Personalitate temerară
La 7 mai, fostul demnitar de stat Vasile Vâșcu, ar fi împlinit
80 de ani.
Politicianul Vasile Vâșcu, fost vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri al RSSM în perioada 1981-1985, ex-deputat în Parlamentul R. Moldova, doctor în economie, luptător pentru idealurile naționale, considerat de către oameni de știință și cultură drept „un pilon al demnității naționale”, ar fi împlinit joi, 7 mai, 80 de ani.
Vasile Vâşcu s-a născut în 1940 în satul Chetrosu, raionul Drochia. La 10 aprilie 1985, după ce a fost descoperit de KGB ca autor al foii volante „Manifest politic”, demnitarului de stat Vasile Vâşcu i-a fost deschis un dosar politic răsunător.
Potrivit unor surse electronice, Vasile Vâșcu a fost arestat pentru faptul, că în 1984, în acel Manifest adresat „Moldovenilor şi moldovencelor, patrioți ai neamului nostru!”, semnat de „Frontul Patriotic din Moldova”, cerea legiferarea limbii materne drept limbă de stat în RSSM, accesul cadrelor naționale la toate posturile-cheie de conducere, retrocedarea teritoriilor istorice ale Moldovei. Aceleași surse afirmă, că Vâșcu a fost arestat la comanda fostului secretar II al CC al Partidului Comunist al RSSM, Victor Smirnov. Acesta l-a învinuit de „abuz de putere şi conducere a unei grupări criminale”. Vasile Vâșcu a fost arestat chiar în clădirea guvernului, caz fără precedent în epoca regimului sovietic. Dosarul său a numărat 35 de volume.
A fost condamnat la 14 ani privaţiune de libertate, fiind deţinut politic în închisoarea cu regim sever din Nijni Taghil, Federaţia Rusă. În necrologul semnat în 2010 de conducerea de atunci a Academiei de Științe a Moldovei se menționează, între altele, că „deţinutul politic Vasile Vâşcu a ieşit totuşi învingător din confruntarea cu teroarea istoriei: a supraviețuit GULAG-ului sovietic, a intrat în istorie drept singurul moldovean, demnitar de stat de rang înalt, care a avut curajul să facă agitație antisovietică în apărarea conaționalilor săi, a intrat în istorie ca autor al sloganului „Unire, moldoveni!” cu care-şi încheia în 1984 „Manifestul politic”, ca personalitate temerară şi vizionară a anticipat cu patru ani Renașterea Naţională din anul 1989”.
Vasile Vâșcu s-a stins din viață la 20 mai 2010. El a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.
Sursa – MOLDPRES