Viorica şi Valeriu, părinţii lui David Măntăluţă din satul Pelinia, nici nu au putut bănui, câtă popularitate, dar şi câte clipe fericite le va aduce această mică minune de copil.
Artistul Adrian Ursu, acum câţiva ani, a lansat o emisiune la una din televiziunile naţionale, cu denumirea „Vreau o minune”. Împreună cu o echipă de profesionişti se deplasa prin republică şi căuta idei şi protagonişti. Aşa a ajuns şi la Pelinia. Fiul mai mare Nicolai al familiei Măntăluță absolvise deja şcoala, iar fiica Zina, elevă, a scris în ancheta propusă de Adrian, că vrea o minune pentru frăţiorul ei David de 5 anişori. Şi i-a propus să-l facă poliţist pentru o zi, deoarece îi place profesia şi cu prima ocazie, dar şi în orice împrejurări, se vede poliţist.
După ce echipa a făcut cunoştinţă cu David, care i-a uimit atât prin cunoştinţe vaste în domeniu, prin felul lui de a fi: sociabil, dezgheţat, comunicativ, apropiat, prietenos, ager, dar şi prin marea dorinţă de a se face poliţist, i-au propus să devină pentru o zi agent de circulaţie.
Aşa s-a pomenit David Măntăluţă cu mămica la Inspectoratul Naţional de patrulare, unde, împreună cu o Patrulă de circulaţie, îmbrăcat şi echipat respectiv, el a participat la o serie de acţiuni, a verificat actele şoferilor, le-a dat sfaturi să nu încalce regulile de circulaţie etc. Cu mare interes şi curiozitate sporită a participat activ la reţinerea unui “hoţ”, care a “furat un automobil BMW de culoare roşie şi fără numere”. În goana după ea David se dădea cu părerea, grăbea echipa de poliţişti, comenta şi arăta cu mânuţele cum să o acosteze şi să se oprească, pieziş, în faţa ei. Şoferul-poliţist îndeplinea întocmai cerinţele lui David, mulţumindu-I pentru sfat. Bucuros că a prins hoţul, iar descoperindu-l, a rămas puţin dezamăgit, că acesta era chiar… Adrian Ursu.
− A fost o zi cu atâtea emoţii, — ne-a mărturisit Viorica, mama poliţistului junior. — Acasă era foarte vârcolit, năzbâtios, ca “chiperiul de vazon”. Nu putea încă pronunţa bine toate sunetele şi spusele lui uneori trebuiau comentate. I-au cusut uniformă specială. I-au dat insigna de agent de circulaţie ca să se simptă poliţist adevărat în acţiune. Şi de atunci permanent suntem invitaţi la Ziua poliţiei, de fiecare dată făcându-l cu uniformă nouă.
David Măntăluţă, acum elev în clasa I, este mai puţin năzbâtios, e mai liniştit în acţiuni. Din practica de agent de circulaţie, când se deplasa cu automobil adevărat, acţiona cu rechizite speciale adevărate, a însuşit bine şi a memorizat lecţii utile: “când eşti la volan nu trebuie de vorbit la telefon”, “fără centură de siguranţă poţi primi traume serioase” şi “trebuie să asculţi, dacă nu îndeplineşti, şefu te dă afară de la lucru”. Dar a mai constatat, că “lucrul de poliţist este o muncă grea, iar pentru cei mici e foarte obositor”. Cu toate acestea, profesia de poliţist i-a căzut tronc la inimă.
Însă cel mai mult i-a plăcut să dea onorul cu fraza “Servesc Republica Moldova!”, în care pune nu doar emoţii, ci şi mândrie.
Valentina CEBOTARI