De la greu la şi mai greu

Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a anunţat că ţara noastră intră în recesiune*.

Potrivit oficialilor, ne aşteaptă vremuri deloc uşoare, iar PIB-ul se va diminua cu 2 procente. Principalii factori ce vor genera bube pe economia şi aşa crispată a Republicii Moldova sunt embargourile ruseşti, lipsa investitorilor străini şi instabilitatea sistemului bancar. Or, vinoveţi de situaţia creată sunt doar factorii externi şi nicidecum guvernarea proastă a ţării. De mirare cum de politicienii noştri încă nu au dat vina şi pe încălzirea globală sau pe migrarea antilopelor gnu în Parcul Naţional Serengeti din Tanzania?!

În plină criză economică, în cea mai săracă ţară din Europa dispare din bănci un miliard de euro, iar autorităţile „se fac că plouă”. Probabil, erau concentraţi pe alegerile parlamentare, nu le mergea internetul sau pur şi simplu, din anumite considerente, nu au vrut să observe fenomenul. Dacă un lucru similar s-ar fi produs în SUA sau în oricare dintre statele europene, atunci, pe lângă o anchetă penală de proporţii, ar fi fost demis atât guvernatorul băncii naţionale, cât şi miniştrii de rigoare.

Demnitarii noştri, însă, au mers pe altă cale. Mai întâi şi-au băgat „piciorul negociator” în problemele cetăţenilor, generate de creşterea cursului valutar, după care au acordat vot de încredere unui guvern minoritar, în frunte cu un prim-ministru fără studii clare. Apoi şi-au amintit de promisiunile electorale (şi finanţările europene în acest sens) şi, cică, s-au pus pe treabă…

După ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru Legea bugetului de stat pentru anul curent, care urma a fi votat încă în octombrie 2014, adică cu o lună înainte de alegeri, se pare că treaba asta a lor vom trebui să o rânim noi, oamenii de rând! Nu de alta, dar pe lângă majorarea diferitor taxe şi a accizelor pentru anumite produse, noul buget mai prevede şi impozitarea şomerilor.

Aparent, „cetăţenii complicaţi” au decis să pună rambursarea miliardelor furate pe ghebul cetăţenilor simpli. Alt-fel de ce este secretizată concluzia auditorilor de la Kroll, pe care nimeni nu i-a văzut în ochi?!

P.S. „La cel sărac, şi mâţa-i… chioară”. (Proverb)

Andrei BULGARU

—————
*Recesiune – Diminuare temporară a activității economice dintr-o țară, mai puțin gravă decât depresiunea sau criza

Lasă un răspuns