Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Plină de idei și gânduri utile pentru semeni – Glia Drochiană

Plină de idei și gânduri utile pentru semeni

0

Zinaida FILIP

Persoana cunoscută printre semeni pentru faptele bune este un exemplu elocvent pentru toți oamenii din jur.

Zinaida FILIP

Zinaida Filip din satul Sofia este o personalitate printre locuitorii satului anume pentru această calitate deosebită. Însoțită și susținută de „jumătatea” sa Ion Filip, care îi este alături mereu, îi aprobă intențiile și o ajută „pentru că vede că îi place ceea ce face”, Zina se străduie să „îmbătrânescă” frumos și sănătos, activ și interesant, motivându-i și pe alții să facă același lucru.
Toată viața și-a dedicat-o educației celei mai mici generații de sofieni – copiilor de la grădiniță – atât în calitate de educatoare, cât și de șefă a IET Sofia, de unde a acumulat o bogată experiență de ingeniozitate, măiestrie și iscusință în a crea. A crea relații umane frumoase, a naște idei deosebite și a crea posibilități originale pentru a le materializa, a-și duce la un final fericit gândul, năzuința, visul, a selecta echipa cu care dorește să realizeze cele preconizate. Și această experiență o ajută acum, când se află la odihna binemeritată, să-și organizeze timpul și să-l consume nu doar util pentru sine și pentru cei din jur, dar și interesant, prin fapte vrednice care rămân în amintirile consătenilor.
A trudit anui la rând, și-a făcut o carieră de educator și manager, de mentor pentru cei mai tineri, dar a sosit și timpul „odihnei binemeritate”, deși Zinaida Filip nu se prea împacă cu această postură, nu-i este pe plac „statul acasă”. În scurt timp, a devenit animatoarea Grupului de seniori „Sofienii”, coordonatoare fiind Elena Darii. Împreună cu cei mai activi membri fac programele de activități, pe care tot ei, cu forțele proprii, le realizează. Mi s-a întipărit în memorie o lecție „de lucru cu aluatul”, organizată în incinta muzeului de directoarea Svetlana Banari pentru fetele de la gimnaziul din sat, lecție demonstrată în fapt real, în practică și tălmăcită, explicată și pusă în aplicație de Zinaida. Apoi șezători originale cu nepoți și nepoțele, cu lucru manual, cu torsul lânii, moștenite de la regretata mama sa Pelagia, activități diverse cu implicarea soțului Ion, care acceptă fără opunere orice provocare.
Se organizează seniorii, și împreună cu Ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, merg la diverse festivaluri, și nu doar, ale seniorilor, cum au fost la Fălești, la Edineț, Pelinia etc. Recent, la inițiativa lor, a fost organizat un eveniment similar și la Sofia, unde au fost invitați seniorii din câteva raioane. Dar cu ce i-ar fi putut surprinde pe oaspeți, dacă nu le propuneau o gamă largă și variată de copturi sofiene, care mai de care mai gustoasă și mai originălă – afirm acest lucru, deoarece nu am rezistat … le-am gustat și eu, iar ca urmare câteva zile nu puteam regula glicemia!
Dar cum au fost pregătite copturile, am aflat mai târziu. Zinaida „a arendat” o casă fără stăpân a unei rude, și-a chemat complicii și părtașii, au stabilit lista de felurile de copturi, au repartizat rolurile și au realizat niște opere culinare, demne de orice expoziție de rang înalt, apreciate cu ah! și măi-măi-măi de oaspeții sosiți la sărbătoare.
La fel, împreună, cot la cot, au împodobit Căminul cultural pentru a primi oaspeții frumos și vrednic. Timp de o săptămână au colectat covoare, perne, lăicere, atribute pentru expoziții, și, ajutate, desigur, de bărbați, l-au transformt într-o Casă Mare națională, atât de frumoasă și veritabilă, că la finisarea festivalului le-a părut rău să o desfacă și au decis să mai organizeze un eveniment local, doar pentru sofieni.
Și iarăși Zinaida Filip este plină de idei noi, îar în timpul dintre realizarea lor „scoate sfecla roșie sau morcovii”, face ordine în grădină pentru a o pregăti de săpat, pune varză la murat că va avea nevoie pentru sarmale.
Iată astfel „îmbătrânesc” sofiencele, seniorii, la fel ca și Zinaida Filip, care nu simte greutatea anilor pe umerii săi. Fiind plină de idei și pornită se le realizeze cât mai interesant, mâinile i se mișcă mai iute, melodiile cântecelor populare o ajută să sporească lucrul, iar picioarele o poartă mai repede ca de obicei, că anii nu se pot ține pe urmele ei. De aici și dispoziția crește, starea de bine e la superlativ, energia izvorăște și bătrânețile îngăduie să-i intre pe poarta sufletului.
Zinaida cu Ion Filip mai au o trăsătură specifică și dominantă a familiei lor unite, cea de a sări la nevoie, de a se implica acolo, unde este mai dificil, unde este aproape imposibil. Și ei ajută. Fundamental. Fiind receptivi și plini de afecțiune, la acești ani ei trăisc nu doar activ, dar și afectiv, pentru cei care au nevoie de susținerea și ajutorul lor. Și nu doar untr-un singur caz și-au manifestat afecțiunea, ei iau asupra lor maldăre de griji și probleme străine pe care le scot la luminiș. Iar empatia și ajutorul acordat altor oameni este baza naturii umane, a cuplului Filip. Făcând bine te simți minunat, atât persoana care face asta, precum și cei care primesc ajutor. Și chiar cel mai mic gest e capabil să-i arate persoanei că este prețuită.
Valentina CEBOTARI

P.S. Folosesc această ocazie să menționez, că datorită lui Ion și Zinaida Filip, cu care am fost și colegi, clasa a X-a, promoția 1968, conducător de clasă regretatul Chiril Enache, a avut parte de două întâlniri jubiliare, de 40 și 50 de ani, cu absolvenții, formidabile și afectuoase cum se fac la Sofia, organizate de acest cuplu cu suflet mare și deschis către oameni.
V.C.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *