Per aspera ad astra
„Per aspera ad astra” sau cum ar fi româneşte – „Prin greutăţi spre stele”. De acest îndemn s-a condus Alexandru Aramă, din oraşul Drochia, când s-a încadrat în concursul „Aritmetica mintală”, organizat de Ge Ni Us Drochia.
Nimeni nu-şi cunoaşte mai bine copilul decât mama lui. Astfel că eu „sunt informată” bine nu doar despre capacităţile fiului Alexandru, dar îi ştiu şi posibilităţile lui de concentrare asupra scopului ce şi-l determină.
De aceea, odată ce s-a înscris la concursul de care am vorbit mai sus, Sandu s-a şi apucat serios de muncă. Îşi dorea, nici mai mult, nici mai puţin – trofeul enunţat de organizatori drept recompensă pentru implicare, responsabilitate, seriozitate şi, întâi de toate, pentru multă muncă.
Zilnic rezolva exerciţii, exersa în „materie” de calcul aritmetic, în memorie făcea adunări şi scăderi, verifica rezultatele, îşi punea noi „trepte matematice” pentru ziua următoare.
Şi drept rezultat a reuşit nu doar să-şi perfecţioneze cunoştinţele în acest domeniu real, dar şi să rezolve CORECT 2110 exerciții aritmetice.
Apropo, ele au fost setate la un nivel mai avansat decât cel pe care îl are la Curs. Numerele din trei cifre le aduna și le scădea în colonița formată din opt rânduri. În concurs, însă, au fost incluse doar regulile pe care copilașii deja le cunosc.
Trebuie să menţionez, că pentru a atinge un rezultat deosebit, proporția între talent și muncă constituie 1% de talent și 99% de muncă asiduă şi insistentă.
Pentru a participa la concursul Genius Drochia, copiii au muncit cu multă sârguință și dedicare, asta, întâi de toate, graţie faptului, că organizatorii au ştiut cum să-i motiveze şi să-i provoace.
Recompensa implicării lu Sănduţ a fost o boxă portabilă performantă.
Desigur, că suntem mândri de rezultatele ce le-a obţinut copilul nostru, cu atât mai mult, că la bază a fost munca lui proprie la capitolul aritmetica mentală.
Alina ARAMĂ