Patrimoniul cultural drochian va fi cartografiat
Cu o săptămână până la declararea Stării de urgenţă în Republica Moldova, au fost făcute publice rezultatele concursului privind co-finanţarea din Bugetul de stat a proiectelor culturale ale asociaţiilor obşteşti din republică pentru anul 2020. Printre ele este şi un proiect din raionul Drochia, câştigat de A.O. Centrul de resurse „UNIVERS”, director Vitalie ŢURCANU. Interlocutoarea noastră este Cristina ŢURCANU, manager de proiect.
— Doamnă Cristina Ţurcanu, proiectul iniţiat şi înaintat de A.O. Centrul de resurse „UNIVERS”, care a susţinut concursul, intuiesc, este unul ce ţine de domeniul culturii?
— Exact, el are denumirea „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”.
— Şi presupune…
— Identificarea şi transpunerea pe o hartă a celor mai importante puncte culturale şi turistice, ce reprezintă o adevărată valoare pentru generaţiile prezente, cât şi pentru urmaşi, toate fiind mai apoi înregistrate într-o anchetă specială.
— Câte proiecte au fost depuse la acest concurs?
— Total au fost 111 proiecte culturale la diverse categorii. La compartimentul „Patrimoniu cultural au fost depuse 21 de proiecte, dar comisia de experţi a declarat învingătoare doar 8, printre care şi Drochia.
— Ce scop urmăreşte acest proiect şi autorii lui la implementare?
— Proiectul are drept scop promovarea potenţialului creativ, crearea condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţilor culturale promovate de societatea civilă şi integrarea acesteia în procesul de realizare a obiectivelor naţionale în domeniul culturii.
— Noi toţi sperăm să depăşim cu bine criza epidemiologică şi atunci se va purcede la implementare. Mai în detalii, ce prevede proiectul?
— Cartografierea patrimoniului cultural prevede identificarea şi elaborarea unui atlas cultural cu cele mai de valoare monumente istorice şi puncte turistice, care prezintă o adevărată comoară a raionului, cu descrieri scurte, datări, referinţe.
— Astăzi evidenţa obiectivelor culturale, a frumoaselor tradiţii şi obiceiuri a devenit o necesitate?
— Maparea Resurselor Culturale constituie o abordare sistematică de a identifica, înregistra şi clasifica resursele culturale ale unei comunități. Noi suntem „pioneri” în acest domeniu şi sperăm să facem un lucru util şi foarte necesar pentru raion, locuitorii şi oaspeţii lui.
— Aveţi susţinerea autorităţilor locale?
— Desigur. Suma proiectului co-finanţat din Bugetul de stat va constitui 91000 lei, însă contribuţia Consiliului raional Drochia este de 50 de mii de lei. Finanţarea a fost posibilă graţie Acordului de parteneriat dintre Consiliul raional şi ONG „Univers”.
— Implementarea proiectului presupune o muncă minuţioasă, ce trebuie efectuată în…
— În decurs de un an şi va finisa cu editarea unei broşuri cu descrierea locurilor mai de valoare şi importante, dar şi a unei monografii a localităţii. Pe strada pietonală vom instala şi vom afişa periodic informaţii în poze despre lucrul echipei.
— Cu ce se va ocupa în viitorul apropiat echipa de implementare?
— Toţi membrii vor fi implicaţi untr-un proces de studiere, de colectare, analizare şi sintetizare a informaţiei identificate cu scopul de a descrie şi a face publice, atât pentru locuitorii raionului, cât şi pentru oaspeţi sau turişti, resursele culturale cele mai evidenţiate în parametrii raionului. În esență, este vorba despre construirea unei baze de date culturale mapate.
— Succese mari şi realizări pe măsură.
— Mulţumim.
A dialogat
Valentina CEBOTARI