Parlamentul a adoptat o nouă lege privind Curtea Constituțională

0

Activitatea şi organizarea Curţii Constituţionale vor fi reglementate de o nouă lege, pe care Parlamentul a adoptat-o joi în lectura a doua.

Parlamentul a adoptat o nouă lege privind Curtea ConstituționalăImagine simbol

După cum informează Infotag, documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi combină normele Legii cu privire la Curtea Constituţională din 1994 şi ale Codului jurisdicţiei constituţionale din 1995. După intrarea în vigoare a noii legi, aceste două acte normative vor fi invalide, transmite Știri.md.

Pentru a doua lectură, textul legii a fost modificat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Curtea Constituţională a primit mai multă autonomie, iar unele aspecte au fost îmbunătăţite, cum ar fi sistemul de incompatibilitate şi restricţiile privind ocuparea funcţiei de judecător constituţional, mecanismul de tragere la răspundere a judecătorilor etc.

Dispoziţiile includ extinderea numărului de persoane îndreptăţite să sesizeze Curtea pentru a include judecători/consilii judecătoreşti din Camera Supreme de Justiţie, Curţi de Apel şi instanţe inferioare. De asemenea, sunt stabilite criterii clare de admisibilitate a cererilor adresate CC. O altă dispoziţie se referă la controlul apriori al constituţionalităţii tratatelor internaţionale la care Republica Moldova intenţionează să devină parte.

De asemenea, legea consolidează mecanismul de responsabilizare a judecătorilor CC prin stabilirea unui număr de sancţiuni disciplinare. Acestea includ avertismentul, mustrarea şi suspendarea. Cea mai severă sancţiune, suspendarea, va fi impusă printr-o decizie adoptată de 2/3 din judecătorii CC (patru din şase).

De asemenea, sunt introduse noi norme privind incompatibilitatea şi restricţiile privind exercitarea funcţiei. În special, judecătorii CC trebuie să refuze apartenenţa la partide politice înainte de a depune jurământul. Până în prezent, aceştia erau obligaţi să îşi suspende activităţile într-un partid sau într-o altă organizaţie politică pe durata mandatului lor.

Legea modifică, de asemenea, procedura de numire a membrilor CC. Acum, concursul poate fi anunţat nu după expirarea mandatului unuia dintre membrii CC, ci cu trei luni înainte de aceasta.

Prevederile documentului intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. În termen de trei luni, Curtea Constituţională va adopta actele normative necesare pentru implementarea acestuia, iar Guvernul va înainta Parlamentului propuneri de ajustare a legislaţiei la normele legale.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *