Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Până la urmă, cine are de pierdut? Sau de câștigat… – Glia Drochiană

Până la urmă, cine are de pierdut? Sau de câștigat…

0

Votează drochianul Victor Stadniţchi la Lipeţc Rusia

Pentru moldovenii aflați în afara țării au fost deschise 139 de secții de votare, deși inițial a fost discutată varianta de 202 secții. La alegerile prezidențiale din 2016, peste hotare au fost deschise 100 secții de votare, iar în februarie 2019 – 125 de SV.

La 1 noiembrie 2020 cetățenii Republicii Moldova, care se află în diferite țări ale lumii, au demonstrat o participare-record la scrutinul prezidențial, o mobilizare fără precedent. Disdedimineață, s-au format cozi impunătoare în mai multe secții de votare în diferite orașe, iar 8 din ele, din cauza fluxului de alegători, au decis prelungirea procesului de votare cu o oră, iar 4 –  cu două ore după ora 21 (ora locală): în România, Germania, Israel și Italia. Cetățenii noștri au decis să pună umărul și să aducă schimbări radicale în țara lor de baștină – acesta a fost crezul de bază, spun în voce persoanele care au votat peste hotare. Două doamne în China, au parcurs 2000 de km, numai ca să-și exercite dreptul la vot, ele devenind eroinele zilei pe rețelele de socializare și în programele TV. Iar un alt conațional, Ion Popescu a cântat la nai pentru moldovenii ce stăteau la coadă la secția de votare din Berlin, gestul lui fiind determinat de dorința de a-i susține pe oamenii care stăteau în ploaie și frig, de ore bune, pentru a-și exercita dreptul la vot. În Rusia, secția de votare din Centrul moldovenesc Tula, a fost decorată cu mai multe obiecte de artizanat și costume naționale. Pentru a completa atmosfera, responsabilii au difuzat și piesa „Hora din Moldova”, interpretată de Nelly Ciobanu.

Cele mai multe SV au fost deschise în Italia – 30 în 24 de orașe. În Rusia – 17, România și SUA – câte 12, în Marea Britanie – 7, Germania – 6.

O etapă responsabilă în pregătirea scrutinului a fost selectarea și pregătirea membrilor comisiilor SV, care erau tot din rândul diasporei.

Am fost nevoiți să apelăm și la cunoscuții cunoscuților, la rude și prieteni, ca să-i convingem să meargă în calitate de actori electorali, membri ai birourilor – ne relatează Angela Gâscă, una din activistele „frontului invizibil”, care s-a ocupat în direct de recrutarea cetățenilor și formarea birourilor electorale din Italia. – Nu a fost ușor, lumea  intuia o responsabilitate mare. Am convins să accepte persoane aparte, cupluri și familii. Și ne-a reușit. Am avut echipe bune, care s-au isprăvit. Larisa și Veaceslav Zaharia au acceptat să se includă în munca de membri ai Biroului electoral din Mantova, ei locuind în orașul Arco, regiunea Trento, adică la sute și sute de kilometri. La fel și noi cu soțul Valeriu, deși locuim în Modena, am acceptat să activăm în Reggio Emilia. Și Vera Găină, observatorul Asociației „Promo-lex”, a fost tot de aici, de pe loc, din diasporă.”

Deși afară era o adevărată zi de toamnă, cu ploi, vânt și temperaturi scăzute, cetățenii moldoveni, dezamăgiți și obosiți de promisiuni, au dat dovadă de multă răbdare, stand în aceste condiții ore în șir fără să se revolte: în secțiile din Londra, Stuttgart, Frankfurt, Hamburg, Berlin, Copenhaga (Regatul Danemarcei), București (România), Irlanda, Praga (Cehia) și în altele lumea a făcut cozi mari, în unele – și după închiderea Secțiilor de votare.

Electoratul a fost organizat, dornic de a participa la scrutin. Și a demonstrat, că este o forță:  149178 de cetățeni moldoveni, înfruntând mai multe impedimente, de tot genul, au reușit să-și exercite dreptul constituțional la vot. În Italia au votat aproape 50 de mii (46.442) de moldoveni! În Marea Britanie 16.847, România 12.912, Rusia 5.603.

Un rol decisiv în acest scrutin l-a jucat și decizia Comisiei Electorale Centrale de a permite deasporei să voteze cu actele de identitate cu termenul expirat, – ne-a comunicat Veaceslav Zaharia, membru al Biroului electoral 1/375, Mantova. – În secția noastră au reușit să-și dea votul 580 de persoane, pe când la alte scrutine această cifră era aproape de două ori mai mică”.

Este un adevăr ceea ce comunică Veaceslav Zaharia, deoarece, în februarie 2019, eu am asistat în Italia la alegerile parlamentare. Toată ziua se formau cozi la Secția respectivă de votare, însă, aproape o treime din electorat era nevoit să se întoarcă, deoarece aveau actele cu termenul expirat. Iar CEC nu adoptase o decizie respectivă, prin care să li se permită votarea în baza actelor expirate.

Și încă un moment pozitiv față de precedentele prezidențiale: în 2020, CEC a furnizat fiecărei SV din exterior câte 5000 de buletine de vot, adică cu 2000 mai mult ca în 2016. Aceste două momente au  influiențat mult diaspora la actualele alegeri prezidențiale.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *