Pedagog: Știu de ce profesoara din Drochia a hotărât să facă ce a făcut

0

Decesul directoarei Gimnaziului din satul Drochia a provocat numeroase dezbateri. Unii își exprimau regretele, alții îi condamnau decizia, alții se dădeau cu părerea despre ce ar trebui să întreprindă societatea ca astfel de cazuri să nu se mai producă.

Printre primii care au reacționat la tragedie a fost Natalia Bzovaia, profesoară la Liceul „Waldorf” din Chișinău, transmite Știri.mdcu referire la zdg.md. 

Aceasta a menționat că a fost hărțuită și denigrată la comandă în presă când a cerut majorare de salariu.

Am fost huiduită pe rețele când am ținut apărare cadrelor didactice și m-am trezit cu plângeri la poliție și alte organe când nu eram comodă celor care își făceau propriul interes în detrimentul copiilor. Știu pe propria piele cum e, în scurt timp, să ajungi la fund și cât e de greu să te îndrepți spre soare”, a spus Natalia Bzovaia.

De asemenea, aceasta a afirmat: „Știu de ce directoarea din Drochia a hotărât să facă ce a făcut și de ce a făcut asta anume în școală.”

Potrivit Nataliei Bzovaia, când îi spui unui om „fii mai tare”, „ești puternic/ă” sau „nu atrage atenția”, persoana vizată poate înțelege că „noi ne dăm mai aproape de gard, da tu rezolvă-ți problemele singur/ă”. Aceasta spune că în asemenea situații poți ajuta omul doar prin acțiuni concrete.

Ea povestește că, atunci când au aflat despre calvarul din viața ei, un mic grup de oameni i-au găsit un avocat, care a mers să-i apere drepturile.

Chiar și acum, după aproape patru ani de umblat prin instanțe, el luptă pentru o decizie corectă, clară și fără interpretări, chiar dacă nu e la modă să ții cu profesorii. El, în comparație cu mine, nu vrea decizii care i-ar face pe toți cei implicați să arate frumos. El vrea dreptate și stă pe poziții când eu, periodic, ajung în starea de embrion”, povestește Natalia despre calvarul său, accentuând că profesorii au nevoie de susținere, apărare și ajutor.

Potrivit acesteia, susținerea verbală, gen „fii mai presus”, „nu atrage atenția”, nu ajută, punctând că jertfa Nataliei Manea nu ar trebui să fie zadarnică. „Fie ca decizia ei să ducă la schimbări în sistem și la revizuirea valorilor în societatea noastră. Nu poți crește o generație sănătoasă cu profesori deprimați, înjosiți și speriați”, e de părere profesoara.

Femeia susține că au fost mai multe momente care s-au suprapus în cazul Nataliei Manea. Aceasta, fiind străină în acel sat, s-a confruntat cu bullying din partea colectivului, cu neacceptarea manifestată de unii săteni, cu mai multe greutăți prin care trece un om care se stabilește la un loc nou. Ea spune că Natalia era diferită, într-o comunitate care nu mai văzuse astfel de modele.

Natalia Bzovaia susține că omul, atunci când se află în situație de bullying, este fizic distrus, și nu doar psihologic sau moral.

Crește nivelul de adrenalină, de cortizol. E o stare permanentă de frică, dar nu e frică să mergi pe stradă sau că vei fi atacat de cineva la colțul casei. Este o frică inexplicabilă. Medicii au argumente, dar acestea trebuie să ajungă și la persoanele afectate. Pe mine m-a ajutat faptul că am început să studiez ce mi se întâmplă, ce mecanisme îmi provoacă aceste stări. Am început să citesc literatură de specialitate, pentru că nu înțelegeam de ce unii procedează într-un fel anume. Am studiat viețile mai multor personalități dizarmonioase, ce tactici aplică atunci când persecută o victimă”, a precizat femeia.

Fiica Nataliei Manea, în scrisoarea sa despre mamă, spunea că și-ar fi dorit să se facă pedagogă, dar a renunțat la această idee în urma batjocurii la care a fost supusă mama ei. Potrivit Nataliei Bzovaia, de obicei, copiii pedagogilor sunt acei maturi care înțeleg cel mai bine profesia și ceea ce s-a întâmplat cu mama ei a pus o umbră asupra profesiei.

Iar Dumitru Manea, soțul Nataliei, a declarat că a fost deschis un dosar penal și oamenii legii lucrează în prezent. Alte detalii, susține bărbatul, el nu cunoaște acum.

Au luat la expertiză telefonul soției, agendele. Deocamdată, e clar că nu e vorba de omor. Asta se subînțelege și din biletele de adio pe care ea ni le-a lăsat. Toate sunt la poliție acum. În ultimul mesaj și-a cerut iertare de la noi și a rugat-o pe Andreea, fiica mai mare, să rămână acasă, ca să-mi ajute cu cei mai mici”, spune Dumitru Manea.

El spune că în acea zi, el a plecat de dimineață și Natalia a rămas acasă. „A doua zi, în sat, trebuia să fie organizată Ziua Familiei. A plecat la școală să se pregătească de această zi. Nu m-am întrebat de ce plecase sâmbăta, că viața ei era mai mult la școală. Deseori venea târziu, muncea și în zilele de odihnă. Nu ne îngrijoram, pentru că aveam încredere, așa era viața ei, dedicată școlii”, precizează soțul directoarei.

El susține că după apariția acelui videoclip, el a discutat cu soția sa, a încurajat-o. Dumitru spune că vedea că Natalia suferă. Mai mult, el spune că în ultimele luni ea vorbea foarte puțin, deseori nu răspundea la telefon, era abătută.

Noi încercam să o sustragem, ieșeam la cumpărături, în oraș. Am discutat foarte mult despre astfel de cazuri. Chiar am rugat-o să-și dea demisia și să plece la alt loc de muncă. Rareori vedeam un zâmbet pe chipul ei, dar atunci când zâmbea, mă bucuram ca un copil. Acum e tare greu. Copiii parcă încep să-și revină, eu, vă spun din suflet, mă și tem să merg pe drumul cela. Nu pot uita cum am aflat că la școală s-a întâmplat ceva rău. E tare greu. Îmi tot dau întrebări, dar nu reușesc să înțeleg nimic. Dacă vor reuși să stabilească motivul morții? Înțeleg că e foarte greu să afli ce, cum și de ce s-a întâmplat. Sper că poliția va reuși…”, a conchis Dumitru Manea.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *