Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Portul Popular începe să fie tratat la adevarata lui valoare – Glia Drochiană

Portul Popular începe să fie tratat la adevarata lui valoare

0

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită, începând cu 2015, în ultima duminică a lui lunie. Astfel, tot mai sigur, intră în drepturile sale sărbătoarea IEI! Tradiția spune, ca în trecut, miresele purtau în ziua nunții o ie, iar mirele – o năframă, ambele brodate de mireasă, mărturia măiestriei sale și simbolul feminității.

Ne bucură enorm această veste. Sărbătoarea, care ia avânt tot mai mare și se extinde tot mai mult, ne provoacă și ne face să nu uităm cine suntem ca popor, să ne recunoaștem și să ne cunoastem identitatea, dar și să ne mândrim cu moștenirea inestimabilă rămasă de la străbuni.

Ziua Națională a Portului Popular ne ancorează în realitate și în traditii, ne ofera rădăcini, o baza solida pentru a ne putea dezvolta și a putea crește.

Portul Popular are parte, în fiecare an, la final de iunie, de o sărbătoare de suflet sub diverse aspecte. Inițial, colectivele de angajați au venit la muncă, în ultima zi înainte de Ziua Iei, în haine naționale, unii au elaborat filmulețe video și le-au plasat pe rețelele de socializare, preaslăvind, glorificând, elogiind, admirând IA. Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, șefă Cristina Țurcanu, asemeni camertonului, a dat tonul. Și au pornit sărbătorile la diferit nivel.

În ultima zi a săptămânii o sărbătoare de suflet cu genericul „IA – ADN-ul neamului românesc” a fost organizată la Muzeul raional de Istorie și Etnografie. Iar duminică, chiar de Ziua Națională a Portului Popular, un spectacol de zile mari s-a desfășurat la Sofia.

Portul nostru popular, unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam, mai e și delicat, frumos, estetic, bogat în elemente și strălucitor în realizare, ajungând astfel să fie considerat cel mai frumos costum popular. De aceste adevăruri m-am convins la evenimentul de la Sofia, unde Portul Popular era pus într-un rang de înaltă demnitate, de mare valoare. Oamenii împodobiți în haine tradiționale, cu zâmbetul pe față, se salutau, își adresau calde mesaje de felicitare, creându-și sie și celor din jur o dispoziție bună, o veritabilă atmosferă de sărbătoare. Deși diferit după compoziție și frumusețe, dar unic după rolul pe care-l avea, Portul Popular așternea pe chipul oamenilor bucurie și mândrie, satisfacție și respect față de tradițiile srămoșilor.

Sărbătoarea a demarat cu Parada Portului Popular, în fruntea căreia se aflau oaspeții și invitații: Marina Morozova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Vasile Cemortan, președintele raionului, Vitalie Josan, reprezentantul Guvernului R. Moldova în teritoriu, primari din mai multe localități, toți fiind întâmpinați cu pâine și sare de tânăra generație băștinașă: Valeriu Tizu (c. Petreni), Petru Turculeț (c. Șuri), Sergiu Rusu (s.Țarigrad), Angela Moroșan (s. Hăsnășenii Mari), Victor Prisacari (s. Dominteni). În calitate de oaspete a fost și Viorel-Constantin Ciobanu, primarul comunei Coțușca, județul Botoșani (România), localitate înfrățită cu satul Sofia.

Primele acorduri ale sărbătorii au fost date de moderatoarea Cristina Țurcanu, invitând toți oaspeții și localnicii la Hora Mare, care abia de a încăput pe terenul din fața Căminului cultural.

Primarul Veaceslav Magaleas și-a invitat oaspeții pe scenă, și-a feicitat consătenii și oaspeții prezenți, le-a urat tuturor clipe de revelație și momente frumoase de neuitat, petrecute în aura unei sărbători de suflet. Apoi au luat cuvântul Vasile Cemortan, care a înmânat gazdei o Diplomă de Recunoștință în semn de gratitudine și respect pentru promovarea valorilor culturale, Marina Morozova, care a afirmat, că „Poartă ie cu mândrie!”, Vitalie Josanu, Cristina Țurcanu în rolul ei de șefă a Direcției Cultură.

În continuare scena a fost oferită artiștilor sosiți din Pelinia, Șuri, Șalvirii Noi, Dominteni, orașul Drochia, Chetrosu, Nicoreni, Popeștii de Jos, Hăsnășenii Mari, cât și celor din localitate: „Țărăncuțel”, „Sofianca”, „Sofienii”, Ansamblurile de dans „Spicușor” şi „Ciocârlia”.

Ziua Nationala a Portului Popular la Sofia a adunat lume frumoasă, oameni care prețuiesc tradițiile și obiceiurile, le promovează, venerează Portul Popular, care ne determina ca identitate, ca Neam! Scopul unor astfel de evenimente este de a păstra frumosul mostenit de la strabuni și de a-l transmite generațiilor în creșetere. După cum au menționat oaspeții, a fost mai mult decât o sărbătoare locală ceea ce s-a produs la Sofia, scopul organizatorilor a fost promovarea valorilor autentice ale patrimoniului cultural imaterial, ce ne reprezintă ca neam și ne oferă identitate.

În cadrul festivității, organizate de către Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia, în parteneriat cu comunitatea sofiană, au fost vernisate expoziții ale meșterilor populari, ale instituțiilor din teritoriul satului Sofia, Popeștii de Jos, Pelinia. Tradițional și gospodărește și-au întâmpinat și au primit oaspeții Grupul de seniori, colectivul IP Gimnaziului „Viorel Cantemir”, directoare Aurelia Mocanu.

În semn de profundă recunoștință pentru implicare, organizare Vasile Cemortan a înmânat conducătorilor colectivelor sau reprezentanților Diplome „de participare la evenimentul de promovare și valorificare a cântecului și dansului folcloric”, dar și câte un colac enorm, împletit și garnisit cu măiestrie de bune și veritabile gospodine.

Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *