Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Postul nu este un simplu exerciţiu alimentar – Glia Drochiană

Postul nu este un simplu exerciţiu alimentar

0

Poză-simbol

Adevărat, postul nu este un simplu exerciţiu alimentar, deoarece el are ca scop educarea gândirii.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, din 28 noiembrie, dar ţinând cont de faptul, că 27 noiembrie a fost zi de miercuri, apoi chiar de la acea dată, am intrat în Postul sfânt al Crăciunului. Aceasta este o perioadă în care ne pregătim pentru cea mai frumoasă şi aşteptată sărbătoare, atât de cei mici, cât şi de cei mari şi anume Naşterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem.
Dacă ar trebui să ne oprim asupra învăţăturii despre post, am putea spune că este abţinerea de la mâncărurile de dulce, băuturi alcoolice şi fapte rele. Prin urmare, postul nu este un simplu exercițiu alimentar, ci este o înlănțuire de practici care au ca scop educarea gândirii, mai precis curățirea ei de dependențe față de instincte, pe care spiritualitatea le mai numește și pofte.
Ştim fiecare dintre noi că postul alimentar este presărat cu ispitele mâncărilor de post. Din păcate, unii postitori uită aceste reguli primare ale postirii alimentare și cad în greșeala de a găti „de post” cu plăcere. Există un şir de reţete a „gătirii de post: lapte de post, carne de post etc. Dar, toate acestea nu fac decât să stârnească instinctul și saliva „postitorului”, nicidecum nu îl duc la „potolirea instinctelor”.

Poză-simbol
Poză-simbol

Nu poți posti gătind toată ziua delicatese vegetale. Când înlocuiești o plăcere cu altă plăcere nu mai e postire, ci doar amăgire. Pentru că postul este înfrânare, jertfă, efort, luptă cu ghiftuirea.
O altă greșeală frecvent întâlnită este aceea de a arăta lumii că postești. Mântuitorul nostru Iisus Hristos afirmă foarte clar că postitorul trebuie să fie smerit, deoarece scopul postirii este chiar eliminarea mândriei: „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei 6, 16-18).
Să nu uităm că postul trebuie să genereze virtuțile creștine ale dragostei. Pentru că, până la urmă, ceea ce distruge total mândria este dragostea. Iar ea se manifestă, creștinește, în iertare și milostenie.
Astfel, să nu uităm că postul este o oprire vremelnică duhovnicească, nu este un simplu exerciţiu alimentar, el are ca scop educarea gândirii, iar acest lucru se poate face prin înfrânarea de la pofte, aşa cum sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Să fii stăpânul pornirilor tale”.
Vă doresc să aveţi un post binecuvântat şi cu folos!
Amin!

Preot
Gheorghe COJOCARI,
Protopopiatul Drochia,
responsabil de relaţiile
cu presa

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *