Inspectoratul de poliţie Drochia este unul cu greutate în cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova. De cele mai multe ori această instituţie a avut norocul de a fi condusă de oameni, cum s-ar zice, „din pâine”.
Unul din ei este şi actualul şef Maxim Bernic, locotenent-colonel de poliţie.
Activează în organele de drept deja 16 ani. Însă, experienţa acumulată, capacităţile însuşite, abilităţile cultivate pot fi raportate la suma dubla a stagiului dânsului. Modest din fire, de altfel, calitate rar întâlnită printre reprezentanţii acestei profesii, Maxim Bernic preferă să vorbească mai mult despre succesele colegilor, despre ce ar mai fi de realizat în instituţie. Or, zice locotenent-colonelul, „binele şi frumosul sunt nelimitate”.
Dar, pe cât de modest, cumpătat în purtare şi lipsit de pretenţii personale, pe atât şi de responsabil, exigent şi riguros este Maxim Bernic. Faţă de sine, în primul rând, şi apoi, faţă de subalterni. Probabil, că asta îl şi îi ajută să se impună printr-o activitate de succes.
Recent în cadrul unei şedinţe a Consiliului raional Drochia, şeful IP a făcut o trecere în revistă, trebuie să recunoaştem, succintă şi detaliată, argumentată şi profundă, a activităţii instituţiei desfăşurate în anul precedent. Stenografic spus, în această perioadă, indicatorii de descoperire au sporit, iar numărul infracţiunilor s-a redus simţitor. Astfel, dacă în 2014 au fost înregistrate 775 infracţiuni, apoi în anul trecut – 685, ceea ce constituie o scădere cu 11,61 la sută. Pe parcursul lui 2015 au fost înregistrate tâlhării, jafuri şi furturi, însă toate fiind în descreştere.
Aceşti indicatori buni au şi un temei sănătos. Vorba e că Maxim Bernic a selectat şi a pus la bază pilonii necesari pentru asigurarea unei munci eficiente: condiţiile bune de activitate, plus confortul moral şi statornic al angajaţilor. Tocmai de aceea, locotenent-colonelul Bernic s-a îngrijit de echiparea angajaţilor, asigurarea unor secţii, în special, a celei de gardă, cu echipament modern și tehnologii informaţionale necesare pentru ca munca cotidiană să devină mai eficientă. Merită să fie menţionată şi asamblarea sălii de sport cu toate cele necesare pentru un antrenament bun şi profesionist, amenajarea sălilor de baie şi a camerelor sanitare, renovarea apeductului, a sistemului termic. Mai nou este şi crearea unui cabinet de consiliere psihologică pentru poliţişti. De altfel, Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, prezent la inaugurarea acestui cabinet, a recunoscut, că la moment este cel mai bine gândit, dotat, amenajat dintre cele existente în republică.
O muncă enormă au depus colaboratorii IP Drochia împreună cu Asociaţia veteranilor la renovarea şi reconstrucţia Troiţei memoriale a poliţiştilor căzuţi în luptele pentru Independenţa şi Integritatea Republicii Moldova, ea căpătând un nou aspect.
Având la dispoziţie toate acestea, parcă poate fi alta decât eficientă activitatea Inspectoratului de poliţie Drochia?
Liuba BULGARU