Cât ar fi de rușinos, trebuie să recunoaștem, că politicul moldovenesc nu este altceva, decât o simplă rețea de socializare. Indiferent de apartenența partinică, fiecare demnitar, se crede obligat de a-și posta marasmul pe internet… Mai că orice decizie, mai mult sau mai puțin importantă, luată de către înalții funcționari (inclusiv și de către cei din opoziție) este, prioritar, publicată pe net (pe paginile sau blogurile personale ale acestora). La noi miniștrii mai întâi își anunță oficial demisia pe rețelele de socializare și abia după asta depun o cerere oficială în acest sens. La noi, președintele legislativului își asumă responsabilitatea și publică raportul Kroll pe pagina sa de facebook, în loc să-și asume responsabilitatea să iasă cu acesta în fața cetățenilor. La noi, deputații ziua doar se „ghiontesc” cu replici ascuțite la ședințele parlamentului, iar noaptea, pe internet, se întrec în ale oratoriei și se „bat” cu replici și acuzații care mai de care… Uneori se crează impresia că politicienii noștri nu sunt decât niște copii de grădiniță care se ceartă al cui tată pe al cui tată îl va bate… Dar, până și acei micuți au curajul de a se confrunta față în față, ci nu prin bilețele transmise prin cineva.
În 2011, Republica Moldova se poziționa pe locul 8 în topul țărilor cu cea mai mare viteză de conexiune la internet. În 2014 eram deja pe locul 6. În decembrie 2015, aproape jumătate din populația țării avea conturi pe rețelele de socializare, iar conform unui studiu recent, realizat de Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI), 2,13 milioane de moldoveni utilizează internetul…
Concomitent, potrivit unor date neoficiale, mai bine de un milion de moldoveni sunt plecați la munci peste hotare. Autoritățile neagă cu vehemență această informație, deși rezultatele Recensământului din 2014 nu au fost făcute publice nici până în prezent… (Apropo, actualul premier este fostul ministru al tehnologiilor informaționale și comunicațiilor). Și dacă ONG-urile, la 16 martie, curent, nu ar fi solicitat urgentarea procesării datelor „inventarierii” populației, „Guvernul de noapte” nici nu avea să-și amintească de „eveniment”, două zile mai târziu, printr-un comunicat „lăcrimos” de pe www.gov.md… Respectiv, ar fi logic să ne apară întrebarea: în baza căror date au fost făcute aceste cercetări privind numărul moldovenilor care au acces la net, din moment ce nici nu se cunoaște cifra exactă a cetățenilor?!
Dar, asta se pare că nu îi interesează pe demnitarii noștri. Oamenii au computere, laptopuri, tablete, smartphonuri, au conexiune la internet, de ce, mă rog, să nu facă și politică virtuală?! Nu de alta dar cea reală, aparent, este cam plictisitoare și riscantă. Atâta timp, cât nu faci nimic pentru propriii cetățeni, mai bine este să te ascunzi după ecranul calculatorului, decât să vorbești în fața acestora. Numai că atunci când vine vorba de alegeri, absolut toți politicienii caută să discute cu omul de rând tet-a-tet… Atunci, deja, nu caută aprecieri cu degetul arătător în sus, atunci caută compasiune și voturi pentru încă un mandat de stat pe rețele de socializare.
P.S.: „# înseamnă hashtag, ci nu este o aluzie la închisoare”
Andrei BULGARU