Persoanele nevoiaşe necesită susţinere şi implicare
„Cu toate reformele recente: fiscală, salarială, a pensiilor etc., starea de lucruri foarte greu se schimbă spre bine. Numărul persoanelor cu situaţia financiară complicată, rămâne a fi încă foarte mare. Spuneţi-mi, vă rog, de ce nu se mai dau bani de ziua persoanelor cu dizabilităţi?” – ne întreabă cititoarea ziarului Liuba MERCIUCARI din or. Drochia. La această temă am discutat cu Tudor GOLBAN, şef, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei.
— Domnul Golban, la 3 decembrie este Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Această categorie de cetăţeni poate miza pe un ajutor financiar din partea statului?
— Nu prea, deoarece din ianuarie 2018 Fondul local de susţinere a populaţiei a fost lichidat, dar prin intermediul acestui fond noi achitam persoanelor defavorizate 3 000 000 lei.
— În ce mod erau împărţiţi banii?
— Jumătate din sumă era prevăzută pentru familiile defavorizate, iar cealaltă jumătate – atât pentru zilele cu destinaţie specială: 1 iunie, Ziua Internaţională a copiilor, 9 mai, 1 septembrie, 1 octombrie, 3 decembrie, cât şi pentru represaţii politici, cernobâlişti, afganeji, transnistreni. După lichidarea fondului de ajutoare financiare unice beneficiază doar represaţii politici, cernobâliştii, afganejii, transnistrenii, câte 1000 de lei, veteranii de război – câte 10000, iar persoanele asimilate – câte 5000 lei.
— Fondul de susţinere a populaţiei nu a fost substituit cu nimic altceva?
— Ba da. Guvernul Republicii Moldova în şedinţa din august 2018 a aprobat pachetul minim de servicii sociale pentru 2018, în care au fost incluse: Serviciul social de suport monetar, adresat familiilor/persoanelor defavorizate, Serviciul social de sprijin pentru familii cu copii şi Serviciul social Asistenţă personală. Pentru toate aceste servicii raionului Drochisa i-au fost repartizate 1686,4 mii lei, din care pentru Serviciul social de suport monetar, adresat familiilor/persoanelor defavorizate – 337,3 mii lei, pentru Serviciul social de sprijin pentru familii cu copii – 1 mln11 mii lei şi pentru Serviciul social Asistenţă personală – 337,3 mii lei. Prin intermediul Serviciului social de sprijin pentru familii cu copii au fost acordate deja 702 mii lei familiilor cu mulţi copii, mamelor solitare cu copii, familiilor monoparentale pentru prevenirea situaţiilor de risc şi neadmiterea separării copiilor de părinţi.
— Dar pentru alte categorii de persoane?
— Pentru familii defavorizate prin intermediul Serviciului de suport monetar familiilor/persoanelor aflate în dificultate au fost acordate 65 mii lei. Până la finele anului vor fi repartizaţi toţi banii prevăzuţi în buget pentru acest serviciu.
— Familii defavorizate şi în situaţii de risc sunt în fiecare localitate, şi nu câte una-două. Cum se descurcă?
— La ziua de astăzi avem la evidenţă peste 150 de familii cu copii în situaţie de risc. Copiii din aceste familii pot beneficia până la 4000 de lei per copil pentru diferite necesităţi. Suma de bani alocată este suficientă pentru a susţine şi a sprijini aceste familii. De asemenea, am angajat încă 15 asistenţi personali pentru persoane cu grad sever de dizabilitate care, conform concluziei Consiliului de determinare a dizabilităţii, necesită îngrijire permanentă din partea unei persoane.
— Şi familiile ce aşteaptă suport financiar pentru perioada rece a anului?
— Cereri încă se mai depun la asistentul social din localitate. Însă trebuie de avut în vedere şi de ţinut cont de o condiţie: plafonul maxim al pensiei este de 1640 de lei pentru o persoană (pentru 2 persoane este de 2788). Dacă persoana ridică o pensie împreună cu alocaţia de îngrijire mai mare de această sumă, ajutor social pentru perioada rece a anului nu i se va acorda.
— La 3 decembrie este Ziua Internaţională a oamenilor cu dizabilităţi. Ce le-aţi dori cu acest prilej?
— Persoanele date au un destin vitreg, ele sunt obijduite prin faptul, că, suferind de anumite probleme de sănătate, sunt mai trişti ca noi. Din acest considerent şi mesajele de felicitare sunt mai calde şi mai afectuoase. Le dorim lor şi celor apropiaţi putere şi speranţă, ca să înfrunte greutăţile vieţii mai uşor, zile senine şi bucurii, mari şi mici, realizări şi sănătate trainică.
Pentru conformitate
Valentina CEBOTARI