aşteptăm, poate vor fi fără surprize.
A dialogat
Valentina CEBOTARI