Ploile au readus speranţa în sufletele agricultorilor
A plouat. Două ploi în iunie, cu mai multe reprize, calme şi fără distrugeri serioase, au liniştit spiritele oamenilor gliei şi au plantat speranţă în sufletele lor. Despre aceste momente agricole discutăm cu Ion NICORA, şef, Direcţia agricultură, alimentaţie şi relaţii funciare, Drochia.
— Domnule Ion Nicora, seceta din primăvara aceasta a afectat serios culturile agricole?
— De suferit, da, au suferit, însă sperăm, că nu prea tare. Mai ales au dus lipsa umezelii culturile din grupa întâi.
— Şi acum situaţia s-a ameliorat?
— După aceste două ploiţe de aur, cu câteva runde, natura toată a reanimat, se simte o ameliorare simţitoare şi o refacere îmbucurătoare a stării culturilor agricole.
— Apropo, a început deja recoltarea lor?
— Desigur. Recoltăm orzul de toamnă şi rapiţa.
— Iar recolta este una sub aşteptări, probabil.
— Cam aşa, dar nu cea mai joasă. Semănăturile de orz dau câte 4,8-6 tone la fiecare hectar, calculate în prealabil, iar rapiţa – câte 1 tonă. De ar fi fost ploi la timp roada de rapiţă era să fie, cel puţin, de 2,5 ori mai mare.
Să nu uităm, că agricultura, de când e lumea, se face sub cerul liber, adică oricând este supusă riscului.
— Care este situaţia grâului de toamnă, această cultură fiind următoarea la rând pentru recoltare.
— Trebuie să menţionăm, că toamna ploi au fost suficiente, grâul a fost semănat la timp, în sol favorabil, respectiv el s-a dezvoltat normal şi a intrat în iarnă bine înfrăţit. Dar seceta din primăvară nu i-a asigurat o dezvoltare bună. Acum, după finalizarea lucrărilor la strânsul orzului, agricultorii erau gata să dea start recoltării grâului de toamnă, deşi starea lui era nu chiar foarte bună.
— Adică?
— Grâul avea să fie „pălit”, cum se mai spune. Dar ploile recente, deşi au îndepărtat puţin termenii de recoltare, ajută bobului de grâu să se umple şi să devină mai plin şi mai tare.
— Iar roada acestei culturi tot este sub aşteptări?
— Sperăm, că nu cu mult faţă de anul trecut, poate cu vreo jumate de tonă. Dar mai vedem.
— Şi afirmaţi, că ploile sunt benefice…
— Mai ales pentru culturile din grupa a doua, dezvoltarea cărora încă durează. Acum, când au căzut peste două norme lunare şi mai bine de apă, umiditatea provenită din precipitaţii de la suprafaţa solului s-a întâlnit cu siguranţă cu cea din substraturile lui, lichidând „pernuţa” de pământ uscată, ce nu permitea dezvoltarea rădăcinelor plantelor. Or, iarna din anul curent, ce s-a extins până la începutul lui aprilie, s-a întâlnit direct cu vara, adică cu căldurile mistuitoare ale verii, fapt ce a afectat multe din culturile agricole. Situaţia a fost salvată mai mult de rezervele de umezeală ce se acumulase în sol în urma precipitaţiilor din toamnă şi iarnă.
— Doriţi să ne faceţi cunoscuţi cu întreprinderile agricole, ce au scos deja combinele în câmp?
— Credeţi că le ţinem în secret? Este SRL „WeTrade-agro”, „Zgura-agro”, „Valea Sofiei” şi altele, toate unităţi agricole experimentate. La recoltarea rapiţei se distinge atât SRL „Disetincom” din satul Chetrosu, cât şi altele.
— Deci, rezultă, că culturile din grupa a două vor fi mai favorizate?
— Deşi după intemperiile neînsemnate din primăvară au fost întoarse suprafeţe de sfeclă de zahăr şi de alte culturi, totuşi, sperăm, că, în consecinţă, vom avea roadele scontate.
A intervievat
Valentina CEBOTARI