„Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

Campania Națională „Păstrează Sănătatea. Fă Testul citologic!” este în deplină desfășurare. Recent, echipa de susținere și implementare a ei a ajuns la Drochia.
Grație abilităților Svetlanei Nicov, un specialist în domeniu, certificat internațional, implicată activ în această campanie de mai mult timp, a asigurat prezența unui public relevant, în număr de cel puțin 70 de femei, cu vârsta între 25 și 61 de ani, la seminarul tematic, ce s-a desfășurat în unul din localurile publice din oraș.
Echipa de implementare, din componența căreia au făcut parte Eugenia BERZAN, analistă de Programe în domeniul Sănătății Reproductive, UNFPA Moldova, deținătoare a diplomei de master în sănătate publică, Universitatea Hadassah Hebrew din Ierusalim, Israel; Diana VALUȚA, șefă, Unitatea de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin, Veaceslav GUȚU, epidemiologist la CNSP Moldova, și moderatoarea Maria Marian, medic rezident, jurnalistă și prezentatoare a emisiunii „Acasă Devreme” de la Jurnal TV, a venit în fața drochiencelor cu un apel pentru siguranța lor: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”.
Este o campanie de informare a femeilor și de prevenire a cancerului de col uterin. Medicina a făcut pași enormi, siguri și concreți în prevenirea și tratarea acestei afecțiuni periculoase. Ziarul „Glia Drochiană” a publicat în nenumărate rânduri interviuri și materiale cu referire la această problemă de sănătate. Acum, campania a unit eforturile mai multor structuri, fiind realizată sub egida Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), RoAid, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu alți parteneri, desigur, și locali.
Scopul ei este unul uman: de a dărui sănătate femeilor din țară prin educație și informație corectă. Grupul-țintă, către care se adresează specialiștii în domeniu, sunt femeile cu vârsta de 25-61 de ani din R. Moldova, cu toate că pot apela după ajutor și persoane de alte vârste.
Pentru informație: Cancerul de col uterin, considerat o cauză severă de mortalitate prin cancer la femei, poate fi prevenit, dar și tratat la un stadiu incipient. Pentru aceasta este necesar de a face Testul Papanicolau, Testul HPV sau Colposcopia. Spre regret, multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii, care, cunoscute și sub denumirea de controale de prevenție, au rolul de a depista leziunile premaligne în stadiile lor incipiente, precoce, atunci când se poate alege o variantă de intervenție minim-invazivă și foarte eficientă, atunci când șansele de vindecare ale bolnavei sunt maxime. Un rol important în viața fiecărei persoane este și vaccinarea împotriva virusului.
Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (Human Papillomavirus). Pe lângă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de alți factori ce țin de gazdă. Întrucât modificările cervixului sunt deseori asimptomatice, cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Specialiștii în domeniu recomandă femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, odată la 3 ani, să treacă controlul profilactic ginecologic – testul citologic. Pentru aceasta ele trebuie să se adreseze medicului de familie, care le va redirecționa spre medicul specialist.
De menționat: toată testarea este inofensivă, fără plată, chiar și pentru pesoanele care nu dețin polița de asigurare medicală.
E știut: cancerul de col uterin este cauzat de papillomavirusul uman (HPV), care se transmite pe cale sexuală și se dezvoltă într-o perioadă de 5-7 ani. Astfel, că din 2017, în RM a fost introdus vaccinul împotriva HPV, el fiind pus la dispoziție gratuit fetelor, cu vârsta de la 10 ani, pentru a le proteja de riscul de a face cancer de col uterin atunci când se vor maturiza, vaccinul având eficiență aproape 100%.
Screening-ul cervical periodic și vaccinarea împotriva Papillomavirusului uman (HPV) reprezintă modalitatea cea mai eficientă de protecție împotriva cancerului de col uterin.
Experții din echipa de implementare a proiectului, la întâlnirea cu drochiencile, au pus accent anume pe informarea femeilor și pe explicarea căilor și metodelor de protejare și de stopare a dezvoltării cancerului de col uterin. Viața are prioritate.
Valentina CEBOTARI