Povara bunătăţii noastre
Cu şase ani în urmă i-am votat pe ăştia pentru că am vrut o viaţă mai bună…
Cu nouă luni în urmă i-am mai votat odată, din acelaşi motiv. Deşi aveam tot dreptul să-i alungăm de la putere. Dar, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a astupat atât gropile din asfalt, cât şi „hăul” în care au dispărut alte reforme promise.
Cu 30 şi ceva de săptămâni în urmă, am aflat că ne-a fost furat un miliard de dolari. Or, cam 12.5% din Produsul Intern Brut au dispărut brusc şi fără veste. Nu ne-am revoltat, deşi aveam tot dreptul să o facem. Îndelungatele negocieri pentru învestirea unui guvern minoritar nu doar ne-au tumănit, la acel moment, ci ne-au făcut să credem că, odată cu demisia acestuia, lucrurile se vor schimba spre bine.
Cu douăzeci şi trei de zile în urmă şi-a început activitatea încă un Executiv pentru anul acesta. După ce a vorbit în treacăt despre revizuirea noilor tarife pentru gazele naturale, actualul cabinet de miniştri şi-a manifestat interesul şi revolta faţă de situaţia condițiilor de muncă și a closeturilor de la staţiile peco. Or, de acum încolo, calitatea tuturor serviciilor prestate de benzinării, inclusiv starea WC-urilor, va fi „monitorizată” de Guvern.
Sună aberant, dar politicienii noştri vorbesc într-atât de serios şi convingător la acest subiect, încât se crează impresia că au de gând să ne mute pe toți cu traiul la stațiile de alimentare cu combustibil!
Concomitent, scumpirea benzinei, în contextul scăderii preţului petrolului la nivel mondial, pare să nu-i prea deranjeze pe actualii miniștri. La fel se întâmplă și în cazul majorării tarifelor pentru energia electrică sau în cel al creșterii, în mediu, cu 15% a prețului la pâine. Guvernul tace… pentru că nu este interesat de rezolvarea problemei. Noi tăcem, pentru că nu suntem deprinși a ne revolta, deşi avem dreptul…
Diferit, însă, stau lucrurile atunci când demnitarii sunt cointeresați în soluționarea unei sau altei chestiuni. În atare cazuri, „povara bunătății noastre” vine cu atâtea explicații, dovezi și argumente, încât ni se face greață de a-i reproșa ceva. Deși, conștientizăm faptul, că lipsa de interes și interesul pronunțat al guvernanților față de anumite reforme, au una și aceeași semnificație…
P.S. „Mare-ți este speranța, când nu rămâne decât ea singură”. (Ion Druță).
Andrei BULGARU