Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Pandemia nu a redus numărul de naşteri – Glia Drochiană

Pandemia nu a redus numărul de naşteri

1

Lilia Nicu, şefa Maternităţii Drochia

Maternitatea din Drochia se numără printre maternităţile în care poate fi acordată doar asistenţă medicală perinatală de nivelul I, ceea ce înseamnă că aici sunt primite doar naşterile fiziologice, fără complicaţii, şi efectuate doar operaţiile cezariene de urgenţă.

Lilia Nicu, şefa Maternităţii Drochia
Lilia Nicu, şefa Maternităţii Drochia

2021 a fost un an rodnic în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi la Drochia, chiar dacă am avut un an plin de restricţii în toate domeniile. Potrivit Liliei Nicu, şefa Maternităţii, până în prezent aici s-au născut 282 de copii, dintre care doar doi gemeni au fost născuţi prematur, dat fiind faptul, că sarcinile multiple şi gemelare, în general, sunt supuse riscului de a nu ajunge la termen. Toţi ceilalţi copii, în număr de 280, au fost născuţi la termen, din sarcini fără complicaţii.
De alfel, femeile care au sarcini cu complicaţii, la fel ca sarcinile multiple, sunt trimise pentru a fi monitorizate în maternităţile din ţară de nivelul II, cel mai adesea la Bălţi sau Soroca, unde există aparate de monitorizare a acestor complicaţii, iar ajutorul în caz de urgenţă poate fi acordat imediat. Este de remarcat faptul, că această regulă nu a fost introdusă doar pentru perioada pandemiei, chiar dacă multe dintre pacientele trimise să nască în alte raioane sunt nemulţumite de această decizie. Totuşi, perioada pandemiei a însemnat, atât pentru pacientele maternităţii, cât şi pentru medicii de aici, o perioadă plină de provocări.
Medicilor le-a revenit misiunea de a monitoriza statutul COVID al fiecărei paciente, cazurile confirmate fiind trimise la Chişinău, iar pacientele nu au mai putut beneficia de parteneriatul la naştere, atât de benefic pentru toţi cei implicaţi în procesul de naştere: mamă, copil şi tată. Totuşi, conform Liliei Nicu, această măsură implementată pe perioada pandemiei este foarte importantă, atât pentru protejarea personalului medical de aici, dar, mai ales, pentru protejarea sistemelor imunitare imature ale nou-născuţilor.
În aceste condiţii este îmbucurător faptul, că numărul de naşteri din acest an nu s-a redus, comparativ cu anul precedent, iar restricţiile impuse nu au determinat oamenii să renunţe la visul de a dărui viaţă unui copil.
Marcela VOVC

Distribuie Știrea

1 thought on “Pandemia nu a redus numărul de naşteri

  1. Sunt contra sa fim trimis in alte raioane pentru a naste e complicat si in primul rind financiar da cine are bani se duce singur Unde vra da noi ne trimite cu deasila macar ca nu avem posibilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *