Pelerinaj pe Locurile Sfinte ale Ierusalimului
Așa a vrut Bunul Dumnezeu, ca să mă „dăruiască” cu un program de Pelerinaj prin locurile Sfinte ale Ierusalimului. Un vis aproape imposibil de realizat pentru mulți, dar eu am avut acest mare noroc. Inițiatorul, Preotul Petru Moșneguța din Edineț, a adunat în jurul ideii sale 11 moldoveni din diferite localități, o creștină din Cernăuți, 9 pelerini din Polonia, unindu-ne mai apoi cu un grup de ucraineni din reg. Vinița. Echipa noastră multinațională a atins cifra de 50 persoane, inclusiv, 4 preoți și 3 preotese.
Deținând aprobarea Patriarhiei Ierusalimului la demersul Mitropoliei Moldovei, aceste fețe bisericești au fost incluse în programul cotidian de activitate al bisericelor și mănăstirelor locale, luând parte activă la liturghiile programate, la procesul de împărtășanie a pelerinilor, la realizarea întegului program, chiar și de ghidare, în timpul deplasărilor.
Programul nostru a fost unul de durată – nu 3 sau 4 zile, ca de obicei, ci de 7 zile depline, în cadrul cărora am reușit să realizăm un orar consistent, bogat, variat, bine structurat, interesant, în fiecare zi plin până la refuz de foarte multe vizite și deplasări prin ocurile sfinte. Scopul comun a fost ca să cunoaștem mai profund elemente și secvențe ale originii creștinismului, dar și câte ceva din domeniile vieții acestei țări istorice: economie, cultură, armată, medicină, agricultură, istorie etc. Ghidul Vera, preoteasa Natalia, ambele angajate într-o corporație israilteană de turism, ne-au furnizat atât de multă informație interesantă, că mai avem nevoie încă de timp pentru a înțelege pe deplin esența reală și a ne pătrunde de însemnătatea creștină a acestui eveniment.
În primele zile am vizităm locurile mai îndepărtate și mai complicate ca acces, cum ar fi mănăstirile de pe munți înalți sau din peștere adânci, unde „cheltuiam” mai mult timp pentru deplasare și efort fizic pentru a ajunge în vârful muntelui, ca ultimele zile să le rezervăm pentru cele mai importante locuri sfinte din oraș.
Astfel, într-o săptămână am reușit să vizităm în jur de 50 de bicerici, mănăstiri și locuri sfinte. Am paricipat la 5 liturghii depline, ulterior primind Sfânta Împărtășanie: în Peștera Naşterii Domnului, Biserica Ortodoxă (de 3 ori), Biserica cu Mormântul Maicii Domnului (liturghie unicală), (1 dată) și la la Biserica Sfintei Învieri, la Mormântul Mântuitorului (1 dată).
Am avut o întâlnire programată cu Teofil al III-lea, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului.
Impresii, trăiri și emoții de neuitat ne-au lăsat vizitarea locurilor sfinte, fiecare în parte, dar toate cu amprente în viața lui Iusus Hristos. Întreg teritoriul Israelului este o țară cu tradiții istorice, Ierusalimului, însă, e considerat cel mai sfânt loc de pe pământ, aici și „cerul este mai aproape de sol”, afirmă savanții. Astfel se consideră, că rugăciunile credincioșilor, a pelerinilor ajung mai repede la Domnul.
De câteva ori am mers pe Drumul Crucii (Via Dolorosa), calea, pe care Iisus Hristos a dus în spate aproape 600 metri Crucea spre locul sau de răstignire. Via Dolorosa cuprinde 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest parcurs: într-una din ele s-a oprit, în alta a căzut, în următoarea și-a întâlnit mama etc. Nouă din ele sunt localizate în lungul acestui drum, ultimele cinci se află în Biserica Sfântului Mormânt. Aici cruciații, care aveau scopul de a cuceri Locurile Sfinte asociate vieții pământești a lui Iisus Hristos, au identificat trei locuri sfinte prioritare – Golgota, Mormântul și Capela cunoscută ca „a Descoperirii Crucii”.
Paraclisul Răstignirii Domnului (Golgota) se află la intrarea în Biserica Sfântului Mormânt, în dreapta. Un disc de argint aflat sub altar indică locul unde a fost înfiptă Crucea Mântuitorului. Aici lumea se deplasează doar în genunchi, rugându-se cu lacrimi în ochi…
La intrare este Piatra Ungerii, o lespede din piatră ce protejează locul în care a fost aşezat trupul Domnului după ce l-au coborât de pe cruce „înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei”. Deasupra plăcii atârnă 8 candele ce ard permanent. Credincioşii îngenunchează și cu multă evlavie sărută şi udă cu lacrimi piatra stropită cu mir, unde trupul neînsufleţit al lui Iisus a fost înfăşurat cu giulgiu și stropit cu arome.
Sfântul Mormânt (Rotonda) se află înaintea Bisericii Învierii, acoperit cu o cupolă uriaşă susţinută de coloane imense din piatră. Sub centrul ei se află Cuvuclionul cu forma unui mormânt ebraic vechi şi marchează locul exact al Sfântului şi Preamăritului Mormânt din care a înviat Hristos. Intrarea în această încăpere se face pe o uşă mică şi joasă, prin ea poate intra doar un singur credincios, iar simultan să se închine la mormânt pot 4 persoane.
Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși o minune ce are loc în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune atestată a lumii creștine. Sfântul Mormânt al lui Isus Hristos, unde la Sf. Paște se aprinde Focul Haric, Golgota, Piatra Ungerii, locul unde s-a aflat Sfânta Cruce, vistieria Sfintei Biserici a Învierii cu Sfintele Moaște ale mai multor sfinți, altare și icoane, unele pietre sfinte din stâncile din perioada răstignirii și multe alte locuri formează acest complex creștin sub denumirea Biserica Sfântului Mormânt și a Învierii Domnului Iisus Hristos.
În vremea cruciadelor creştine Bisericii Sfântului Mormânt i-au fost adăugate noi paraclise şi biserici reunite sub acelaşi acoperiş, ea devenind unica biserică din locaitate, unde vin și se pot închina reprezentanții oricăror confesii. Iar pentru a evita discuţiile dintre confesiuni a fost făcută o delimitare a drepturilor fiecăreia asupra zonei, precum şi un statut de funcţionare a bisericii şi a locurilor pentru închinare din Ţara Sfântă.!!!!!
Biserica Sfântului Mormânt și a Învierii Domnului Iisus Hristos este cel mai sfânt loc, un întreg complex creștn, unde pelerinii și turiștii nutresc să ajungă.
Majoritatea oamenilor o numesc Biserica Sfântului Mormânt, și au dreptate, pentru că această biserică a fost construită pe locul în care Iisus Hristos a fost răstignit şi îngropat într-un mormânt săpat în piatră. Alţii o numesc Biserica Învierii, și tot au dreptate, pentru că aici a înviat Domnul. Biserica are o importanţă deosebită absolut pentru toți creştinii care vin aici cu sufletul curat să se închine şi să aducă slavă lui Dumnezeu.
În mijlocul bisericii stă aşezat un Sfeşnic special, ce marchează, conform Sfintelor Scripturi, Centrul geografic şi spiritual al Pământului.
Fiecare creștin are drept scop să ajungă în Biserica Sfântului Mormânt. Grupul nostru de pelerini a avut fericirea să se închine la Sfântul Mormânt de 3 ori!, să participe la Liturghia de noapte și să aici primească Sfânta Împărtășanie!
În Biserica Nasterii Mântuitorului am participat la trei liturghii cu ulterioara împărtășanie. Această biserică a fost ridicată deasupra peșterii în care s-a născut Mântuitorul Hristos, fiind una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume. Intrarea este prin Ușa pocăinței – o ușă de mici dimensiuni, ce obligă vizitatorii la o plecare a capului în semn de cinstire a locului. Steaua de argint, încrustată în piatră, marchează chiar locul în care a fost așezat Iisus Hristos. În peșteră au fost cele trei liturghii, iar creștinii s-au închinat acestui loc sfânt, dar și la ieslea, unde s-a născut Iisus Hristos.
Biserica Mormântul Maicii Domnului se află la poalele Muntelui Măslinilor. În centrul ei se află Capela ce adăpostește mormântul Fecioarei Maria. Creștinii intră în criptă să se închine, parcurg și ies din ea doar în genunchi. Aici, numai pentru grupul nostru de pelerini, s-a desfășurat, cu permisiunea Patriarhiei, o Sfântă Liturghie unicală, urmată de Sfânta Împărtășanie.
Muntele Maslinilor este locul în care Isus, după Răstignirea și Învierea sa, s-a înălțat la Cer. Alături sunt o serie de biserici, mai vechi și mai noi, dar si cel mai vechi cimitir din lume, ce continuă să fie folosit și astăzi. Tot aici, într-o Cripta revendicată de trei religii în centrul podelei se afla o lespede din piatra imprimată cu urma tălpii drepte a lui Iisus Hristos când s-a înălțat la Cer, numită „stopocika”.
Ne-a impresionat o mulțime de alte locuri istorice, sfinte, creștine, legate de viața pământească a lui Iusus Hristos, precum botezul în Râul Iordan, unde a fost botezat Iisus Hristos, Izvorul Sfintei Fecioare Maria, Coloana de la intrarea în Biserica Învierii, despicata de Sfanta Lumina de fulger…
Impresionant de multe candele şi icoane străjuiesc aceste Locuri Sfânte, cele mai sfinte locuri de pe pământ.
(Va urma)
Valentina CEBOTARI