Preţul alegerilor

După scumpirea unor produse alimentare a venit şi rândul scrutinelor electorale.

Pentru alegerile locale din 14 iunie, Comisia Electorală Centrală a stabilit un buget total de 90 milioane lei! Spre exemplu, volumul transferurilor de la bugetul de stat către cel al raionului Drochia, în acest an, va fi de aproximativ 180 milioane lei. Deci, jumătate din banii unui raion urmează a fi cheltuiţi pentru scrutinul din iunie! Bine că nu trăim în Basarabeasca. Ăştia vor primi doar 60 milioane de lei.

Cu toate acestea, CEC-ul se vaicără pe faptul că Executivul a alocat doar 65 de milioane lei din suma solicitată şi că aceşti bani ar putea fi insuficienţi pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentului. Dar, după cum legea prevede expres o procedură specială prin care Guvernul, din fondul de rezervă, poate suplini cheltuielile premergătoare, Iurie Ciocan şi ortacii nu-şi fac mari probleme la acest capitol. Mai ales că în conformitate cu modificările la Codul Electoral, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei, în perioada electorală, vor avea un spor de 35% la salariu. Iar ceilalţi şase membri ai CEC-ului, care nu activează permanent, vor beneficia în campania electorală de un salariu echivalent cu cel al secretarului Comisiei, or, 14 mii lei, dar şi de o indemnizaţie cu 20% mai mare decât primeau până acum…

În contextul în care deficitul bugetar pentru 2015 este de 4 miliarde lei, iar salariul mediu pe economie, estimativ, va fi de 4500 lei, apare întrebarea: cum poate statul nostru să-şi permită remunerarea membrilor CEC cu 1575 lei pentru fiecare şedinţă?! Sau, barem, primele de Paşti de 1500 de lei pe care şi le-au ajustat cei din Parlament?!

Aparent, demnitarii noştri trăiesc într-o lume de după oglindă…. O lume în care Republica Moldova este cel mai bogat stat din lume, iar cetăţenii acestuia îşi pot permite cea mai scumpă democraţie. Or, deşi scrutinul din noiembrie 2014 a costat 52 milioane lei, iar Comisia Electorală Centrală susţine că a economisit atunci 3,5 milioane lei, alegerile locale generale vor fi cu aproximativ 40 de milioane de lei mai scumpe!…

Conform secretarului CEC, majorarea preţului se datorează faptului că „în cazul alegerilor locale generale avem, de fapt, în aceeaşi zi, trei scrutine comasate: alegerile primarilor, alegerile consiliilor locale de nivelul întâi (săteşti, orăşeneşti) şi alegerile consiliilor locale de nivelul doi (raionale, municipale), iar asta implică cheltuieli tipografice triple, faţă de alegerile parlamentare.”… Atunci au fost tipărite peste trei milioane de buletine de vot, iar la moment avem puţin peste 2,8 milioane de persoane cu drept de vot!… Totuşi, cât costă alegerile?!

P.S. „În ziua de azi, oamenii ştiu preţul oricărui lucru, dar nu cunosc valoarea a nimic”. (Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”).

Andrei BULGARU

Lasă un răspuns