Pomenirea sau luxul din cimitire

În prima zi după Duminica Tomii, creştinii sărbătoresc Paştele Blajinilor (Paştele Morţilor).

În această zi, credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, fac libaţiunii (n.r. vărsări de vin sau alt lichid în onoarea divinităţii) şi întind mese pentru comemorarea celor decedaţi.

Teoretic, totul pare a fi creştineşte… Însă, după cum bine ştim, practica bate teoria. Iar „obiceiul” moldovenilor de a-şi etala sărăcia prin daruri scumpe, contrazice până şi logica pură… Ca să nu mai vorbim despre orânduirea religioasă…

Pentru majoritatea concetăţenilor noştri Paştele Blajinilior este echivalent cu ieşirea la natură la ziua de naştere a cuiva. Şi acolo şi acolo toţi se îmbracă ca la discotecă, întind mese ca la nunţi, dăruiesc frigidere, DVD-uri şi cuptoare cu microunde şi lasă în urma lor mormane de gunoi… Ce poate fi mai barbar decât acest „ritual” al creştininilor noștri?!

Cimitirele moldoveneşti sunt adevărate muzee în stil grotesc. Or, fiecare îşi „decorează” mormintele cum le trece prin cap: unii cu monumente din marmoră, alţii cu plăci comemorative lipite de o piatră adusă mai că nu de pe muntele Athos… Şi toate acestea sunt nu atât pentru cinstirea morţilor, cât pentru fala celor vii. Dacă ar fi ca Isus să pogoare pe pământ, atunci moldovenii şi-ar vinde Satanei suf-letul, numai ca Hristos să le citească pomelnicul lângă mormânt şi să guste din bucate! Ba, iar da şi cu 10 lei mai mult decât preotului… Principalu-i să vadă lumea!

Pentru moldoveni, care peste 95% sunt creştini-ortodocşi, Legile Domnului, ca şi legile Statului, pot fi interpretabile, în dependenţă de cultura generală, statutul social şi relaţiile de rubedenie cu feţele bisericeşti. Or, din moment ce în Biblie nu scrie nimic despre Paştele Blajinilor şi tradiţiile ce ţin de acesta, fiecare poate face ce vrea, deşi lăcomia şi trufia sunt printre cele şapte Păcate Capitale…

P.S. „Celui prost nici nu-i stă bine, dacă nu e şi fudul”. (Bunica mea, Dumnezeu să o ierte)…

Andrei BULGARU

Lasă un răspuns