Paștele Blajinilor își păstrează tradițiile
Se apropie sărbătorile Pascale, Învierea Domnului și Paștele Blajinilor, sărbători Sfinte și foarte onorate de creștini. L-am rugat de părintele Adrian CIOBANU, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Pelinia, să explice enoriașilor cum ar fi mai bine și mai corect să se pregătească și să sărbătorească Paștele Blajinilor.
— Ca creștini ortodocși ce suntem, biserica ne învață ca să fim cu multă dragoste față bunul Dumnezeu și față de cei din jurul nostru. Dragostea să o manifestăm nu doar asupra rudelor și prietenilor, dar, în deosebi, asupra celor care ne doresc nouă răul.
Un sfat important vine din partea Bisericii ca de Sfintele Sărbători pascale, când toată lumea sărbătorește Învierea Domnului, care a fost răstignit pe cruce și pentru păcatele noastre, iar la a treia zi a reînviat și s-a ridicat la cer, ca să ne mântuiască, să ne pregătim nu doar trupește adică cu bucate gustoase și haine noi, sufletele noastre trebuie să fie curate, credința în Iisus Hristos – curată și sinceră. Să ne comportăm creștinește cu apropiații, să ne deschidem sufletele pentru cei nevoiași și plini de suferință. Duhovnicește ar fi să frecventăm bisericile, iar Mântuitorului să-i adresăm rugăciuni permanente, dar și fapte bune plăcute Domnului nostru.
Din tradițiile bisericești de Paștele Blajinilor fac parte în primul rând, rugăciunea și apoi milostenia. Domnul nostru Iisus Hristos ne învață să le facem din inimă și din suflet, nu doar pentru a fi văzute și apreciate de cei din jur.
Un alt îndemn din partea bisericii este că milostenia sau pomenele pregătite pentru pomenirea celor răposați să fie oferite străinilor, celor care nu ne pot răspunde nouă cu un alt dar sau pomană, fiindcă prin această faptă avem comoară în cer și iertare greșalelor celor răposați.
În zilele de pomenire, Duminică și Luni, când oficial este sărbătorit Paștele Blajinilor, nu trebuie să mergem la cimitire cu pungi și genți în ambele mâni, doldora de mâncare și băutură. Răposații nu au nevoie de acest gest. Pe morminte, după ce au fost atămâiate și stropite cu agheasmă, așezați câteva pomene modeste, cu o lumânare, cu ouă roșii și cozonac, după ce le dați de pomană celor nevoiași.
Încă un moment important: nu vă îmbulziți în așteptarea preotului ca să vină să citească și să pomenească. Faceți pomenirea tuturor decedaților la Sfânta Biserică. Sâmbătă, în ajun, aduceți la fel o pomană modestă și Pomelnicul (lista de pomenire). Fiecare preot știe ce are de făcut, tradițiile sunt respectate întocmai. Astfel, că la cimitire sunteți mai liberi, vă revedeți cu rudele, vă amintiți cu drag de cei apropiați pe care ați venit să-i pomeniți, serviți un păhar cu vin și un ou roșu. Nu se acceptă la morminte bucate din carne și alte delicii culinare. Astfel de mese copioase sunt pentru acasă, unde primiți oaspeți. La cimitir trebuie să ne comportăm creștinește și duhovnicește cu respect față de învățătura lui Hristos și cu drag de cei care nu mai sunt printre noi.
Ei, cei plecați, sunt deja în Țara Blajinilor, ei nu au nevoie de pomeni scumpe, de lucruri sau obiecte de tot felul, ci de rugăciuni stăruitoare către bunul Dumnezeu ca să fie iertate păcatele celor răposați, ca ei în zilele lor de pomenire să simtă bunătatea noastră ce o avem pentru ei. Și amintirile trebuie să fie dintre cele mai luminoase.
Aflându-ne în cimitire în zilele de pomenire a celor răposați trebuie să ne comportăm cuviincios, să purtăm vestimentație corespunzătoare creștinilor, să nu facem abuz de alcool și mâncăruri, să nu folosim tutunul. Să respectăm locul de odihnă al celor răposați. Pomenele pregătite și oferite pentru sufletul celor răposați, Biserica ne învață să fie oferite din suflet și din inimă, nu pentru a face concurență, expoziție, prezentări de lucruri scumpe sau întreceri nejustificate.
În aceste zile sfinte pentru creștinii noștri trebuie să ne exprimăm prin fapte și dragostea față de Domnul nostru Iisus Hristos, să-i demonstrăm, că pentru noi, enoriașii, învățătura lui dreaptă este primită, acceptată și respectată. Prin fapte dovedim cât de mult îl iubim pe Hristos.
Mulțumim mult pentru interviu, sperăm să fie de folos enoriașilor, care se pregătesc de Sfintele Sărbători Pascale cu credință în suflet și binecuvântați de Dumnezeu. Sărbători luminate!
A înregistrat
Anastasia OLARU