Diaspora a dat dovadă de organizare și conștiință civică

Primul examen serios susținut de diasporă a fost la alegerile parlamentare din iarna anului 2019, când cetățenii țarii noastre, aflați peste hotare, au demonstrat că sunt o forță.

Angela GÂSCĂ, președinte BE 38/79(în stânga)
Angela GÂSCĂ, președinte BE 38/79(în stânga)
Funcționarii electorali ai BE 38/79, care au asigurat procesul de votare în Modena, Italia
Funcționarii electorali ai BE 38/79, care au asigurat procesul de votare în Modena, Italia

Acest lucru l-au confirmat la alegerile prezidențiale și recent, la cele parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, când s-au mobilizat, s-au consolidat și au dat lovitura de grație. Organizați, pregătiți moral, bine dispuși au făcut rânduri imense cu mult timp înainte de deschiderea secțiilor de votare. Am citit, că unii au parcurs și mii de km ca să ajungă la cea mai apropiată secție de votare. Deși s-a luptat foarte mult ca să fie mărit numărul de secții de votare în străinătate, această problemă nu a reușit să fie soluționată. În schimb, ne-au mărit numărul de buletine – de la 3000 până la 5000.
Mai multe scrutine la rând eu am făcut parte din componența birourilor electorale. Anul acesta mi-a fost încredințată misiunea de președinte al biroului electoral Modena 38/79, Italia. Am avut de studiat multă legislație și informație, învățam totul din mers. În ziua alegerilor am fost nevoiți să lăsăm lectura pentru „mai apoi”, ca să ajutăm membrii biroului în organizarea mai operativă a procesului electoral, era multă lume în așteptare.
Totul a decurs calm, normal, în liniște, dar cu emoții la superlativ. Ne-au impresionat moldovencele noastre, care, după votare, mergeau acasă și ne pregăteau bucate naționale, ce e drept, dominau plăcințelele. Le suntem foarte recunoscători pentru susținere și amabilitate.
Diaspora a încredințat puterea în stat după cum urmează: PP„PAS” – 2141 de voturi, PP „Democrația acasă” – 62, Platforma „DA” – 45, PP „PACE” – 35, BE „Renato Usatîi” – 34, BE CS – 26, iar trei concurenți nu au luat nici câte 1 vot. În rest, ceilalți au acumulat un scor neînsemnat – de la 1 până la 10 voturi.
În secția noastră au votat 2430 de persoane, aproape de două ori mai mult ca în februarie 2019.
Totul a decurs fără incidente, diaspora a dat dovadă de organizare și conștiință civică înaltă.
Angela GÂSCĂ, președinta Biroului electoral Modena 38/79, Italia

Lasă un răspuns