Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Pământul e secătuit, plantele agricole se usucă – Glia Drochiană

Pământul e secătuit, plantele agricole se usucă

0

Combainerii Valeriu BEȚIVU și Nicolae BÂRNAZ au raportat finisarea recoltării cerealierelor

Seceta a compromis roada culturilor agricole, atât din prima grupă, cât şi din a doua. Cum agricultorii se zbat între aceste probleme profunde am discutat cu Victor Cibotaru, preşedinte, CAP „Gribova-Agro”, Gribova.

– Domnule preşedinte, recoltarea grăunţoaselor din prima grupă a finalizat. Acum putem face unele bilanţuri?
– Campania de recoltare a culturilor din prima grupă nu ne-a adus roadă bogată, deşi speranţele au fost mai mari. Ne gândeam, că poate, poate ne va ploua la timp şi spicul se va umplea. Dar, spre regret, am recoltat doar câte 2 tone de boabe de pe fiecare din cele 352 hectare ocupate de această cultură. Am recoltat şi orzul, care, la fel a fost slăbuţ.
– Roada depozitată este suficientă pentru a vă onora obligaţiunile contractuale faţă de cotaşi?
– Sperăm. Avem 622 de proprietari de pământ care ne-au încredinţat cotele şi cu care am încheiat contracte respective. Acum le eliberăm câte 600 kg de grâu. La toamnă le vom da şi seminţe de floarea soarelui, şi zahăr, numai dacă vom avea ceva roadă, că fructele s-au uscat.
– Cunoaştem cât de riscant este să faci agricultura sub cerul liber, când ori plouă abundent, ori nu plouă mult timp, ori cade zăpadă multă, ori îngheaţă pământul neacoperit. Dar agenţii economici din ramură investesc bani grei în fiecare hectar, sperând să obţină roada planificată. În ultimii ani investiţiile cresc, iar acoperirea cheltuielilor încă mai durează…
– Acesta este destinul agricultorilor. Dar nu putem lăsa pământul de izbelişte, în fiecare an muncim cu tehnologii moderne şi tehnică performantă, cu noi speranţe şi noi planuri, nădăjduind că anul acesta va fi mai bun ca cel precedent. Dar, vedeţi, că avem ceea ce avem…
– Dar oamenii muncesc, depun eforturi, se străduiesc.
– Da, avem mecanizatori foarte buni, care încep lucrările de la semănat şi încheie la recoltat, iar între aceste lucrări – mai ară şi pregătesc solul. Îi putem menţiona pe mecanizatorii Valeriu Beţivu, Nicolae Bârnaz, Nicolae Rusu, pe conducătorii auto Nicolae Cojocaru, Igor Pânzaru, Vitalie Godorogea, care au muncit cu dăruire pentru „a recolta fiecare spic, a depozita fiecare bob”.
– Acum aveţi pauză sau munciţi pe câmpuri?
– În agricultură nici iarna nu prea avem când ne răsufla, dar vara cu atât mai mult. Acum pregătim câmpurile pentru roada viitoare, cu actuala ne este deja clar. Am discuit o parte din terenuri la o adâncime de până la 15 cm. Iar 80 de hectare le-am pregătit după o tehnologie mai nouă – prin afânare adâncă.
– Vă referiţi la tehnologiile mai noi, no-till?
– Exact. Am procurat un tractor nou CASE-Puma şi un agregat nou, scarificator, ambele la un preţ de 1850000 lei. Dar nu regretăm, această tehnică nouă ne este de un real folos, are şi randament înalt, efectuăm lucrări tehnologice prevăzute de agricultura modernă. Afânarea adâncă, fără întoarcerea brazdei, scarificarea este una dintre lucrările ce influențează starea culturilor atunci cand condițiile meteo nu sunt total favorabile.
– Această lucrare agricolă ce scop are?
– Scarificarea este una dintre lucrările ce se fac pentru spargerea stratului impermeabil de sol și pentru a permite infiltrarea apei și a aerului din straturile superioare.
– În condiţiile secetei profunde această tehnologie este una favorabilă?
– Folosim şi noi toate posibilităţile, numai ca să păstrăm la maximum puţina umezeală din sol. Încercăm să afânăm în profunzime, cum ni se recomandă.
– Cum stau lucrurile în gospodărie cu celelalte culturi: sfecla de zahăr, porumbul, floarea soarelui?
– Suntem agricultori de ani de zile, ştim că baza roadei viitoare începe de la pregătirea solului. Şi facem această lucrare agricolă întotdeauna minuţios, atent, cu grijă. Exact acelaşi lucru am făcut şi pentru roada anului curent. După însămânțarea culturilor din grupa a II-a toate previziunile arătau spre o roadă frumoasă a acestor plante. Și până săptămâna precedentă aşa era. Încă mai speram. Dar acum, când se usucă deja a IV-a pereche de frunze de floarea soarelui, am înţeles definitiv, că scăpare nu avem. Pământul e secătuit, plantele se usucă înainte de a se maturiza.
– Roada este compromisă total din cauza situației meteo, fapt ce a dus la schimbări semnificative în agricultură.
– Așteptam o recoltă, de rău de bine, programată, ca să ne restituim cheltuielile, să asigurăm cotaşii, să pregătim o bază pentru roada viitoare. Dar cu cine să ne batem, dacă peste tot situaţia e smilară? Ne conformăm şi sperăm la un viitor mai roditor.

A înregistrat
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *