„PARALELE”, pentru o lună, la Drochia
Victor Crețu, un pictor cunoscut nu doar în Republica Moldova, ci și peste hotarele ei, a ajuns la Drochia cu expoziția de tablouri „Paralele”.
Vernisajul expoziţiei pictorului Victor Creţu s-a produs duminică, 18 octombrie, în Galeria de Arte a Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă din Drochia, director Dumitru Postovanu.
În creația pictorului Victor Crețu predomină tematica urbană, însă el a realizat și o serie de tablouri dedicate satelor moldovenești, astfel, expoziția maestrului poartă genericul titlu „PARALELE”.
Victor CRETU (20 martie 1971 Chișinău), cu studii specializate: Școala Națională de Arte Plastice „IE Repin” din Chișinău, Academia de Arte Plastice „G.Enescu”, Iași, România. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, lector universitar FAPDD, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Participant la multiple expoziții cu premii naționale și internaționale. Are lucrări în colecții private în România, Rusia, Germania, Canada, SUA, Ungaria, Franța, Italia, Polonia, Anglia, Cipru, Slovacia, Cehia, Turcia, Belgia. Onoruri artistice: Iași, Chișinău, București, Timișoara, Piatra Neamț, Galați, Amsterdam, Budapesta. În concursul „Top Pictori Moldova 2017” Victor Crețu a ocupat prestigiosul loc III.
Pictorul are rădăcini adânci în cultura, tradițiile țării care l-a crescut și l-a educat, este un pictor autohton nu doar prin prezența fizică, prin origine. Sufletul, mai apoi și creația, îi sunt de același feleșag. Maiestrul se cufundă totalmente în realitatea urbanistică sau cea rustică, fixând elemente, colțișoare, aspecte, momente inedite din ceea ce a mai păstrat poporul din istoria sa. Cu el poți admira secvențe din Chișinăul de odinioară, Orheiul Vechi sau din localități rurale. Pictorul și-a găsit sursa de inspirație în străzile, oamenii, arhitectura și natura orașului, în casele, curțile, peisajele de la sate, imortalizând în lucrările sale istoria localităților, reliefându-le cu talentul său aspectele lor pozitive, pe care trecătorii sunt prea grăbiți ca să le observe.
Acum 35 de tablouri din opera lui Victor Crețu sunt la Drochia și așteaptă vizitatorii, care nu au chiar atât de frecvent o astfel de ocazie fericită să-și alimenteze curiozitatea, nesațul artistic și estetic prin admirarea unei expoziții de lucrări originale, emoționante, care-ți opresc privirile până la întretăierea suflării. Te captivează și te „înghite” în miracolul maiestrului, ce se deschide cu fiecare lucrare văzută.
„Tablourile lui Victor Creţu te umplu, la propriu, de căldură: lumina se simte fizic, dogorind obrazul cu blândeţea unui soare de toamnă, iar tablourile, aşternute într-o perspectivă lungă, fără sfârşit, te invită parcă să faci pasul, să intri în lumea lor, să hoinăreşti pe acele străzi ale Chişinăului vechi. Frumoase sunt şi imaginile din localitățile sătești ca şi multele ipostaze ale vieţii rurale. O familiaritate a artistului cu culoarea (aşezată în tonuri acute, dar deloc stridente), o duioşie şi o sfială în modul în care e privit subiectul prins pe pânză, un respect geometric pentru proporţiile peisajelor, toate acestea au făcut din tablourile pictorului basarabean o reală încântare”, – a fost apreciat Victor Crețu peste Prut, în 2019, la Tabăra de pictură „La Râmnic” (Biblioteca județeană, Râmnicu Vâlcea).
Cu aceeași căldură și apreciere a vorbit Vasile Sitari, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, la vernisarea expoziției din Drochia, referindu-se la originalitatea picturilor, la emoțiile ce se nasc după ce vizitatorii fac cunoștință cu opera pictorului.
Victor Cretu creează pictura cu ulei pe pânză.
Startul evenimentului l-a dat Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, apoi au vorbit: directorul Dumitru Postovanu, Alexei Vasilean și Iurie Ostavciuc, președintele și vicepreședintele raionului.
O surpriză plăcută a fost şi pictorul, ca prezenţă, însoțit de alți colegi și prieteni, ca Petru Raiu și Andrian Celpan.
Iubitorii de frumos, prezenți în acea duminică frumoasă din miez de octombrie la un colț de parc cu alei deja acoperite de frunzele galbene ale unei toamne, deși cu diverse probleme, totuși, luminoasă și deosebit de frumoasă, au fost încântați nu doar de tablourile maiestrului Victor Crețu, dar și de recitalul de poezie al regizorului și artistului Ion Scutelnic, originar din s. Țarigrad, Drochia, dar și de interpreții-chitariști Victor Cemortan și Vladimir Cudrea.
Acest vernisaj este abia al doilea, găzduit de Galeria de Arte, Drochia, Însă astfel de evenimente culturale merită să fie susținute și pe viitor, deoarece obiectivul principal al organizatorilor este de a educa societatea drochiană în spiritul frumosului și al sublimului, promovate prin intermediul artei.
Spre ispită: Vă așteaptă 35 de tablouri deosebite, o pictură surprinzătoare. Trebuie să fiţi în faţa lor pentru a simţi căldura de care o emană aceste tablouri prin culoare, originalitate și realism. Încercaţi! Se merită!
Valentina CEBOTARI
Foto Veaceslav VĂZDĂUȚANU